Novosti
“PROBLEM S OSOBNIM ISKAZNICAMA JE U DOMENI MINISTARSTAVA”

Izbori prošli regularno, ponavljaju se samo na dva biračka mjesta
Objavljeno 18. travnja, 2024.
Državno izborno povjerenstvo (DIP) izvijestilo je u četvrtak da su izbori u cjelini održani regularno i vrlo mirno, ali će biti ponovljeni na dva biračka mjesta na kojima je pronađeno više glasačkih listića nego ih je trebalo biti. Radi se o biračkom mjestu u Općini Sračinec u trećoj izbornoj jedinici, a odnosi se na listu kandidata u 12. izbornoj jedinici u kojoj se bira zastupnik albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine. Izbori će biti ponovljeni i u Općini Markušica na biračkom mjestu br. 5, Ostrovo u petoj izbornoj jedinici, također zbog situacije s 12. jedinicom u kojoj se biraju zastupnici srpske nacionalne manjine. "Na tim je biračkim mjestima pronađeno više glasačkih listića nego što ih je trebalo biti u glasačkim kutijama. Ti izbori će se ponoviti vrlo brzo, već u nedjelju, 21. travnja, kako bismo, s obzirom na to da se radi o samo dva biračka mjesta, što prije kompletirali konačne rezultate izbora za sve izborne jedinice", rekao je potpredsjednik DIP-a Josip Salapić na konferenciji za medije.

Na konferenciji je bilo i riječi o slučajevima birača koji su imali problem s osobnim iskaznicama prilikom dolaska na biračko mjesto. Oko 6500 birača glasalo je preko plavih potvrda. Od toga je bilo 4000 slučajeva nevažećih osobnih iskaznica, a u preostalim slučajevima došlo je do sistemske pogreške u aplikaciji i informacijskom sustavu, istaknuo je predsjednik DIP-a Radovan Dobronić. Naveo je pritom da taj problem nije u domeni DIP-a, nego MUP-a i Ministarstva pravosuđa, ali je DIP pokušao posredovati te su svi uspjeli ostvariti svoje biračko pravo. "U globalu to ni na koji način nije moglo utjecati na same izbore, čak ni na tom biračkom mjestu, a kamoli u cjelini", rekao je, dodavši kako nisu imali primjedbi.

“Garantiramo da za ni jednog hrvatskog državljanina koji je htio ostvariti svoje biračko pravo nije bilo situacije da ga nije mogao ostvariti, i da je svaki onaj koji je htio, glasao slobodno svojom voljom, na temelju potvrda koje smo izdavali", poručio je Salapić. H
Radovan Dobronić predsjednik DIP-a

Bitno je da građani shvate da izlaskom na birališta mogu utjecati na svoju osobnu sudbinu, da povežu politike sa svojim osobnom životom, a ne da misle da politika nema veze s njima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike