Svijet
MASAKR U MOSKOVSKOM PREDGRAĐU

Islamska država objavila snimku krvavog napada
Objavljeno 24. ožujka, 2024.

Vezani članci

VIŠE OD 130 MRTVIH U TERORISTIČKOM NAPADU

Smrt, strah i pakao na koncertu u Moskvi

Islamska država objavila je u nedjelju videosnimku terorističkog napada izvedenog u petak u koncertnoj dvorani u predgrađu Moskve.



Novinska agencija ekstremističke skupine Amaq objavila je u nedjelju video u trajanju od gotovo 90 sekundi. Arapski prijevod navodi da Amaq prikazuje "ekskluzivne scene krvavog napada na kršćane". U početku teško naoružani muškarac s automatskom puškom može se vidjeti kako puca prema koridoru u kojem mnoga beživotna tijela već leže na podu. Kamera potom skrene prema jednom od terorista, koji osobu na podu ubode nožem. Četiri muškarca potom prolaze kroz pusti dio dvorane. Glasovi napadača su izobličeni. Prema arapskom prijevodu, jedna osoba kaže: "Ubijte ih bez milosti" i "Dolazimo uime Boga".

Ruske vlasti kažu da su četiri muškarca upala u koncertnu dvoranu u petak navečer i počela paljbu. Mogle su se čuti eksplozije i izbio je veliki požar. U nedjelju je službeni broj ubijenih osoba narastao na 137. Rusija je u nedjelju spustila zastave na pola koplja zbog dana žalosti nakon napada na rock-koncertu u blizini Moskve, što je najsmrtonosniji napad u Rusiji u dva desetljeća. Predsjednik Vladimir Putin proglasio je nacionalni dan žalosti nakon što se obvezao pronaći i kazniti sve odgovorne za napad. "Izražavam duboku iskrenu sućut svima onima koji su izgubili svoje voljene", rekao je Putin u obraćanju naciji u subotu, što je bio njegov prvi javni komentar napada. "Cijela zemlja i naš cijeli narod tuguje s vama", dodao je.

Islamska država preuzela je odgovornost za napad u petak, no Putin nije javno spomenuo militantnu skupinu u vezi s napadačima, za koje je rekao da su pokušali pobjeći u Ukrajinu. Kazao je da ih je netko na "ukrajinskoj strani" trebao prebaciti preko granice. Ukrajina je više puta porekla da je imala bilo kakvu ulogu u napadu, za koji je Putin također okrivio "međunarodni terorizam".


Putin je izmijenio tijek građanskog rata u Siriji kada je 2015. intervenirao na strani predsjednika Bašara al-Asada protiv oporbe i Islamske države. Nejasno je zašto je Islamska država odabrala ovaj trenutak da napadne Rusiju.

Dijana Pavlović
UPOZORENJE SAD-a
Bijela kuća je objavila da je američka vlada Rusiji bila prenijela informacije ovog mjeseca o planiranom napadu u Moskvi i izdala javno upozorenje svojim državljanima u Rusiji 7. ožujka. Također, kazala je da je za napad odgovorna isključivo Islamska država. “Nije bilo nikakve ukrajinske uključenosti”, rekla je glasnogovornica američkog vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike