Svijet
KATE MIDDLETON SE LIJEČI KEMOTERAPIJOM

Princeza od Walesa objavila da boluje od raka mjesec i pol nakon Karla III.
Objavljeno 22. ožujka, 2024.

Britanska princeza od Walesa u petak je objavila da boluje od raka, nešto više od mjesec dana nakon što je Buckinghamska palača priopćila da od raka boluje i kralj Karlo III, koji je danas, pak, kazao da je ponosan na svoju hrabru snahu.

Princezi Kate, 42-godišnjoj supruzi princa Williama, rak je otkriven nakon operacije abdomena u siječnju. Tada je provela dva tjedna u bolnici zbog planiranog zahvata koji je njezin ured tada nazvao uspješnim.

U petak je objavila videosnimku u kojoj sjedi na klupi, čini se umorna i blijeda, i otkriva da su dodatni testovi pokazali da boluje od raka.

Nije rekla o kakvom se raku radi, a Kensingtonska palača objavila je da očekuje potpun oporavak, prenio je BBC.

Sama Kate u obraćanju govori da je dobro i da je sve snažnija.

„Moj medicinski tim savjetovao me da se podvrgnem preventivnoj kemoterapiji te sam sada u ranoj fazi tog liječenja”, govori Kate u videosnimci snimljenoj u srijedu.

„Sve je to bio velik šok", kazala je.

"William i ja činimo sve što možemo kako bi to procesuirali i prebrodili u privatnosti radi naše mlade obitelji”, rekla je Kate, majka njihovo troje djece.

Ova vijest dolazi nešto više od mjesec dana nakon što je kralj Karlo početkom veljače objavio da boluje od raka prostate, zbog čega je odgodio svoje javne dužnosti.

Britanski kralj u međuvremenu je poručio da je na Kate ponosan.

Karlo je "tako ponosan na Catherine zbog hrabrosti što je progovorila", kazao je glasnogovorni palače i otkrio da je kralj bio u "najbližem kontaktu sa svojom voljenom snahom proteklih tjedana", nakon što su zajedno proveli vrijeme u bolnici.

Kralj i kraljica Camilla "nastavit će nuditi svoju ljubav i podršku cijeloj obitelji u ovom teškom trenutku", dodao je glasnogovornik.

Kensingtonska palača, Katein ured, neće objaviti o kakvom se raku radi jer princeza ima pravo na medicinsku privatnost.

Palača je nakon operacije u siječnju objavila kako se princeza, i dalje znana po svom djevojačkom imenu Kate Middleton, neće vratiti dužnostima do Uskrsa. Njezin izostanak iz javnog života ipak je pokrenuo lavinu teorija i raznih tračeva na društvenim mrežama.

Kate i William htjeli su zadržati privatnost o njezinoj bolesti do početka školskih praznika njihovo troje djece, desetogodišnjeg Georgea, osmogodišnje Charlotte i petogodišnjeg Louisa.

„Trebalo je vremena da se oporavim od velike operacije kako bih mogla započeti liječenje. No, najvažnije, trebalo nam je vremena da sve objasnimo Georgeu, Charlotte i Louisu na način koji im je primjeren, te da im potvrdimo da će sve biti u redu”, govori Kate u videosnimci.

„Kao što sam rekla i njima: dobro sam i snažnija sam svaki dan, usredotočena na stvari koje će mi pomoći da ozdravim: na moj um, tijelo i duh”.

Kate se nije pojavila u javnosti otkad se za Božić pridružila kraljevskoj obitelji na misi.

„Nadamo se da ćete shvatiti da mi, kao obitelj, sada trebamo vremena, prostora i privatnosti dok ne dovršim liječenje”, rekla je.

Princeza od Walesa u videu govori kako su joj njezine dužnosti uvijek donosile „osjećaj radosti” te da jedva čeka vratiti im se.

"U ovom trenutku mislim i na sve one na čije je živote utjecao rak. Molimo sve koji se susreću s ovom bolešću, u bilo kojem obliku, ne gubite vjeru i nadu. Niste sami”, poručuje Kate.

Britanski premijer Rishi Sunak poručio je da se Kate mora omogućiti privatnost kako bi se usredotočila na liječenje uz svoju obitelj.

„Princeza od Walesa ima ljubav i podršku cijele zemlje dok nastavlja svoj oporavak”, priopćio je.

„Svojim današnjim priopćenjem pokazala je ogromnu hrabrost. Proteklih tjedana bila je pod pomnim nadzorom javnosti te ju je određeni dio medija diljem svijeta i na društvenim mrežama nepravedno tretirao”, dodao je konzervativni premijer.

Kate je 2011., kad se udala za Williama, bila prva pučanka koja se udala za princa bliskom tronu u više od 350 godina. William je danas prvi u nasljednom redu za britansku krunu. 

U međuvremenu je Kate postala jedna od najpopularnijih članova kraljevske obitelji. Njezin ured objavio je da će William nastaviti obavljati svoje dužnosti. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike