Osijek
UNIFICIRANJE UGOTERASA

Nabava ugostiteljske opreme sufinancirat će se iz proračuna
Objavljeno 23. ožujka, 2024.
VULIN: S ugostiteljima smo u stalnom kontaktu jer želimo s njima zadržati partnerski odnos
Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Osijeka gradonačelnik Ivan Radić, odgovarajući na upit vijećnika, rekao je kako će se novim programom poticanja poduzetništva sufinancirati nabava ugostiteljske opreme za one ugostitelje koji su obuhvaćeni promjenama Komunalnog reda. Riječ je o namjeri unificiranja uređenja terasa za pružanje ugostiteljskih usluga. Najavio je i javno savjetovanje, nakon čega će biti raspisan natječaj za sufinanciranje i nabavu te opreme.

To je za Glas Slavonije ovih dana ponovio i zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin, koji je sudjelovao u razgovorima s predstavnicima osječkih ugostitelja, dodavši kako će odluka o načinu sufinanciranja biti predstavljena na javnom savjetovanju, gdje će i sami ugostitelji moći iznijeti svoje prijedloge i sugestije.

- U izradi je model sufinanciranja troškova i vrlo brzo ćemo, nakon provedenog javnog savjetovanja, to predstaviti i na sjednici Gradskog vijeća. S osječkim smo ugostiteljima u stalnom kontaktu jer želimo s njima zadržati partnerski odnos - poručio je Vulin.

Podsjetimo da je Udruga ugostitelja grada Osijeka, koja okuplja više od 70 članova, krajem prošle godine bila zatražila prijam u gradskoj upravi vezano uz Pravilnik o načinu uređenja terasa za pružanje ugostiteljskih usluga, a prije nekog vremena stigao joj je poziv iz Kuhačeve 9, kojemu se odazvalo deseteročlano izaslanstvo predvođeno predsjednikom Udruge i predsjednikom Sekcije ugostitelja Osječko-baranjske županije, Gordanom Šestićem.

Tražili su tada da se odredbe Pravilnika, čija je puna primjena trebala početi 28. ožujka ove godine, ne primjenjuju bar još jednu sezonu i da se donese odluka o sufinanciranju primjene Pravilnika kako sav, nemali, teret ne bi pao na leđa ugostitelja. Na tom su im sastanku i najavili mogućnost sufinanciranja nabave opreme koja bi zadovoljila odredbe Pravilnika.

Prema Šestićevim procjenama, investicija za primjenu odredbi Pravilnika za terasu od 50-ak kvadrata iznosila bi deset tisuća eura.

- Investicija, dakako, ovisi o površini terase, odnosno veličini zakupljene javne površine. Jedan profesionalni suncobran, kada bismo ga mi financirali, stoji pet i više tisuća eura, a oprema, stolovi, stolice od 100 do 300 eura po komadu - pojašnjava Šestić, dodajući kako se u nultoj i prvoj zoni zahtijeva i posebna suglasnost Konzervatorskog odjela.

Ono što ugostitelji još ne znaju, uvjeti su natječaja i hoće li biti određena participacija u investiciji ili 100-postotno financiranje.

- Želimo vjerovati da će to biti poticaj za kupnju opreme u određenom postotku ukupnog iznosa i da taj postotak može biti bar 80 posto investicije, jer je ona posljedica tog i takvog pravilnika - naglašava Gordan Šestić, ocjenjujući reakciju čelnika Grada vrlo dobrom.

Za kraj naglašava kako ugostitelji nikako ne bi željeli da se rasprava o Pravilniku iskoristi u političke svrhe i pretvori u temu političkih prepucavanja, što neke stranke već pokušavaju, nego smatraju da sve treba ostati na cehovnoj i strukovnoj razini.
Tomislav Prusina
PROMJENAMA OBUHVAĆENE DVIJE ZONE
Utvrđene su tri zone, od kojih nulta obuhvaća povijesnu jezgru Tvrđu, Trg Ante Starčevića, Trg pape Ivana Pavla II., Kapucinsku i Županijsku ulicu. Prva zona pokriva šire gradsko središte i donjogradski Trg bana Jelačića. U navedenim se zonama, s manjim razlikama, želi ujednačiti izgled tenda, suncobrana, sjedalica za stolice, stolova i stolica.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike