Novosti
UGOVOR O CESTARINI

Integrirana naplata cestarine u Hrvatskoj i Srbiji u svibnju
Objavljeno 28. ožujka, 2024.
U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar prometa Goran Vesić.

Ugovor su potpisali direktori javnih poduzeća Putevi Srbije, Auto-putevi Republike Srpske i Auto-ceste Federacije Bosne i Hercegovine, Zoran Drobnjak, Nedeljka Ćorić i Denis Lasić. Vesić je ugovor ocijenio vrijednim jer "pokazuje integracije u regiji i olakšava život" građanima u obje države, ne navevši kad će početi primjena. On očekuje da će 15. travnja biti uspostavljena i zajednička integrirana naplata cestarine s Crnom Gorom, 15. svibnja s Hrvatskom, a od lipnja i s Grčkom. Srbija je prošle godine, u okviru regionalnog projekta Otvoreni Balkan, uspostavila integriranu naplatu cestarine sa Sjevernom Makedonijom, a od tada je u Srbiji izdano više od 50.000 ENC uređaja.

Hrvatska i Srbija su memorandum o integriranoj naplata cestarina na autocestama obiju zemalja potpisale u ljeto 2023., kada je najavljeno da će taj sustav profunkcionirati početkom rujna, ali se to nije dogodilo, bez objašnjenja s obje strane. Memorandum o integriranoj naplati cestarine predviđa da vozači iz Srbije i Hrvatske koji imaju ENC uređaj mogu bez čekanja prolaziti kroz naplatne kućice u obje zemlje. H
Možda ste propustili...

IDEJU PODRŽAVAJU RIJEKE PRAVDE, MOŽEMO, IDS...

Za antikorupcijsku većinu 57 zastupnika

PETA IZBORNA JEDINICA OSTALA UTVRDA HDZ-A

VSŽ će u novom sazivu Sabora imati 7 zastupnika

HRVATSKI GRAĐANI PLAĆAJU MANJE OD VEĆINE EUROPLJANA

Kućanstvima cijena plina i struje među najnižima u EU-u