Svijet
POJAČANA PRIJETNJA S ISLAMISTIČKOM POZADINOM?

Strah od terorizma: Nakon napada u Moskvi dio europskih zemalja jača mjere sigurnosti
Objavljeno 26. ožujka, 2024.

Nakon napada u Moskvi, u kojem su teroristi ubili najmanje 137 osoba, Francuska i Italija pojačale su mjere protiv terorizma.



Nakon sastanka u talijanskom ministarstvu unutarnjih poslova nacionalni odbor za javni red i sigurnost zaključio je da je "važno nastaviti opsežne aktivnosti nadzora policije i obavještajnih snaga, uključujući na internetu, kako bi se identificirale moguće rizične situacije na nacionalnom teritoriju", te je odlučio da se nadzor posebno pojača u vrijeme uskrsnih blagdana i na lokacijama na kojima se okuplja velik broj ljudi, piše talijanska agencija Ansa. Državni tajnik talijanske vlade Alfredo Mantovano prethodno je rekao kako su glavna teroristička prijetnja Italiji "vukovi samotnjaci", a ne organizirane skupine poput one koja je napala koncertnu dvoranu u Moskvi.

Francuski premijer Gabriel Attal je u ponedjeljak, nakon sastanka sigurnosnih i obrambenih dužnosnika s predsjednikom Emmanuelom Macronom, objavio da je vlada podigla upozorenje na terorizam na najvišu razinu. Attal je rekao kako je ta odluka, koja dolazi mjesecima prije nego što će Pariz biti domaćin Olimpijskim igrama, donesena "u svjetlu preuzimanja odgovornosti Islamske države za napad u Moskvi i prijetnji koje pritišću našu zemlju". Francusko upozorenje na terorizam ima tri razine, a najviša se aktivira uoči napada u Francuskoj ili u inozemstvu, kad je prijetnja od napada neposredna. To omogućuje uvođenje izvanrednih sigurnosnih mjera poput pojačanih patrola oružanih snaga na javnim mjestima.

Procjena opasnosti od islamističkog terorizma za Njemačku ostaje i dalje visoka, no ona je od napada na koncertnu dvoranu u blizini Moskve nepromijenjena, navela je njemačka agencija za državnu sigurnost. Istodobno je njemačka vlada u ponedjeljak priopćila da je Njemačka dobro pripremljena na moguće islamističke napade, što uključuje i zaštitu tijekom Europskog prvenstva u nogometu, koje se uskoro održava u toj zemlji. Stručnjak za terorizam Peter Neumann rekao je za njemački javni servis Deutschlandfunk kako se Njemačka i Europa od početka rata u Gazi suočavaju s pojačanom prijetnjom od terorističkih napada s islamističkom pozadinom. "Samo je posljednjih nekoliko mjeseci spriječeno nekoliko napada", rekao je Naumann i ukazao na uhićenja povezana s planiranim napadima u Danskoj i Njemačkoj, između ostalog, i na katedralu u Koelnu. Od početka rata u Gazi bilo je osam pokušaja džihadističkih terorističkih napada u Europi, naspram samo šest takvih pokušaja tijekom cijele 2022., rekao je pozivajući se na brojke Europola. H/D.Pav.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike