Osijek
IZLOŽBA RADOVA OSOBA S TEŠKOĆAMA

“Osjećaji” su prikaz inkluzije i zajedništva, talenta i inspiracije
Objavljeno 15. travnja, 2024.
Izložba "Osjećaji", na kojoj su predstavljeni radovi osoba s intelektualnim teškoćama, otvorena je prošlog tjedna u Pučkom otvorenom učilištu Osijek. Ravnatelj Učilišta, dr. sc. Marin Seleš, ponosno je istaknuo kako je to iznimna prilika za njih kao instituciju, te da je izložba rezultat predanog rada u radionicama koje su se održavale u prostorima Učilišta. Naglasio je važnost obostranog učenja i potrebu za poticanjem inkluzije, istaknuvši da je Grad Osijek u mnogočemu primjer inkluzivnog grada, koji svakom pojedincu pruža mogućnost da pokaže svoju vrijednost.

Voditeljica projekata, Sanja Kovačić, bila je ključna figura kao mentorica u nizu projekata, naglašavajući da je suradnja s osobama s intelektualnim teškoćama izazovna, ali i inspirativna i motivirajuća. Istaknula je da su polaznici iznimno talentirani i da su sposobni postići puno više nego što se često pretpostavlja.

Učilište se aktivno priprema za buduće projekte s fokusom na radu s osobama s invaliditetom, s već ostvarenim uspjesima privlačenja znatnih financijskih sredstava. Ističući važnost davanja prilike osobama s invaliditetom, Učilište je proteklih godina privuklo više od 750.000 eura nepovratnih sredstava iz fondova EU-a, sa svrhom podizanja kvalitete života i zapošljivosti osoba s invaliditetom.

Nekoliko je autorica izložbe podijelilo svoje dojmove i zahvalilo na podršci istaknuvši rad mentorice, prof. Vedrane Belanović Gibičar, koja je vodila proces stvaranja izložbe.

Nakon govora i razgledanja izložbe gosti i autori družili su se u neformalnoj atmosferi, te su brojnim fotografiranjima ovjekovječili trenutak na koji su mnogi iznimno ponosni.

Važno je istaknuti da će nakon završetka izložbe u Učilištu ona biti postavljena u digitalnom obliku na društvenim mrežama, gdje će se održati humanitarna aukcija tih radova. Sva će prikupljena sredstva biti uplaćena na račun Osječkog centra za inkluziju, s ciljem financiranja maturalnog plesa za polaznike/autore.

U svjetlu ovog događaja, važno je naglasiti ne samo važnost inkluzije nego i prihvaćanje različitosti kao ključne vrijednosti za napredak društva, poručuju iz Učilišta. I.R.G.
Možda ste propustili...

OKRUGLI STOL “BRENDIRANJE RIZNICOM”

Vrijednosti za zajednicu u riznici svojevrsne utopije

TRGOVINE KOJE RADE 28. TRAVNJA

Gdje kupovati ove nedjelje?

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

Najčitanije iz rubrike