Osijek
U OSIJEKU SE OKUPILI DOMAĆI I STRANI PSIHIJATRI

Petek Erić: Hrvatska dobro prati trendove u psihijatriji
Objavljeno 27. ožujka, 2024.

Neurobiologija, proučavanje središnjeg živčanog sustava, psihopatologija, patoplastika i sve što podrazumijeva biologijska psihijatrija, kao i paradigme u psihijatriji te načini povećanja učinkovitosti liječenja u psihijatriji teme su 1. Kongresa s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom "Multidimenzionalni pristup u liječenju psihijatrijskih poremećaja" koji su zajednički organizirali Zavod za akutnu i biologijsku psihijatriju s intenzivnim liječenjem Klinike za psihijatriju KBC-a Osijek i Medicinski fakultet Osijek.



Dvodnevni je kongres otvoren u srijedu na Medicinskom fakultetu okupio više od 150 sudionika i 49 predavača, vrhunskih stručnjaka iz Švicarske, Grčke, Rusije, Irske, Češke i Hrvatske, ali i stručnjake izvan medicinske struke, kako bi se svi upoznali sa znanstvenim novitetima te stekli nova znanja i stručne vještine.



Najzanimljiviji su dio kongresa, kojim je i počeo njegov stručni rad, bile dvije sekcije biologijske psihijatrije, kazala je predsjednica Organizacijskog i Znanstvenog odbora Kongresa, doc. prim. dr. sc. Anamarija Petek Erić, dr. med., napominjući kako su zanimljive suradnje ostvarene i s Pravnim fakultetom u Osijeku.



- Ovdje smo imali predavače iz dentalne medicine, imamo forenzičnu sekciju koju još zapravo na sličnim događanjima u Osijeku nismo imali, uključili smo psihologe i kolege koji se bave drugim subspecijalnostima u interdisciplinarnoj sekciji. Svi iz svake sekcije vrhunski su stručnjaci - rekla je Petek Erić.



Ocijenila je da Hrvatska dobro prati trendove u psihijatriji te da se pacijentima na području Slavonije nastoji, s aspekta psihofarmakologije, omogućiti sve ono što je dostupno i pacijentima u ostatku Europske unije.



- Isto tako dostupne su im sve neinvazivne, neurostimulativne metode koje mogu biti zapravo dodatak liječenju težih duševnih bolesnika. Tu bilježimo veliki zamah i nadam se da ćemo se razvijati još više - poručila je Petek Erić.



Dekan MF-a, prof. dr. sc Ivica Mihaljević rekao je kako je ovaj prvi kongres uz psihijatre i psihologe privukao veliku pozornost i liječnika drugih specijalnosti i specijalizanata te medicinskih sestara i tehničara.



- Ovo su područja medicine u kojima se susrećemo s aktualnostima, promjenama i inovacijama. Sudjelovanje zdravstvenih i nezdravstvenih znanstvenika i stručnjaka na kongresu dokazuje da je ideja njegova održavanja s interdisciplinarnim i personaliziranim pristupom u liječenju u psihijatriji itekako poželjna i opravdana - zaključio je dekan Mihaljević.



Među sudionicima su kongresa i doajeni hrvatske i inozemne psihijatrije - profesor Miro Jakovljević i profesor Norman Sartorius.



Kongres se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog psihijatrijskog društva, Osječko-baranjske županije te Hrvatske akademije medicinskih znanosti - Kolegija psihijatrijskih medicinskih znanosti i Hrvatskog instituta za istraživanje i edukaciju o mentalnom zdravlju. Tomislav Prusina

Tomislav Prusina
Transdisciplinarni integrirani pristup
- Psihijatrija je različito razvijena u različitim dijelovima svijeta, a mi nastojimo uhvatiti korak s razvijenim zemljama. S obzirom na to da danas tehologija i AI postaju sve važniji u razvoju mnogih medicinskih disciplina, tako utječu i na psihijatriju, i tu još malo kaskamo za razvijenim zemljama. Opet, jako smo dobri jer promoviramo transdisciplinarni integrirani pristup koji uključuje i biologijsku psihijatriju, psihodinamsku, socijalnu i duhovnu psihijatriju - kaže professor emeritus Miro Jakovljević.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike