Novosti
MILANOVIĆ I DALJE GLAVNA "ZVIJEZDA" KAMPANJE

Opasno je kad predsjednik Republike kaže da neće baš paziti na formalnosti
Objavljeno 27. ožujka, 2024.

Predsjednik RH Zoran Milanović u utorak navečer je u intervjuu za televiziju N1, između ostaloga, najavio okupljanje parlamentarne većine u, kako je rekao, neku vrstu "sanitarnog kordona prema pošasti koja je snašla Hrvatsku u zadnjih sedam i pol godina".



Iako nije kandidat na parlamentarnim izborima, Milanović je govorio i o prvim potezima koje bi povukla parlamentarna većina s njim na čelu, ističe pitanje mirovina, za koje navodi da su pale, ako se gleda udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći. "Događa se propadanje zemlje. Radit ćemo sve da mirovine budu 50 posto prosječne plaće", dodao je. Milanović je među budućim potezima nabrojio i dubinsku analizu financiranja medija iz državnog proračuna, besplatno liječenje u privatnim klinikama za pacijente s iskaznicom dopunskog zdravstvenog osiguranja, što će biti uvjet da liječnici iz javnih bolnica mogu raditi u onim privatnim, i poreze za banke koje imaju goleme profite.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nije u srijedu želio komentirati ono što je predsjednik Republike Zoran Milanović govorio o "svojoj zamišljenoj premijerskoj kandidaturi i programu", jer bi time kršio odluku Ustavnog suda. Jandroković je podsjetio na upozorenje Ustavnog suda da predsjednik Republike ne može biti kandidat za premijera i istaknuo kako se svi moramo držati zakona, poštovati odluke nadležnih institucija. Od predsjednika Republike očekuje da će dati mandat onima koji dokažu da imaju većinsku potporu u Hrvatskom saboru, odnosno 76 potpisa. "To će biti riješeno bez problema, HDZ će imati sigurno 76 potpisa s partnerima. Nitko ne mora biti zabrinut, olakšat ćemo predsjedniku Republike da da mandat našem kandidatu za premijera", poručio je Jandroković. To što se predsjednik Republike priklonio jednoj političkoj opciji pokazuje da nije predsjednik svih građana i da nije više u ulozi koju mu daje hrvatski Ustav, smatra Jandroković: "Dakle, već sada se radi o pristranosti." Milanovićev način komunikacije ocijenio je politički neprihvatljivim i ispod razine onoga što bi trebalo biti izgovarano u javnom prostoru. "Tko govori grubo, preteške riječi, tko vrijeđa, tko kleveće", upitao je Jandroković i poručio da Milanović u ovom trenutku nije njihov politički protivnik na izborima, jer ne može biti subjekt izbora i nemaju potrebe baviti se njime u kampanji. Kratkim "ne" odgovorio je pak na pitanje treba li ukinuti Ustavni sud, što Milanović također najavljuje, te naglasio da smo u trideset godina teškom mukom gradili institucije, a sada ih neki žele rušiti. Na upit zašto Ustavni sud i Državno izborno povjerenstvo ne reagiraju na Milanovićeve istupe, Jandroković je uputio novinare na te institucije. "Ne želim davati bilo kakve savjete tim institucijama da ne bi netko rekao da ih pritišćemo i da moraju raditi pod pritiskom", odgovorio je.

Izbornu kampanju i Milanovićeve istupe je na N1 u srijedu ponovno komentirao i politički analitičar Žarko Puhovski. "Ponavljanje izbora bilo bi loše jer to znači manju izlaznost i izbore na ljeto, ali i činjenicu da će Zoran Milanović imati vlast kao predsjednik", rekao je Puhovski. "Milanović govori o odumiranju Ustavnog suda. Dakle, neće ga ukinuti, nego mu neće obnoviti članstvo, pa će on odumrijeti, što je suprotno načelu vladavine prava. On bi smjenjivao neke dužnosnike, to svi obećaju, a nitko ne napravi. Kada je došla Račanova vlada, smijenili su šefa Ine da bi napravili mjesta za Savkina zeta. Tako te stvari idu kada se dogode prevrati kod nas, a to nije dovoljno za treću republiku... Ta Treća republika ima opasnost da zbog Milanovićeva temperamenta sliči Tuđmanovoj Prvoj republici, a to je: počistit ćemo ih. On je čak rekao da neće baš na sve formalnosti previše paziti. To je opasno", rekao je Puhovski.

Dijana Pavlović
SDP S DP-om?
Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik SDP-a, za N1 je rekao da je cilj koalicije Rijeke pravde sastaviti vladu lijevog centra ili od centra prema lijevo, "a što će se događati od 17. travnja pa do svibnja, vidjet ćemo". Svjesni su, dodao je, da će im možda trebati još neki politički partner, no nije želio odgovoriti na pitanje je li Domovinski pokret potencijalni partner SDP-a: "Logično je da vam ja na to pitanje ne odgovorim", rekao je. "Završili smo tu priču. Neću vam reći", dodao je.

Možda ste propustili...

DIREKTIVA BITNA ZA SVE POTROŠAČE U EUROPSKOJ UNIJI

Nova pravila EU-a jamče pravo na popravak kućanskih uređaja

VOJNO OSPOSOBLJAVANJE U POŽEGI

Na obuku stiglo 107 ročnika

Najčitanije iz rubrike