Osijek
UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima
Objavljeno 15. travnja, 2024.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić u utorak je u Ilirskoj ulici na kućnom broju 42 svečano otvorio Stambenu zajednica za organizirano stanovanje rehabilitiranih ovisnika osječke Udruge Ne-Ovisnost

Kroz projekt „Unapređivanje infrastrukture organiziranog stanovanja“ vrijedan 1,7 milijuna eura Udruga je u stopostotnom iznosu sredstvima Europske unije kroz protekle četiri godine trajanja izgradila i opremila objekt ukupne površine 650 četvornih metara u kojemu se nalaze tri nova ureda, konferencijske prostorije opremljene multimedijom, čajne kuhinje te sanitarni čvor. U tom se prostoru vodi administrativni posao vezan uz Udrugu, savjetodavni rad za osobe ovisne o drogama, alkoholu i kockanju te se provode različite edukacijske i terapijske aktivnosti za korisnike nove stambene zajednice koja se nalazi na drugoj i trećoj etaži novonastale zgrade. Osim tih troškova odobrenim sredstvima financirane su plaće djelatnika i nabavljeno je novo putničko kombi vozilo za potrebe prijevoza korisnika organiziranog stanovanja.

Tom prigodom ministar Anušić je poručio da Tomislav Mišetić, predsjednik Udruge Ne-ovisnost radi odličan posao i u tome ima punu potporu.

- Do sada je udruga Ne-ovisnost realizirala već 17 projekata što vlastitim sredstvima što uz pomoć jedinica lokalne samouprave i ministarstava a ovaj je realiziran u potpunosti sredstvima EU-a. Radi se o ljudima koji su u jednom trenutku skrenuli s puta ali su opet smogli dovoljno snage da se vrate natrag i pokušaju ponovno biti korisni članovi zajednice. U tome im treba definitivno pomoći i stoga je ova Udruga i sve što čine od velike vrijednosti, ocijenio je Anušić ponovivši kako će stoga imati punu potporu u radu.

Mladim ljudima koji su „zapeli“ u ovisnosti Anušić je poželio da je pobjede i da se vrate nazad, nastave živjeti svoje živote i da svjedoče o svome iskustvu onim mladim ljudima koji će možda upasti u istu zamku u koju su oni upali.

- Priveli smo jedan za nas jako veliki projekt vrijedan ukupno 1,7 milijuna eura kraju, kazao je Tomislav Mišetić, predsjednik Udruge Ne-ovisnost dodajući kako su izgradili novi radni prostor za Udrugu, nove urede i dvije stambene jedinice za po osam korisnika.

To znači, nastavio je Mišetić da je ukupni kapacitet ove stambene zajednice odnosno organiziranog stanovanja za rehabilitirane ovisnike 16 osoba što će uvelike podići kvalitetu i razinu usluge koju pružaju svojim korisnicima.

Podsjetio je da se u stambenoj zajednici život provodi po određenim pravilima, da postoji naime kućni red kojega se svi korisnici moraju pridržavati.

- Osim aktivnosti Udruge osnovali su i socijalnu zadrugu Neos koja se bavi upravo zapošljavanjem rehabilitiranih ovisnika i daje im mogućnost da sami svojim radom zarađuju za kruh kako bi im to bila i odskočna daska za povratak u svoje socijalne sredine, ocijeni je Mišetić.

Također je najavio da se korisnici u pravilu u takvoj sredini zadržavaju od 6 do 12 mjeseci a da tome dolasku ovamo prethodi intenzivan tretman u terapijskoj zajednici koji traje oko godinu dana a po potrebi i više.

Mišetić ocjenjuje da stagnira broj korisnika koji traže pomoć u terapijskim zajednicama te smatra da je i situacija na razini Hrvatske u tom pogledu stabilna.

- To je posljedica kvalitetnih preventivnih i represivnih programa, tako da možemo biti zadovoljni rezultatima koji su sada na terenu. U ovom trenutku imamo 34 korisnika u terapijskoj zajednici i 9 za sada u stambenoj zajednici ali vrlo brzo ćemo popuniti kapacitete, rekao je napominjući da kapaciteti Neos-a ovise o tržištu i o tome koliko financijskih sredstava mogu priskrbiti jer kompletan profit investiraju u otvaranje novih radnih mjesta, ulažu u poboljšanje uvjeta rada korisnika i cilj im je da što više korisnika bude uključeno u rad što bi im omogućilo da samostalno zarađuju za svoj život.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić prisjetio se prošle godine kada je Udruga slavila jubilarnu 20. obljetnicu osnutka i rada kada je ocijenio da su definitivno izašli iz lokalnih i prerasli u nacionalne okvire.

- Oni ne samo da se bore u rehabilitaciji ovisnika od poroka već rade i na prevenciji posebice djece i mislim da je to jedna dodatna vrijednost za grad Osijek. Grad Osijek podržava ovu Udrugu kroz financiranje na natječaje na koje se javljaju a tako će biti i u budućnosti, najavio je Radić.

Obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić, čestitao je na realizaciji ovog projekta vrijednog 1,7 milijuna eura naglasivši da valja istaknuti kako je taj financijski dio manje važan u odnosu na činjenicu da djeluju već 21 godinu i da su sada svojim radom nadišli okvire grada Osijeka i OBŽ.

-Kroz svoje djelovanje čine izuzetno mnogo na odvikavanju ljudi od različitih vrsta ovisnosti a kako su procesi odvikavanja i resocijalizacije dugi procesi vrlo je važno da imaju ovakve uvjete.  Osim stručnog tima koji radi s ovisnicima u resocijalizaciju su uključeni i bivši ovisnici što daje dodatnu dimenziju jer je riječ o ljudima koji su prošli cijeli taj put odvikavanja i resocijalizacije. OBŽ prati rad Udruge Ne-ovisnost a pratit će ga i ubuduće kroz mnoge projekte, poručio je Lukić. TP

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike