Crna kronika
RUMUNJ KOJI JE SKRIVIO NESREĆU KOD STARE GRADIŠKE DOVEDEN SUCU ISTRAGE

Vozač drogiran, šteta 500.000 eura
Objavljeno 26. ožujka, 2024.
Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu ispitalo je 35-godišnjeg rumunjskog vozača kamiona koji je u subotu naletio na kolonu vozila nedaleko od Stare Gradiške. Pri tome je ozlijeđeno 18 osoba. Rumunja se sumnjiči da je kamion za koji je bila priključena prikolica vozio pod utjecajem opojnih sredstava. Prije nesreće je bez zaustavljanja prošao kroz naplatnu postaju Okučani i nastavio vožnju u smjeru Stalnog graničnog prijelaza Stara Gradiška. Potom je vozilom udario u kamion u kretanju, nakon čega je nastavio vožnju prema graničnom prijelazu i koloni vozila koja je čekla graničnu kontrolu. Bez kočenja i zaustavljanja udario je u 15 automobila u kojima su osim vozača bili i putnici, pri čemu je pet osoba zadobilo teške ozljede, a prouzročena je šteta od oko 500.000 eura.

Odvjetništvo je predložilo sucu istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu određivanje istražnog zatvora za 35-godišnjaka, kojem prijeti zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

Prometni vještak Goran Husinec, govoreći za HRT o seriji teških nesreća koje su proteklih dana šokirale Hrvatsku, upozorio je kako se vozači kamiona počinju drogirati da bi izdržali duge vožnje. Zakonski okvir za kažnjavanje je dobar, ali do problema dolazi u provedbu zakona. Predviđa kako će ovakvih nesreća biti sve više, a problem je kronični nedostatak vozača. "Više nemamo mladih vozača koji bi završili prometnu školu i vozili kamion i autobus do mirovine", kaže Husinec, te dodaje kako su danas za upravljačima često ljudi u srednjim godinama koji su se prekvalificirali za vozače, a taj im posao služi kao odskočna daska u potrazi za boljim poslom. "U strašnom smo deficitu. Vozači dolaze s istoka, ovdje se uče voziti i nakon dvije godine iskustva idu dalje u Europu", dodao je.

Govoreći o nesreći kod Stare Gradiške, Husinec kaže kako je puka sreća spasila putnike od pogibije. "Vozač je vozio na tempomatu. Nije ni vidio da će udariti u kolonu, zaspao je ili bio dekoncentriran. Pedale su mu pobjegle, pa kada je prvi put udario, više nije mogao naći kočnicu", objašnjava vještak.

Na pitanje je li moguće da mlađi od 18 počnu voziti kamione, odgovorio je da se prvo mora steći iskustvo. "Ništa od toga. Čovjek je tada premlad i preneiskusan. Moraju početi voziti uz mentora", kaže. S.Lacić

Sandra Lacić
Najčitanije iz rubrike