Svijet
IZBORI U SLOVAČKOJ

Ficov saveznik i proeuropski kandidat u drugom krugu predsjedničkih izbora
Objavljeno 24. ožujka, 2024.

Saveznik slovačkog populističkog premijera Roberta Fica i proeuropski bivši ministar vanjskih poslova ušli su u drugi krug predsjedničkih izbora, pokazao je izborni model koji je objavio RTVS u subotu nakon prvog kruga glasanja u Slovačkoj.

Predsjednički izbori u Slovačkoj prilika su za Fica, čiji su stavovi o Ukrajini razljutili kritičare zbog bliskosti Rusiji, da ojača svoj položaj na vlasti.

Rat u Ukrajini, visoka inflacija i kaotično upravljanje pod koalicijom predvođenom oporbom od 2020. do 2023. polarizirali su raspravu u toj državi članici NATO-a i Europske unije.

Pokušaji vlade da preinači kaznene zakone u zemlji i ograniči medijske slobode također su doveli do uličnih prosvjeda i kritika predsjednice Zuzane Čaputove (50), koja je bila Ficova žestoka protivnica, ali se nije kandidirala za novi mandat.

Drugi krug predsjedničkih izbora između dva najbolja kandidata zakazan je za 6. travnja, u vjerojatnom slučaju da ni jedan od njih nije dobio većinu u subotnjem prvom krugu.

Projekcije agencije Median SK za RTVS pokazale su da je Peter Pellegrini (48), predsjednik parlamenta koji vodi mlađu vladinu stranku Hlas (Glas), vjerojatno osvojio 34,3 posto glasova u prvom krugu. dok je Ivan Korčok (59), koji je bio ministar vanjskih poslova u prošloj vladi, vjerojatno osvojio 34,9 posto glasova.

Rusima naklonjen bivši šef Vrhovnog suda, Stefan Harabin, na trećem je mjestu u projekcijama Mediana SK nakon što je dobio potporu nacionalističke stranke koja je također u vladinoj koaliciji.

Fico i njegova vladajuća ljevičarska stranka Smer pobijedili su na parlamentarnim izborima u rujnu prošle godine uz obećanja da će zaustaviti vojnu pomoć Ukrajini i zadržati potporu ljudima pogođenim skokovima cijena.

Pellegrini, bivši premijer i bivši član Smera, bio je ključna osoba u formiranju koalicije.

Korčok nastoji spriječiti vladu da dobije mjesto predsjednika, poziciju koja nema mnogo izvršnih ovlasti, ali ima ulogu u vladinim i sudskim imenovanjima, stavljanju veta na zakone i oblikovanju javne rasprave kao što je liberalna Čaputova često činila.

Birači su u prošlosti često odbijali da vladajućim strankama daju i vladu i predsjedničke položaje. Čaputova je pobijedila na posljednjim predsjedničkim izborima 2019. godine, jašući na antikorupcijskom valu usmjerenom na Ficovu stranku, koja je tada bila na vlasti.

"(Ljudi) znaju što ja predstavljam... Sada je to njihova odluka", rekao je Korčok nakon što je dao svoj glas u subotu. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike