Novosti
PRVE ANALIZE REZULTATA PARLAMENTARNIH IZBORA

Milanovićev projekt doživio neuspjeh, moguć raskol u Domovinskom pokretu
Objavljeno 18. travnja, 2024.
“Procjene su se pokazale točnima, ali nitko nije računao na visoku izlaznost, veću od 60 posto”
Projekt Zorana Milanovića je neuspjeh. Hrvatska ni nakon devet godina neće dobiti lijevo-liberalnu vladu. Jedan scenarij je koalicija HDZ-a, Domovinskog pokreta i nekoliko manjinaca. Jedna je opcija vlada nacionalnog jedinstva, a zadnja je izlazak na nove izbore. Rekao je to u srijedu navečer u prvoj izbornoj analizi politički analitičar Berto Šalaj, nakon obrađenih 30-ak posto glasova. "Ako stvari ostanu više-manje ovakve, moguće je da HDZ-u uopće neće trebati Domovinski pokret i to bi bio idealan scenarij za HDZ, jer bi s dijasporom mogao doći do 78 mandata", rekao je za portal Index Višeslav Raos.

Komentirajući različite izjave iz Domovinskog pokreta, gdje su se spominjali i novi izbori te teški uvjeti za pregovore, politolog Tihomir Cipek rekao je za Novu TV kako ne isključuje da se ta stranka raskoli ili da netko iz nje iziđe nakon izbora. "Mario Radić iz DP-a spada u realiste i jasno mu je da mora pregovarati, a ovi koji ne žele pregovarati su idealisti. Ne zna se tko će tu što dobiti. Sigurno i druga strana radi na pregovorima, uz potporu predsjednika Milanovića", kaže Cipek.

Politički analitičar Ivan Rimac se za televiziju N1 osvrnuo na to može li Domovinski pokret u eventualnoj koaliciji skrenuti HDZ udesno. "DP je izgrađen na porukama i idejama koje su striktno političke i ideološke. Mi nemamo nekakav njihov program za promjenu društva. U srazu s HDZ-om kao koalicijskim partnerom netko mora odustati od svojih ideoloških poruka", rekao je Rimac.

“Procjene su se pokazale točnima, ali nitko nije računao na visoku izlaznost, veću od 60 posto. U realnosti to znači blizu 70 posto, s obzirom na napuhane biračke popise. To je jako velika izlaznost i ona je malo poremetila procjene. Ojačala je manje stranke u odnosu prema HDZ-u i SDP-u”, rekao je politolog Žarko Puhovski za televiziju N1 komentirajući prve izlazne ankete nakon zatvaranja birališta. “Nezadovoljstvo je uspjelo mobilizirati glasače više nego oporba. Mobilizacija je nehadezeovska, ali mi se u ovom trenutku ne čini dovoljno velika da bi baš porazila HDZ. Ipak, mijenja neke procjene koje smo imali do prije nekoliko dana”, rekao je Puhovski za N1. Na pitanje može li zamisliti koaliciju HDZ-a i Domovinskog pokreta (DP) te Andreja Plenkovića i Ivana Penavu zajedno za stolom, a zatim i njih dvojicu kao predsjednika i potpredsjednika vlade, bivša premijerka Jadranka Kosor je za televiziju N1 odgovorila potvrdno. “Dapače, mogu zamisliti i 3P koaliciju – Plenkovića, Penavu i Pupovca. S obzirom na komentare koji dolaze iz DP-a, sve je to moguće zamisliti. Što se tiče Plenkovića, on će sada učiniti sve jer bi postao prvi premijer koji je to postao tri puta. Učinit će sve da to postane jer bi to dobro izgledalo i u njegovu CV-u. Mislim da je spreman na ustupke i da Penava ustukne pod pritiskom nekih članova. Mislim da će DP ići s velikim zahtjevima i tražit će velik broj ministarstava, ali to samo u pregovorima, ne mora biti i konačno”, kazala je Kosor. I.B.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike