Kultura
SALMAN RUSHDIE O NOVIM TEHNOLOGIJAMA

UI nije prijetnja ozbiljnim romanopiscima
Objavljeno 22. ožujka, 2024.
Alati umjetne inteligencije mogli bi biti prijetnja autorima trilera i znanstvene fantastike, ali ne posjeduju dovoljno originalnosti i potpuno su lišeni bilo kakvog smisla za humor da bi bili prepreka ozbiljnim romanopisccima, napisao je Salman Rushdie u francuskome književnom časopisu "La Nouvelle Revue Francaise". Rushdie je rekao kako je testirao ChatGPT zatraživši od njega da napiše 200 riječi u njegovu stilu. Rezultat opisuje kao "hrpu gluposti".

- Ni jedan čitatelj koji je pročitao ijednu moju stranicu ne bi mogao pomisliti da sam ja autor. Prilično umirujuće. Problem je u tomu što ta stvorenja vrlo brzo uče - ocijenio je autor "Sotonskih stihova" i "Djece ponoći" i dobitnik prestižne Bookerove nagrade, dodavši da bi umjetna inteligencija ipak mogla ugroziti pisce žanrovske literature, poput trilera i znanstvene fantastike, gdje je originalnost manje važna. Smatra da bi osobito ugroženi mogli biti pisci filmskih i TV scenarija.

- S obzirom na to da se u Hollywoodu neprestano snimaju nove verzije istih filmova, umjetna bi se inteligencija mogla iskoristiti za pisanje scenarija - rekao je. H
Najčitanije iz rubrike