Novosti
IN MEMORIAM

Branimir Marković (1956. - 2024.)
Objavljeno 22. ožujka, 2024.
Ovoga tjedna u Osijeku je pokopan prof. dr. Branimir Marković, umirovljeni profesor Ekonomskog fakulteta u Osijeku i dugogodišnji predsjednik Udruge računovođa i financijskih djelatnika Osijek. Ovim riječima oni se još jednom opraštaju od njega.

Branimir Marković rođen je 23. veljače 1956. u Osijeku i cijeli svoj životni vijek proveo je u Osijeku, u svojoj Slavoniji. Svoj radni vijek, nakon srednjoškolskog obrazovanja i završenog Ekonomskog fakulteta, gdje je diplomirao 1979. godine, počinje u tadašnjem SOUR-u IPK Osijek – Radnoj zajednici Zajednički poslovi, gdje stječe prva znanja o računovodstvu i financijama. Godine 1981. zapošljava se na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, prvo kao asistent na Katedri za financije i računovodstvo, potom kao redoviti profesor, gdje ostaje do umirovljenja. Doktorsku disertaciju "Organizacija, mjesto i uloga financijske i računovodstvene službe u suvremenim uvjetima poslovanja" obranio je 25. lipnja 1998.

Ljubav prema Osijeku, Slavoniji, domovini nesebično pokazuje u ljeto 1991., kada kao dragovoljac odlazi u Domovinski rat. Za ratne zasluge odlikovan je Spomenicom domovinskog rata 1990. - 1992., a odlukom predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana odlikovan je ordenom Reda hrvatskog pletera.

Za Branimira možemo reći da je "naš" čovjek, počeo je kao član Udruge 3. veljače 1986. Vrlo brzo se uključio u sve aktivnosti koje je Udruga organizirala, seminare, odlaske na simpozije, posjet izložbi INFO u Zagrebu, sportske igre..., ali se uklopio i u sve "izvannastavne aktivnosti" i nepodopštine koje smo, iako ozbiljni i odrasli ljudi, znali jedni drugima pripremiti i učiniti. Od 1999. član je izvršnih tijela Udruge. Do 2003. predsjednik je Nadzornog odbora, iste godine postaje član Izvršnog odobra, a 2007. izabran je za predsjednika Udruge, na kojoj je funkciji ostao do danas.

Svoju ulogu predsjednika prihvaća ozbiljno i odgovorno, uvijek poštujući mišljenje i prijedloge članova Izvršnog odobra Udruge. Posebnu odgovornost i zabrinutost za rad Udruge pokazuje u vrijeme pojave COVID-19, kada je zbog izvanredne situacije došlo u pitanje funkcioniranje i rad Udruge. Nastavlja i sve aktivnosti u vezi sa suradnjom udruga s područja Slavonije i Baranje, ali nastoji tu suradnju podići na višu razinu, što je i učinjeno potpisivanjem Povelje o prijateljstvu i suradnji s Udrugom Zagorje Zabok iz Zaboka. Posebna ideja vodilja bila mu je pomlađivanje članstva Udruge, ali i upravnih tijela Udruge, i to nam je ostavio kao zadatak, da nastavimo provoditi tu ideju kao njegovo nasljeđe. Aktivno sudjeluje u radu i Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika Zagreb, gdje se nesebično zauzima za unaprjeđenje računovodstvene struke.

Dragi naš Mare, hvala ti za sve, neka ti je laka ova slavonska gruda koju si iskreno volio.

Tvoj RFD Osijek

 
Najčitanije iz rubrike