Kultura
ODRŽANA VELIKA AUKCIJA HRVATSKIH REMEK-DJELA

Među najtraženijima Meštrović i Bukovac
Objavljeno 22. ožujka, 2024.
U hotelu Esplanade ovih je dana održana dražba 80 domaćih umjetničkih remek-djela za iznose od 200 do 65.000 eura. Među najtraženijima su Meštrović i nakon pola stoljeća pronađena slika Vlahe Bukovca. Tko što kupuje i kakvo je tržište umjetnina u Hrvatskoj, pokazala je proljetna aukcija i nova sezona trgovine umjetninama.

"Djevojku koja se odmara" Vlaho Bukovac naslikao je u svom praškom atelijeru 1909. Nakon cijelog stoljeća prvi put izložena je u Hrvatskoj. Posljednjih se pola stoljeća odmarala na nepoznatom.

- Slika je, kaže se, bila izgubljena, ali zapravo nije bila dostupna javnosti na izložbama. Oko 50 godina bila je u Pragu i prije nekoliko godina došla je u Zagreb. Njezina je vrijednost između 45.000 i 65.000 eura - rekla je za HRT Ines Bašić, voditeljica aukcije i umjetnička savjetnica Artmarka.

Nakon trosatne aukcije i cijene od 74.500 eura - djelo nije prodano, no Meštrovićev kapitel, ujedno i kulturno dobro - jest. Priča kaže da su anđeoska lica - lica djece Ivana Meštrovića. Nastao je 1940. kao jedan od četiri kapitela za nedovršenu splitsku kapelicu Gospe od Dobrog Svita.

Od "Jutra" Krste Hegedušića do prvih ciklusa Emanuela Vidovića - zainteresirani su pomno razgledali djela - prije same dražbe.

- Interes je za svaku aukciju sve veći, jer konačno se postavlja jedno mjesto na tržištu umjetnina koje je transparentno. Imamo nekoliko kupaca i iz Amerike, i velik je interes stranih kupaca za, recimo, Rabuzina i Murtića - rekla je Ines Bašić. Veseli i zanimanje mlađe publike - studenata prve godine kiparstva Akademije likovnih umjetnosti. Kažu da su se već nadmetali, ali nisu uspjeli. Proljetna aukcija donijela je 81. djelo hrvatske likovne umjetnosti iz prošlog stoljeća. Oko polovine ih je prodano za ukupan iznos od 200.000 eura. T.K.
Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike