Učionica
DANASRADIM.HR SAVJETUJE

SVE o zapošljavanju učenika na jednom mjestu!
Objavljeno 18. travnja, 2024.

Ako želiš raditi za praznike, pogledaj vodič u kojem smo naveli glavne korake u zapošljavanju učenika i tvoja prava.



 

KORAK 1: Potrebno je učlaniti se u učenički servis



Možeš se prijaviti samo u onaj učenički servis koji se nalazi u tvom gradu i s kojim tvoja škola ima sklopljen sporazum, a to možeš provjeriti u tajništvu škole. Svaki učenički servis navodi koji su dokumenti potrebni za učlanjenje. Kod nekih škola upisnicu (člansku iskaznicu) možeš napraviti samo osobno, a kod drugih je dovoljno poslati dokumente koji su potrebni na mail-adresu navedenu na web-stranici škole. Potvrda za ostvarivanje prava pri sezonskom zapošljavanju učenika može se naći i u e-Dnevniku!



 

KORAK 2: Pretraži poslove



Pronađi posao koji ti odgovara preko portala danasradim.hr ili učeničkog servisa i kontaktiraj poslodavca.


KORAK 3: Dogovori posao s poslodavcem



Kad dogovaraš posao s poslodavcem, pazi da poslodavac ne traži od tebe više nego što je dopušteno; ako imaš manje od 15 godina, možeš raditi uz privolu nadležnog inspektora. Tada tvoje puno radno vrijeme ne smije biti duže od sedam sati dnevno, odnosno 35 sati tjedno. Puno radno vrijeme maloljetnog redovitog učenika koji je navršio 15 godina može biti osam sati dnevno, odnosno 40 sati tjedno i uz pismenu privolu roditelja ili skrbnika. Maloljetnicima je zabranjen rad u razdoblju između 20 sati i 6 sati. Također, zabranjen je rad u posebnim uvjetima rada, na poslovima koji su utvrđeni kao osobito teški i štetni za zdravlje. Zabranjen je rad na poslovima u kockarnicama, salonima za igre na sreću, diskoklubovima te noćnim barovima i noćnim klubovima. Poslodavac tada dostavlja uputnicu učeničkom servisu preko koje servis izdaje ugovor.



 

KORAK 4: Podižeš ugovor iz učeničkog servisa i nosiš ga poslodavcu



Učenici su obvezni ugovor podignuti najkasnije osmi dan od dana početka rada. Ako radiš duže vrijeme tijekom ljetnog odmora, pa te poslodavac želi isplatiti mjesečno, dužan je za svako određeno razdoblje (od prvoga dana u mjesecu) za isplatu sklopiti poseban ugovor s točno označenim datumom početka i završetka razdoblja, brojem odrađenih sati i iznosom zarade za to razdoblje.



 

KORAK 5: Potrebno je dostaviti popunjeni ugovor u učenički servis



Bitno je naglasiti kako učenički servisi ne mogu ugovore popuniti retrogradno – unatrag. Na primjer, za rad tijekom srpnja u kolovozu.



 

KORAK 6: Isplata



Poslodavac ima rok od osam radnih dana od dana primitka računa da obavi uplatu učeničkom servisu. Učenički servis obrađuje informacije i isplaćuje novčanu naknadu za rad. Plaća se isplaćuje na temelju ugovora, u roku od 15 dana od dana završetka rada preko žiroračuna ili tekućeg računa koji si otvorio/la u banci tvog izbora. Godišnje možeš zaraditi do 3360 eura kako tvoji roditelji ili skrbnici ne bi izgubili poreznu olakšicu, a neoporezivi limit iznosi 10.080 eura za 2024. godinu. (promo)

Ponudu učeničkih poslova možeš pretraživati na portalu danasradim.hr.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike