Sport
FINALE ACUD KUPA

Sjajna Hrvatska s 4-2
pobijedila domaćina Egipat
Objavljeno 26. ožujka, 2024.

Hrvatski nogometni reprezentativci osvojili su ACUD kup koji se održavao u Egiptu, u finalnom susretu izabranici Zlatka Dalića svladali su domaćina s 4-2 (1-1).

Egipat je poveo već u šestoj minuti, a strijelac je bio Rami Rabia. Nije se dugo čekalo na izjednačenje, a Nikola Vlašić je u 21. minuti sa 16 metara pogodio pod gredu suparničkih vrata. U 57. minuti Bruno Petković je glavom pogodio za 2-1, dok je finale odlučeno u 77. minuti kada je, također glavom, za 3-1 poentirao Andrej Kramarić. Potom je zabio i Lovro Majer, u 86. minuti je postigao gol za 4-1, dok je u 94. Mohamed El Shami dao pogodak za konačnih 4-2 Hrvatske.

Čak osam promjena u udarnom sastavu napravio je hrvatski izbornik Zlatko Dalić u odnosu na polufinale. Isti igrači su ostali jedino Luka Modrić i Marcelo Brozović te Joško Gvardiol, koji je bio na drugoj poziciji, na lijevom boku. Isto tako, premijerne nastupe u reprezentaciji su upisali vratari Nediljko Labrović u prvom, odnosno, Dominik Kotarski u drugom poluvremenu.

 

 

Egipat je poveo već u šestoj minuti. Prvo je Trezeguet odlično pucao iz slobodnog udarca u bliži kut, ali je dobro intervenirao hrvatski vratar Labrović. U nastavku akcije upućena je lopta pred sama hrvatska vrata, a najbolje je reagirao Rabia zabivši za 1-0. Dugo vremena se potom provjeravalo je li sve regularno te je pogodak potvrđen.

Vrlo lako u 17. minuti mogli su Egipćani povećati prednost. Odlični napadač Trabzonspora Trezeguet projurio je kraj kompletne hrvatske obrane, ali je njegov udarac zaustavila vratnica. Odmah nakon toga na drugoj strani je bilo opasno. Puno toga je pripremio Petković, ali je iz teške pozicije Vlašić pucao pored vrata.

Vlašić je bio precizan i autor izjednačujućeg pogotka u 21. minuti. Žestoko je lijevom nogom Vlašić pucao s vrha šesnaesterca, a lopta se po sredini vrata od grede odbila u mrežu za 1-1.

Do kraja poluvremena razigrala se Hrvatska koja je diktirala ritam susretu i napadala, a najbolje pokušaje iz daljine su imali Vlašić i Majer, koji su se kroz svih 45 minuta pokazali kao najrazigraniji u hrvatskom sastavu. U nadoknadi prvog dijela Pjaca je odlično probio lijevu stranu te je ubacio pred vrata gdje za 2-1 nije uspio pogoditi Petković, koji je imao tešku poziciju jer mu je lopta došla malo iza leđa.

Nakon mirnog početka drugog poluvremena Hrvatska je povela u 57. minuti. Modrić je izveo korner, a domaća obrana potpuno je zaboravila na Petkovića koji se lijepo vinuo te je neometan glavom pogodio za 2-1 Hrvatske.

Nakon toga je uslijedio po jedan dalekometni pokušaj s obje strane. Prvo je lukavo iskosa pokušao Trezeguez, dok je na drugoj strani uzvratio Marco Pašalić, ali su oba pokušaja prošla blizu vrata.

U 72. minuti Hrvatska je izvela vjerojatno i najljepšu akciju na susretu. Nakon desetak preciznih dodavanja lopta je došla s hrvatske na suparničku polovicu, ali je udarac Marija Pašalića otišao preko vrata.

Vrlo dobra Hrvatska kroz cijeli finalni susret ovaj je dvoboj i definitivno odvukla na svoju stranu s nova dva pogotka u završnici. U 77. minuti je po Egipat opet koban bio prekid. Majer je ubacio, a Kramarić majstorski glavom zabio za 3-1, dok je u 86. minuti pogodak postigao i Majer lijepim udarcem s desetak metara za 4-1. Konačnih 4-2 postavio je El Shami koji je u 94. minuti golom zaključio ovaj dvoboj.

Bila je ovo druga međusobna utakmica Egipta i Hrvatske u povijesti. Premijerni dvoboj, također prijateljskog karaktera, završio je bez pobjednika 2:2. Oba pogotka za Egipat je postigao njihov današnji izbornik Hossam Hassan, dok su hrvatski strijelci bili Davor Vugrinec i Igor Cvitanović.

U utakmici za treće mjesto ACUD kupa u Kairu Tunis i Novi Zeland su unutar 90 minuta odigrali 0-0, a nakon jedanaesteraca slavio je Tunis s 4-2. H

EGIPAT - HRVATSKA 2-4 (1-1)

 

Strijelci: 1-0 Rabia (6), 1-1 Vlašić (21), 1-2 Petković (57), 1-3 Kramarić (77), 1-4 Majer (86), 2-4 El Shami (90+4)

Stadion Capital. Gledatelja: 58.000. Sudac: Abdou Doiuf (Senegal).

EGIPAT: Gabal - Hany, Rabia, Abdelmonem, Hamdy - Tawfik (od 46. Kouka), Attia (od 86. Atef), Kafsha (od 79. El Shami) - Marmoush (od 79. Cherif), Mohamed (od 67. Fathi), Trezeguet (od 79. Shalaby). Izbornik: Hossam Hassan.

HRVATSKA: Labrović (od 46. Kotarski) - Stanišić, Vida, Pongračić, Gvardiol (od 60. Juranović) - Modrić (od 60. Marco Pašalić), Brozović (od 46. Kovačić), Vlašić (od 67. Mario Pašalić) - Majer, Petković (od 67. Kramarić), Pjaca. Izbornik: Zlatko Dalić.

Žuti kartoni: Rabia (Egipat)

Crveni kartoni: -

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike