Svijet
ISKORISTIO SVOJE OVLASTI U BIH

Schmidt: Namećem izmjene izbornog zakona
Objavljeno 26. ožujka, 2024.

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt u utorak je iskoristio svoje ovlasti i nametnuo izmjene izbornog zakona Bosne i Hercegovine reagirajući tako na činjenicu da njeni politički lideri o tome nisu uspjeli sami postići dogovor. "Objavljujem da namećem izmjene izbornog zakona... kao potporu upravo najavljenom procesu pristupanja BiH članstvu u EU", kazao je Schmidt.

Izmjene izbornog zakona odnose se na tzv. integritet izbornog procesa, na čemu je ranije inzistirala i Europska komisija, a svode se na bolji nadzor nad identitetom glasača, uvođenje novih tehnologija provjera te utvrđivanja izbornih rezultata, a o svim tim opcijama ranije su pregovarali i predstavnici političkih stranaka. Tako će se, primjerice, skenirati ispunjeni glasački listići, što će onemogućiti njihovo krivotvorenje, a uvode se i nova pravila za vođenje izborne kampanje. Ujedno će biti zabranjeno kandidiranje osobama osuđenim za ratne zločine. Izmjene se ne odnose na način biranja članova Predsjedništva BiH, na čemu je do sada inzistirao HDZ BiH. Izmjene izbornih pravila trebale bi vrijediti već od lokalnih izbora planiranih za listopad, iako ne na svim biračkim mjestima jer to u kratkom roku nije izvedivo.

Schmidt je podsjetio kako su izmjene izbornog zakona među 14 prioriteta definiranih u mišljenju Europske komisije o stanju u BiH iz 2019. pa je izborna reforma sastavi dio europskog puta BiH koji je otvoren nakon odluke Europskog vijeća da odobri otvaranje pristupnih pregovora. Kazao je kako biračima u BiH kroz nametanje izmjena izbornog zakona ujedno želi poslati poruku ohrabrenja da sudjeluju na izborima jer na njima neće biti nikakve diskriminacije. "Birači ne mogu čekati 10, 15 godina hoće li doći do dogovora među strankama", kazao je Schmidt. Istaknuo je kako bi bio sretniji da su se političari u zemlji sami dogovorili o tim izmjenama "jer su domaća rješenja najbolja", no kaže kako ostaje spreman djelovati sve dok to bude nužno. Pozicija visokog predstavnika, kako je istaknuo, do tada ostaje, a nestat će onog trenutka kada BiH postane članicom Europske unije, baš kao što će nastaviti djelovati i strani suci u Ustavnom sudu BiH. "Sada stvaramo ugovor s građanima-biračima, a moja je dužnost pomoći uspostaviti demokratski okvir", zaključio je.

 

Bošnjački dužnosnici i SAD pozdravljaju Schmidtovu odluku, u RS ogorčeni

Bošnjački dužnosnici u tijelima vlasti BiH u utorak su pozdravili oduku visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne tehničke izmjene izbornog zakona te zemlje dok su političari iz reda bosanskih Srba ogorčeno reagirali najavivši kako će Republika Srpska zbog toga samostalno organizirati buduće izbore.

Ministra vanjskih poslova BiH i čelnik vladajuće stranke Narod i pravda (NiP) Elmedin Konaković kazao je kako pozdravlja Schmidtovu odluku jer to smatra važnim doprinosom zaštiti integriteta izbornog procesa a time i demokratskih procesa u zemlji.

"Da napokon odlučuju glasači, a ne brojači (glasova)", napisao je Konaković u kratkoj poruci na društvenim mrežama nakon što je Schmidt nametnuo rješenja po kojima će se ubuduće skenirati glasački listići, dodatno provjeravati identitet birača a birački odbori osloboditi stranačkih utjecaja.

Ministar obrane BiH Zukan Helez koji je i visoki dužnosnik SDP BiH poručio je kako će te izmjene izborni proces sigurno učiniti transparentnijim i demokratičnijim.

"Napokon ćemo imati rezultate izbora koji će odražavati volju građana, a ne političara. Posebno mi je drago zbog drugog dijela odluke o izmjeni izbornog zakona kojim se zabranjuje ratnim zločincima da se kandidiraju na izborima", izjavio je Helez.

I veleposlanstvo SAD podržalo je Schmidta. Na njihovom je profilu na mreži X objavljeno kako žale jer političke stranke u BiH nisu same uspjele postići dogovor pa je reakcija visokog predstavnika bila neizbježna.

"Od vitalnog je značaja osigurati da izbori budu slobodni i pošteni i da građani BiH znaju da će njihovi glasački listići biti prebrojani onako kako su dani", stoji u izjavi američkog veleposlanstva.

U Republici Srpskoj su pak bijesni jer je Schmidt posegnuo za širokim ovlastima koje ima.

"Ovo je šamar demokratskom procesu i europskom putu BiH, a šamarčina Europskoj uniji", izjavila je srpska članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Ona kao i njen stranački šef Milorad Dodik i dalje tvrde kako Schmidt nije zakonito izabrani visoki predstavnik jer ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN pa stoga nema ni ovlasti nametati zakone.

Cvijanović smatra kako će Schmidtova odluka sada zakomplicirati stanje u BiH i usporiti njen europski put a predsjednik parlamenta RS Nenad Stevandić koji se upravo vratio iz višednevnog posjeta Rusiji najavio je hitnu sjednicu Narodne skupštine na kojoj će se odlučiti o odgovoru na djelovanje visokog predstavnika.

"Nedopustivo je nametanje zakona i RS to odbija", izjavio je Stevandić.

Čelnik bosanskih Srba Dodik ranije je najavio kako će, ukoliko Schmidt nametne izmjene izbornog zakona BiH, RS donijeti svoj zakon i po njemu provoditi sve izbore za entitetska tijela vlasti. Mediji pod njegovom kontrolom su odmah u utorak objavili presliku prijedloga takvog zakona koji bi se po hitom postupku mogao naći pred parlamentom. H

Možda ste propustili...

O NAPADU OBJE STRANE SUZDRŽANO

I Izrael i Iran smanjuju značenje napada

POZIV ČLANICAMA EU-A ZA VOJNU POMOĆ UKRAJINI

Borrell: Šaljite proturaketne sustave

PRIZNAO ODGOVORNOST ZA PROPUSTE KOJI SU OMOGUĆILI HAMASU DA NAPADNE IZRAEL

Ostavka šefa obavještajaca

Najčitanije iz rubrike