Novosti
ISTRAGA PROTIV TRIJU OSOBA I JEDNE TVRTKE ZBOG SUMNJE NA POČINJENJE SUBVENCIJSKE PREVARE

EPPO istražuje višemilijunsku prijevaru s novcem za obnovu nakon potresa
Objavljeno 30. travnja, 2024.

ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv triju osoba i jedne tvrtke zbog sumnje na počinjenje subvencijske prevare i krivotvorenja isprava radi dobivanja bespovratne potpore od 2,5 milijuna eura namijenjene obnovi nakon potresa.

EPPO sumnja da je jedan od osumnjičenika, ujedno i vlasnik osumnjičenog trgovačkog društva, od siječnja 2022. do listopada 2023., počinio kaznena djela subvencijske prijevare i krivotvorenja isprave.

Na temelju rezultata provedenih izvida utvrđeno je da je osumnjičeni u ime svoje tvrtke podnio prijavu na javni poziv Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (MGOR), u kojemu je kao obvezni uvjet prihvatljivosti bilo propisano da se poziv odnosi na vraćanje u prijašnje stanje energetske infrastrukture, sustava i pripadajućih građevina koje su oštećene u potresu koji je zadesio Sisačko-moslavačku županiju 28. i 29. prosinca 2020.

Tužiteljstvo navodi da je vlasnik tvrtke radi uspješnosti prijave trebao dostaviti nalaze i mišljenja o oštećenju elektroenergetske infrastrukture te dokaz o ispitivanju kabla srednjeg napona, a općenito je bilo važno pokazati da je šteta nastala uslijed potresa.

EPPO sumnja da je vlasnik društva dogovorio krivotvorenje tražene dokumentacije, a sumnja se da je to učinio uz pomoć stalnog sudskog vještaka za graditeljstvo i ovlaštenog inženjera elektrotehnike. Uz to, sumnjaju da su neistinito naveli kako su na elektroenergetskoj infrastrukturi nastala oštećenja u potresu te da je stalni sudski vještak za graditeljstvo neosnovano uvećao trošak sanacije postojeće elektroenergetske mreže.

Vlasnik trgovačkog društva je potom, prema sumnjama EPPO-a, priložio krivotvorene dokumente u prijavi ministarstvu koje mu je dodijelilo približno 2,5 milijuna eura iz Fonda solidarnosti Europske unije, od čega je oko 1,7 milijuna eura isplaćeno njegovoj tvrtki za troškove koji su zapravo bili neprihvatljivi.

EPPO ističe da su svi osumnjičenici uhićeni tijekom proteklog ponedjeljka te da su izvidne radnje provedene u suradnji s Pnuskokom te Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave.

Tužiteljstvo dodaje da je radi osiguranja protupravno stečene imovinske koristi predložilo sucu istrage blokadu imovine i sredstava na računu osumnjičenog trgovačkog društva.

(Hina)

Možda ste propustili...