Sport
HALIL JAGANJAC

NEXE u Europi puno očekuje, mi pokušavamo spasiti sezonu
Objavljeno 26. ožujka, 2024.
NEXE večeras u play-offu Europske lige dočekuje Rhein Neckar Lowen

Trebao je večeras ponovno ući u našičku dvoranu u kojoj je četiri godine tresao mreže i doživio najljepše trenutke u svojoj karijeri. Halil Jaganjac prije dvije godine NEXE je zamijenio njemačkim Rhein Neckar Lowenom, a upravo su njegov bivši i sadašnji klub upareni u ovogodišnjem play-offu Europske lige.



Rukometaši NEXE-a večeras (utorak) od 20.45 dočekuje Rhein Neckar Lowen. Jaganjac neće biti u sastavu jer se još uvijek oporavlja od operacije ramena. Dosta problema ima s ozljedama od dolaska u Mannheim. Međutim, unatoč ozljedi trebao je s ekipom doći u Našice.

Viroza pokvarila plan


- Trebao sam doći i veselio sam se dolasku. Dok sam u fazi rehabilitacije, ne putujem s momčadi, ali ovo je bila prigoda doći ponovno u Našice. Nisam bio tamo praktički od moga odlaska u Njemačku. Međutim, razbolio sam se. Dobio sam temperaturu. Ide nabolje, ali je zaključeno da nije za mene dobro trošiti se na putovanjima. Šteta. Doista sam se razveselio kada sam vidio da ćemo igrati međusobno, ali bar će biti prilika vidjeti se s dečkima kada za tjedan dana dođu k meni u Njemačku.

Viroza će proći vrlo brzo. Ima Jaganjac puno ozbiljnijih zdravstvenih problema.

- Drugi put sam operirao rame. Upravo sam se počeo vraćati, igrao sam samo obranu dok se potpuno ne vratim u ritam kad mi se dogodilo na treningu da mi je puknula jagodična kost. Međutim, lako za to. Brzo je to sanirano, ali i dalje sam osjetio probleme s ramenom. Išao sam na nove pretrage i snimanja kad mi je ustanovljeno da mi je oštećena tetiva. U kombinaciji su bila dva defekta s kojima se igra da se ne radi o šuterskoj ruci. Ponovno sam operiran 24. siječnja, povratak je u takvim slučajevima za četiri mjeseca, što znači nema me do kraja sezone.

Možda imaš realniju sliku i na svoju momčad i na NEXE sada kada ih pratiš kao gledatelj.

- U svakom slučaju imam drukčiji pogled kada ih ovako pratim sa strane. Što se tiče Rhein Neckar Lowena, doista ove godine imamo problema s ozljedama. Nisam samo ja ozlijeđen. Dogodili su se i neki odlasci, također ove godine igramo Europu, što prošle godine nije bio slučaj, pa i tu se treba kompletna momčad prilagoditi. Što se NEXE-a tiče, moram priznati kako me začudila promjena trenera Tamšea. Kao što ste sami rekli, neke stvari mi je ipak teško komentirati kada nemaš potpunu informaciju, ali me je to iznenadilo. Bilo je nekoliko dana neizvjesnost tko će ga zamijeniti. Došao je trener Veselin Vujović, koji ima trenersko ime i ugled, a to samo pokazuje da je njegovim izborom NEXE potvrdio kako ima visoke ambicije.

Svima cilj - prolazak


Kakvi su odnosi snaga uoči predstojećih ogleda u borbi za plasman u četvrtfinale Europske lige.

- Bit će sigurno jako zanimljivo. I jednima i drugima cilj je prolazak. Kao što sam rekao. Rezultati Rhein Neckar Lowena ove sezone nisu dobri i nekako se gleda da bi se kroz dobar rezultat u Europskoj ligi mogla spasiti sezona. Što se NEXE-a tiče, u Europi je prolazak skupine postao već nekakav standard, a plasmanom na Final four Europske lige što smo ostvarili dok sam ja tamo igrao, ambicije u Europi su također narasle.

Pratiš li još uvijek nastupe NEXE-a? Koji su igrači u sadašnjoj momčadi na tebe ostavili najbolji dojam?

- Pratim NEXE, kako da ne. Više istina u Europi, a manje u Premijer ligi, premda znam s vremena na vrijeme upaliti i stream za praćenje utakmica u domaćem prvenstvu. Tko me oduševio? Pa ponajprije Kuzmanović se definitivno i kroz klub, ali i reprezentaciju potpuno isprofilirao. Najviše, iskreno, pratim igrače na mojoj poziciji, i mogu reći da je Luka Moslavac dosegnuo jako visoku razinu. Iskoristio je to što je Cohen bio ozlijeđen, pa je dobivao i veću priliku. Znate tko mi je bio odličan u prvom dijelu sezone? Lovro Jotić. Odličan je bio do ozljede, a sada vidim da se vratio. Naravno, i ostali igrači koji su stigli prije svih mislim na Štrleka i Bezjaka su donijeli NEXE-u novu dimenziju, ali i iskustvo, a svaki igrač s kojima sam igrao i koji je i danas u NEXE-u daje svoj doprinos.

Gledali smo ga zimus u Mannheimu. S tribina SAP Arene pratio je nastupe reprezentacije Hrvatske na Europskom prvenstvu. Nije ga bilo u Hannoveru na olimpijskim kvalifikacijama.

- Mannheim je praktički moja domaća dvorana. Tamo igramo domaće utakmice, premda ćemo uzvrat s NEXE-om igrati u Heidelbergu. Sve je to tu u krugu od 20-ak kilometara. U Hannoveru nisam bio jer bez obzira na to što ne igram i ne treniram, ja svakodnevno provodim rehabilitaciju, pa nemam baš vremena putovati. U reprezentaciji se dogodilo nešto što je svima nama novost. Imamo prvi put izbornika stranca. Zasad se pokazalo uspješnim i nadam se da će i dalje biti tako.

Na ljeto će mu suigrač postati Ivan Martinović.

- Veselim se tome. S Martinovićem se poznam i prijateji smo još iz kadetskih dana u reprezentaciji. Nemam baš u momčadi Hrvata. Istina, trener vratara nam je Dragan Jerković, pa ćemo Martinovićevim dolaskom povećati tu našu koloniju.

Nadaš li se nakon oporavka povratku u reprezentaciju i suradnji s Dagurom Sigurdssonom?

- Idemo korak po korak. Vratiti se, igrati, povratiti formu bez ikakvih bolova, pa ako bude tako, mogu se nadati pozivu u reprezentaciju. Veselim se tome da dobijem jednoga dana priliku surađivati sa Sigurdssonom - zaključio je Halil Jaganjac.

Krešimir Lacković
NIJEMCI O VUJOVIĆU: ČUVAJTE SE VULKANA I USIJANE GLAVE
Strastvenom atmosferom i velikim emotivnim nabojem opisuju na službenoj stranici Rhein Neckar Lowena atmosferu u Našicama, gdje su gostovali prije tri godine. Poznati su im igrači NEXE-a, a ističu Manuela Štrleka, Marka Bezjaka, Luku Moslavca i Dominika Kuzmanovića. No najvećom zvijezdom smatraju trenera NEXE-a Veselina Vujovića. Osim da je bio proglašen najboljim igračem svijeta 1988. godine, opisuju ga kao “Crnogorca za kojeg je malo reći da je usijana glava”. Prisjećaju se Vujinih sukoba s tadašnjim sjajnim lijevim krilom Flensburga Larsom Christiansenom te sukoba sa sucima zbog kojih je današnji trener NEXE-a zaradio višemjesečne suspenzije.

- Čuvajte se vulkana Veselina Vujovića - poručuju iz RN Lowena.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike