Učionica
OKUPILA SE NOVA KREATIVNA SILA

Milenijsko brendiranje Sveučilišta u središte kreativne industrije
Objavljeno 26. prosinca, 2023.

Ekonomski fakultet u Osijeku ponovno okupio novu kreativnu silu iz Hrvatske i inozemstva na 5. Milenijskom natjecanju iz kreativne industrije.



Okupljajući sveučilišne sastavnice na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, organizirano je peto po redu Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije. Međunarodno prosudbeno povjerenstvo od 5. do 7. prosinca svojim idejnim rješenjima osvajalo je gotovo 500 natjecatelja. Natjecanje je okupilo 140 timova iz cijele Hrvatske, ali i SAD-a, Indije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore te Srbije. Cilj je Natjecanja uspostavljanje platforme na kojoj se susreću entuzijazam, talent i vizija mladih osoba koji stvaraju nove proizvode i usluge nadahnute kulturnom baštinom. Voditeljica Natjecanja prof. dr. sc. Josipa Mijoč pojašnjava da se nagrađuje inovativan pristup u odgovaranju na postavljena tematska pitanja kojima se potiče na upoznavanje s vlastitim kulturnim identitetom. Koraci Natjecanja osmišljeni su kako bi se djeca i mladi ohrabrili na autorsko stvaralaštvo i poduzetnički način razmišljanja.


Osvajanje idejnim rješenjima


Timovi se predstavljaju idejnim rješenjima inspiriranim jednom od četiriju ponuđenih tema: Glagoljica, Mitologija, Put svile i Vodik. Prosudbena povjerenstva ocjenjivala su dizajnerska rješenja, arhitektonske predloške, glazbene podloge, nacrte računalnih igara, suvenire, turističke programe, otisnute knjige i sl. Pritom su idejna rješenja bila ostvarena u jednom ili više sektora kreativne industrije. Urednica natjecateljskih tema, prof. dr. sc. Jasna Horvat, osmislila je natjecateljske teme metodičkim povezivanjem kulturne baštine sa suvremenim nastavnim procesom. Teme su stalne u svim godinama Natjecanja kako bi mentori i natjecatelji imali dovoljno vremena tijekom akademske godine usmjereno se posvetiti poznatim temama te iznaći novi pristup na tematska pitanja. Najbrojnija idejna rješenja ponuđena su u temi Glagoljica i davanju odgovora na pitanje kako osvajati glagoljicom u novom mileniju. Mitologija je druga tema koja služi kao vodič kroz arhetipsku sliku svijeta. S obzirom na opadanje pripovjedačkih vještina, natjecatelji se potiču na maštovitost te podizanje pripovjedačkih sklonosti kao i slobode kritičkog razmišljanja. Temom Put svile natjecatelji se suočavaju s izazovima osobnog predstavljanja i predstavljanja vlastite kulture. Četvrtom natjecateljskom temom, Vodik, organizatori Natjecanje približavaju prirodoslovlju te interdisciplinarnom pogledu na gospodarska i životna područja. Zamjena fosilnih goriva vodikom samo je jedan zaokret prema održivom pristupu budućnosti, a vodik kao najrasprostranjeniji i najlakši element u svemiru prapočelo je kreativnosti. Budućnost energije usmjerena prema vodiku pokazatelj je kulturne i gospodarske razvijenosti te time i svijesti o odgovornom oblikovanju budućnosti.

Predstavljanje neočekivanog


Najzahtjevniji zadatak pred prosudbenim povjerenstvom bio je odabir najboljih idejnih rješenja i proglašenje laureata. Članica povjerenstva Lucija Bilandžić, stručnjakinja za društvene mreže i menadžerica u kreativnoj agenciji Bruketa&Žinić&Grey, istaknula je entuzijazam i kreativnost natjecateljskih timova u kategoriji srednjoškolaca. Naglasila je da je impresionirana radom mladih iz gimnazija, strukovnih i umjetničkih škola. Zaključuje kako kod većine idejnih rješenja postoji poduzetnički potencijal, a Natjecanje vidi važnim za njegovanje različitosti, kreativnosti i stvaralačkog duha još za vrijeme formalnog obrazovanja. Uz sudjelovanje srednjoškolaca, svoja idejna rješenja predstavili su i osnovnoškolci podijeljeni u dvije potkategorije: razredna i predmetna nastava. Članica povjerenstva Ruža Capić navodi da se Natjecanjem ohrabruje razvoj kreativnost još od najranije dobi. Djecu je potrebno od najranije dobi upoznati s procesom stvaralaštva i zato Povjerenstvo vidi ovu vrstu natjecanja kao igru i zabavu koja priprema najmlađe sudionike za sudjelovanje na drugim natjecanjima.

Snježana Gernhard, predsjednica Prosudbenog povjerenstva i predstavnica Ministarstva znanosti i obrazovanja, navodi da su natjecatelji idejna rješenja predstavljali s nestrpljivim iščekivanjem povratnih komentara Povjerenstva i reakcijom publike na predstavljeno. Time je Natjecanje potvrdilo svoju tržišnu i poslovnu komponentu, a mlade izložilo stvarnom aktiviranju prema tržištu rada i promišljanju o ekonomskom ostvarenju njihove ideje. Oni natjecatelji koji su imali konkurentnu ideju i atraktivan prototip već za vrijeme Natjecanja dobili su priliku za financiranje razvoja prototipa.

Senzacija s osječkog Sveučilišta


Prezentacija koja je nadmašila sve međunarodne konkurente dolazi upravo s osječkog Sveučilišta jer je jedan od timova osvojio Prosudbeno povjerenstvo svojom zaokruženom prezentacijom idejnog rješenja. Prezentacija je uključivala videoprezentaciju, mitološku priču prilagođenu suvremenom potrošaču, kostimirano izlaganje, predstavljanje i degustaciju prototipa. Pobjednički tim kategorije Kreativni planet vodila je mentorica i sveučilišna profesorica Stela Jokić s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek. Njezin tim Vilonija tragom mitološkog nasljeđa tehnološkim postupcima proizveo je vilinski prah kojemu je namjena otapanje u različitim proizvodima i njihovo pretvaranje u zdrav napitak. Riječ je o preradi aronijina tropa te njegovu pretvaranju u atraktivne proizvode. Napitak je zanimljive roza boje, a konzumenti uporabom i aktivacijom bioaktivnih sastojaka osnažuju imunitet i potiču radosno življenje. Tim je oduševio Povjerenstvo i publiku te osvojio visoke ocjene u svim ocjenjivanim kategorijama. Natjecateljice nisu samo uspješno povezale znanstvene spoznaje s poduzetničkom idejom već su razvile proizvod spreman za plasman na tržište. Njihov uspjeh svjedoči o visokoj razini angažiranosti i inovacijama koje studenti donose Natjecanju, dodatno povezujući znanost i poduzetništvo.

Nagrada Vodik



Iako se Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije održava u prosincu, laureati svih triju natjecateljskih kategorija ponovno će se okupiti u Osijeku u travnju 2024. godine na popularizacijskom simpoziju Kreativna riznica. Dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr. sc. Boris Crnković dodijelit će pobjednicima nagrade Vodik u sklopu Vodikove svečanosti.

Nadolazeće 6. Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije održano je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku od 3. do 5. prosinca 2024. godine s temama Glagoljica, Mitologija, Put svile i Vodik.



 

Laureati


Kreativni sat (razredna nastava):




1. mjesto: Iris Galović, Klara Pajnić, mentorica: Tatjana Čepo, Osnovna škola Ivana Filipovića Osijek



2. mjesto: Kids Genius Chicago: Ela Ozcan, Vera Milojković, Daniel Petrov, mentorica: Nikolina Burilo, Kid Genius Chicago LLC



3. mjesto: Samuel Bernat, Dunja Oršoš, Mila Radmanić, mentorica: Petra Žganec, Osnovna škola Strahoninec



Kreativni sat (predmetna nastava):




1. mjesto: Ivan Prodan, Gabriel Mulato, mentorica: Kristina Pavletić Prodan, Osnovna škola “Vazmoslav Gržalja” Buzet



2. mjesto: Tijana Mamula, Vito Udovićić, mentorica: Jamina Mamula, Osnovna škola “Sveti Matej” Viškovo



3. mjesto: Ena Fehir, Karla Štigler, Gabrijela Bušić, mentor: Goran Podunavac, Osnovna škola Drenje



Kreativni kalendar:




1. mjesto: Anja Rukljač, mentorica: Vesna Osojnički, Graditeljska škola Čakovec



2. mjesto: Lara Grlić, Iva Bajac, Matej Ilišević, mentor: Davor Šijanović, Gimnazija Vukovar i Podgorički gimnazijalci: Vojislav Šibalić, Jovan Janković, Anastasija Milatović, mentorica: Julijana Popović Brković, JU Gimnazija “Slobodan Škerović”



3. mjesto: Nea Hegy, Marko Ćulibrk, Katja Kuric, mentorica: Ivana Marček, Medicinska škola Osijek i Omiške britve: Albin Ahmeti, Mihael Periš, Luka Ivanović, mentorica:Elvira Sorić, Srednja škola “Jure Kaštelan”



Kreativni planet:




1. mjesto: Karolina Sušac, Klara Opačak, mentorica: Stela Jokić, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek



2. mjesto: Matija Rakitić, Robert Ello, Fili Škoro, mentorica: Karla Bilandžić Tanasić, Ekonomski fakultet u Osijeku



3. mjesto: Elena Stanković, Evelina Kapitan, Monika Hranj, mentor: Željko Blagus, Međimursko veleučilište u Čakovcu i Marta Penava, Tia Grgin, mentorica: Tonća Jukić, Filozofski fakultet u Splitu
 
 
Bruno ĆOSIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike