Novosti
VETERINARI UPOZORILI: NE OPUŠTAJTE SE

Slavonija već četiri mjeseca bez novih slučajeva kuge
Objavljeno 25. ožujka, 2024.

Četiri su mjeseca od posljednjeg pozitivnog slučaja afričke svinjske kuge u Slavoniji, u kojoj je ta opaka bolest harala od kraja lipnja do kraja studenog u tri županije, najviše u Vukovarsko-srijemskoj, odakle je prešla u Brodsko-posavsku, a potom, sredinom listopada, i u Osječko-baranjsku županiju, u istočnu Đakovštinu, u općinu Semeljci i njezina tri naselja, a iz koje se, na sreću, nije širila dalje.



Posljednji slučaj pojave afričke svinjske kuge veže se uz farmu svinja najvećeg đakovštinskog svinjogojca Mirka Kolića iz Budrovaca, koji je od svojih tadašnjih devet objekata jedan imao u Vrbici, u općini Semeljci. Uginuća su se na Kolićevoj farmi, naime, pojavila prije točno četiri mjeseca, odnosno 25. studenoga, pozitivan nalaz na afričku svinjsku kugu stigao je 29., a eutanazija čak 517 svinja provedena je 30. studenoga. Bilo je to najveće usmrćivanje svinja u pojedinačnom uzgoju dosad u Hrvatskoj. Vukovarsko-srijemska županija bez kuge je i više od četiri, a Brodsko-posavska županija pet mjeseci.

“Već četiri mjeseca nema novih slučajeva ASK, kao ni novih sumnji na nju. Općinski Stožer civilne zaštite i dalje svakodnevno prima izvješća, no u njima novih slučajeva kuge nema, a izvješća šalje Centar 112", kaže načelnik općine Semeljci Grga Lončarević. Eutanazija svinja bilo je u siječnju, odnosno početkom veljače u Punitovcima, odnosno Jurjevcu, no ne zbog pojave kuge.

Podsjetimo, zbog ASK su svinjogojci, no i drugi poljoprivrednici, organizirali prosvjed tražeći, uz ostalo, da se svinjokolje za vlastite potrebe vrate na dvorišta. To se dogodilo uoči Božića, no ne zbog prosvjeda, nego provedbene uredbe Europske komisije, kada su svinjokolje u dvorištima i promet svinjama, mesom ponovno dopušteni, pa su bravci intenzivno u dotadašnjim zonama ograničenja klani između Božića i Nove godine te nešto potom. U dosadašnjem valu bolesti eutanazirano je nešto više od 37.000 svinja. Termin "dosadašnji val" je na mjestu ako se zna da iskustva drugih zemalja koje su također doživjele prodor ASK u svoje uzgoje govore da se kuga vraća u drugom valu nakon pet, šest do sedam mjeseci. Iskustva drugih govore i da u drugom valu bolest bude slabijeg intenziteta od onog u prvom valu.

Shvaćena je ozbiljnost bolesti i važnost biosigurnosti, nema više ni svinja u neuvjetnim objektima i to sve se navodi glavnim značajkama u prošlim mjesecima borbe protiv afričke svinjske kuge. "Veterinari nam kažu da se ne opuštamo, da bi, bez obzira na to što kuge nema neko vrijeme, vjerojatno mogla ponovno doći na proljeće, a tu je i kuga kod divljih svinja", kaže svinjogojac Davor Knežević iz Semeljaca. Dodaje, on i drugi svinjogojci često se prisjete prošlogodišnjih događaja oko ASK. "I dalje se obvezno pridržavamo biosigurnosnih mjera. Na kraju krajeva, ide inspekcija. Ako smo lani, u jeku bolesti, mogli umakati noge, obuću i ruke u dezinfekcijska sredstva, možemo i sada, kada se situacija smirila. Također, nema se što ići obilaziti svinje kod drugog svinjogojca niti drugoga puštati u svoj svinjac", kaže Knežević.

Suzana Župan
OBVEZNA JE PRIJAVA SVAKE PROMJENE
Prema novom se sve promjene moraju prijaviti i obvezna je registracija promjene brojnog stanja, koje se dosad unosilo jednom godišnje. Sada je to obveza nakon svake promjene u brojnom stanju, i to u roku od 72 sata, bez obzira na to o kakvoj je promjeni riječ - prašenju, uginuću, kupnji, prodaji, klanju... Vlasnici svinja trebaju svaku promjenu brojnog stanja upisati u e-posjednik, sami ili će to za njih učiniti veterinar. Uzgajivači svinja zadovoljni su trenutačnim cijenama za kilogram žive vage – prasci su po četiri do pet eura za kilogram žive vage, a bravci, iako sada nema neke potražnje, i dalje drže cijenu od 2,5 do 3 eura.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike