Sport
ACUD KUP: HRVATSKA PREKO JEDANAESTERACA DO FINALA

Ivica Ivušić spasio Hrvatsku
Objavljeno 23. ožujka, 2024.
Ivušić: Uvijek je zadovoljstvo pomoći momčadi na bilo koji način

Hrvatski nogometni reprezentativci igrat će u utorak u finalu međunarodnog ACUD kupa protiv domaćina turnira Egipta, u polufinalu je Hrvatska, poslije 0-0 u 90 minuta, s 5-4 nakon jedanaesteraca bila bolja od Tunisa.

Bolje prilike za pogodak u prvom poluvremenu je imao Tunis. U nastavku se Hrvatska donekle razigrala, ali u pogodak nije pretvorila ni jednu od četiri-pet dobrih prilika pa su o pobjedniku i finalistu nakon 0-0 odlučivali jedanaesterci.

Tunis je imao 'meč-loptu' tijekom jedanaesteraca, ali Jaziri nije svoj udarac pretvorio u pogodak. Hrvatski vratar Ivica Ivušić je obranio njegov udarac, kao i Haddadiju na kraju, čime je odveo Hrvatsku u finale. Ranije je zaustavio i udarac Jelassiju. Tijekom jedanaesteraca od hrvatskih igrača nisu zabili Vlašić i Juranović, dok su precizni bili Kramarić, Petković, Mario i Marco Pašalić te Majer.

Hrvatski reprezentativci istrčali su na polufinalni ogled u novoj garnituri plavih dresova, a od samog starta preuzeli su posjed, dok su Tunižani odmah zauzeli obrambeni gard.

U prvih deset minuta Hrvatska je plela mrežu oko suparničkog šesnaesterca, ali bez ozbiljnog pokušaja do 13. minute. Tada je Pašalić proigrao Ivanušeca, a ovaj je s 15 metara pucao u vratara Tunisa.

Tunižani su se orijentirali na kontranapade, ali su od sredine prvog poluvremena potpuno uspostavili ravnotežu i počeli sve odlučnije napadati. U 26. minuti imao je Tunis sjajnu priliku za pogodak. Ubačena lopta je prošla pokraj svih ispred Livakovića te došla do Ali Abdija koji je iskosa pucao dosta loše i neprecizno.

Bila je to ozbiljna prijetnja Tunisa koji je u 31. minuti postigao pogodak. Iz prekida je ubačena lopta u hrvatski šesnaesterac gdje nitko od Vatrenih nije reagirao, ali jest Jelassi koji je glavom pogodio za 1-0. Ipak, nakon VAR provjere otkriveno je milimetarsko zaleđe zbog čega je pogodak poništen.

Do kraja poluvremena opet je uslijedio period igre u kojem je dominirala Hrvatska, ali osim neinventivnog kruženja oko suparničkog šesnaesterca ništa konkretno nije kreirano.

Bolje je Hrvatska otvorila drugo poluvrijeme pa je nakon mlakih pokušaja glavom Kramarića i Pašalića uslijedila najbolja šansa aktualnih brončanih na svijetu. U 56. minuti je pucao Gvardiol, a loptu je dočekao Kramarić okrenut leđima suparničkim vratima. Trznuo je napadač Hoffenheima glavom, ali je krajnjim naporom pogodak spriječio tuniski vratar Ben Said.

U tim trenucima izbornik Zlatko Dalić je obavio niz promjena, a Hrvatska je nastavila napadati pa je Ivanušec u 63. minuti pokušao iz daljine, u 70. Ćaleta-Car glavom iz blizine, ali promjene rezultata i dalje nije bilo.

Još je bolja bila šansa Gvardiola u 73. minuti kada je nadskočio obranu Tunisa, ali je njegov udarac glavom preletio malo iznad grede, kao što je malo neprecizan na drugoj strani bio Ltaief u također vrlo izglednoj prilici.

Vrlo blizu pogotka Hrvatska je bila u 92. minuti kada je s 18 metara potegnuo Marco Pašalić, ali je Ben Said još jednom dobro obranio premda se lopta na svom putu i djelomično odbila te promijenila smjer. Bila je to posljednja šansa na susretu nakon čega je odluka o pobjedniku pala izvođenjem jedanaesteraca gdje je Hrvatska bila bolja s 5-4.

U petak je finale izborio domaćin Egipat koji je s minimalnih 1-0 pobijedio Novi Zeland. Tako će u utorak finalnu utakmicu odigrati Hrvatska i Egipat, dok će se za treće mjesto boriti Novi Zeland i Tunis. Oba susreta počinju u 21 sat po srednjeeuropskom vremenu.

 

Ivušić: Uvijek je zadovoljstvo pomoći momčadi na bilo koji način

Čast je biti na vratima reprezentacije, a stvarno je lijep osjećaj donijeti pobjedu momčadi, naglasio je hrvatski vratar Ivica Ivušić koji je obranio tri jedanaesterca nogometašima Tunisa i odveo Hrvatsku u finale ACUD kupa u Egiptu.

Tijekom 90 minuta nije bilo pogodaka u polufinalu Hrvatske i Tunisa, a nakon toga su hrvatski nogometaši opet pokazali veću mirnoću od suparnika tijekom izvođenja jedanaesteraca i slavili s konačnih 5-4. Treba naglasiti da je Tunis imao 'meč-loptu', ali su potom uslijedile dvije obrane u nizu Ivušića.

„Sretan sam zbog obranjenih jedanaesteraca, ali prvenstveno jer smo slavili i izborili finale. Da, prije mene su tri jedanaesterca obranili Subašić i Livaković, ali oni su to uspijevali na puno većim turnirima. Ponavljam, zadovoljstvo mi je pomoći kako god mogu. Tunis je bio nezgodan, pogotovo u prvom poluvremenu kada je odlično stajao u nižem bloku. No, mi smo u finalu, igrat ćemo protiv domaćina i sigurno će biti bolja atmosfera i puno više gledatelja. Bit će dobar nogomet, siguran sam“, naglasio je nakon utakmice junak u pobjedi, hrvatski vratar Ivica Ivušić.

Posljednji jedanaesterac u polufinalu postigao je igrač Rijeke Marco Pašalić.

„Uvijek je najveća moguća čast igrati za reprezentaciju, a još je ljepše postići pogodak iz jedanaesterca i pomoći u svemu. Ali, svaka čast Ivušiću na sjajnim obranama. Na kraju je jedino važno da smo u finalu gdje nas čeka interesantna utakmica, ali mi s pravim gardom idemo po pobjedu. Tunis je igra vrlo čvrsto, stalno su bili na čovjeku. Mislim da smo dobro odigrali drugo poluvrijeme, mogli smo kreirati sve više prilika“, zaključio je Marco Pašalić. H

HRVATSKA - TUNIS 0-0 (0-0), jedanaesterci 5-4

Strijelci: -

Jedanaesterci: 0-0 Dahmen obranio Vlašiću, 0-1 Ben Romdhane, 1-1 Kramarić, 1-2 Laidouni, 2-2 Petković, 2-3 Ali Abdi, 3-3 Majer, 3-3 Ivušić obranio Jelassiju, 4-3 Mario Pašalić, 4-4 Ltaief, 4-4 Dahmen obranio Juranoviću, 4-4 Ivušić obranio Jaziriju, 5-4 Marco Pašalić, 5-4 Ivušić obranio Haddadiju

Stadion Al Qahirah, Gledatelja: 2500, Sudac: Mohamed Eid Mansour (Egipat).

HRVATSKA: Livaković (od 46. Ivušić) - Juranović, Erlić (od 59. Ćaleta-Car), Gvardiol, Sosa - Brozović (od 59. Marco Pašalić), Modrić (od 59. Vlašić), Kovačić (od 68. Petković) - Pašalić, Kramarić, Ivanušec (od 68. Majer).

TUNIS: Ben Said (od 94. Dahmen) - Kechrida, Bronn, Jelassi, Ali Abdi - Haddadi, Ben Romdhane, Ghandri - Laidouni, Rafia (od 72. Ltaief) - Achouri (od 88. Jaziri).

Žuti kartoni: Majer (Hrvatska), Kechrida (Tunis)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike