Magazin
TJEDNI OSVRT

Uzjogunjeni Milanović sigurno zna i što je šutnja
Objavljeno 23. ožujka, 2024.

Bolje je šutjeti i biti smatran budalom nego progovoriti i ukloniti svaku sumnju, izreka je koja se pripisuje davnom američkom predsjedniku Abrahamu Lincolnu. Jedna danska pak kaže: Ponekad šutjeti znak je mudrosti; stalno šutjeti znak je gluposti.



Uglavnom, šutnja je važan dio komunikacije i u političkom, i u poslovnom, i u privatnom životu. Ona je vrlo često pozitivna; daje nam vremena da razmislimo i oblikujemo svoj odgovor na primjereniji način. Sjećate se i izreke: Bolje da se kaješ što nisi rekao nego da se kaješ što si rekao? Istina je da je u većini slučajeva bolje prešutjeti nego komentirati neku situaciju. Eto, toliko o ponekad dragocjenoj šutnji. I baš je čudno što se bar neke od navedenih izreka, a ima ih još, nije uhvatio i predsjednik Zoran Milanović, koji je nedavno svojom izjavom da se kao nezavisni kanidat na listi SDP-a planira kandidirati za premijera iznenadio i šokirao cjelokupnu javnost, a naročito političku. Usput napadajući sve koji mu se nađu na putu, čak i na osobnoj razini. Inače, da otklonimo svaku sumnju, Milanovića nikako ne smatramo budalom. A i mnogi ga, čak i politički protivnici, smatraju inteligentnim, obrazovanim i načitanim, pa još više iznenađuje što je sve izgovorio u samo nekoliko dana. A začuđuje i to što Predsjednik inače izreke, uzrečice i pošalice sipa kao iz rukava, pa je moguće i da je one o šutnji sažeo u odgovor na pitanja koja mu ne sjedaju - “vojna tajna”. E pa sad, što god Milanović planirao i planira, bilo bi bolje da mu je netko od silnih savjetnika sugerirao da do kraja izbora sve i ostane “vojna tajna”, no on ipak igra igru po svome. Ionako po kuloarima naveliko kruži priča o tajnom planu u slučaju da pobijedi na izborima. No, kako se može očekivati gruba i prljava kampanja, u kojoj će svakodnevno napadati premijera Andreja Plenkovića i HDZ, spominjući, unatoč upozorenjima Ustavnog suda i DIP-a, izbore i SDP, pitanje je koliko će mu to štetiti ili pomoći, jer već sad je platio visoku cijenu. Napuštaju ga ljevica, liberali i regionalisti, a SDP-ov rejting, iako viši, još uvijek je daleko ispod HDZ-ova.

Naravno, na Milanovićev vokabular mnogi su reagirali, u oštroj poruci iz političke mirovine čak i Dražen Budiša, bivši koalicijski partner iz vlade Ivice Račana 2000. godine, poručivši da će mu vratiti odličje Dmitra Zvonimira koje mu je dodijelio prije tri godine jer nije “dostojan da mu ga daje”. Na pitanje o političkoj kulturi odgovorio je kratko: “Dno dna...”

Damir Gregorović
Možda ste propustili...

TEMA TJEDNA: SUPERIZBORNA PRVA TREĆINA

Do nove vlade prije europskih izbora

Najčitanije iz rubrike