Magazin
MAJA RAJČIĆ

Zaprimljeno 11 tisuća zahtjeva za energetsku obnovu, ovakvih prilika bit će još
Objavljeno 23. ožujka, 2024.
NAČELNICA SEKTORA ZA ENERGETSKU UČINKOVITOST

Nedavno je otvoren i istog dana zatvoren javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Građanima je na raspolaganju bio najveći iznos do sada, a više je detalja u Intervjuu Media servisa otkrila Maja Rajčić, načelnica sektora za energetsku učinkovitost pri Fondu.



- Izuzetno nas raduje što je odaziv građana bio toliko velik i da su zapravo podnesene prijave za ukupno dostupna sredstva, koja su iznosila čak 120 milijuna eura. Veseli nas što smo zaprimili čak 11.926 prijava građana, koji pokazuju da su izuzetno osvijestili prednosti energetske obnove i sve dobrobiti koje mogu proizići iz takvog oblika projekata za njihovu kvalitetu života, ali, naravno, i za njihov kućni budžet.

U odnosu prema prethodnom javnom pozivu osigurano je tri puta više sredstava... Koji su razlozi za takvo povećanje?

- Jedan dio razloga je u tome što svakako vidimo veći interes građana za takvim oblikom projekata, a drugi je, naravno, i posljedica promjena tržišta, odnosno cijena na tržištu građevnog materijala, ali i građevinskih radova. Tako da smo se ovaj put stvarno istraživanjem samog tržišta prilagodili na način da omogućimo optimalan model financiranja onima koji to zapravo i žele.

Važno je spomenuti i da će za kuće oštećene u potresu biti moguće dobiti do 80 posto prihvatljivih troškova investicije. Rajčić o tome kaže:

- Kada smo održavali naše informativne radionice, prethodno objavi poziva, gdje je upravo na radionici u Sisku bio najveći broj građana koji su stvarno pokazali velik interes da paralelno s obnovom oštećenja od potresa naprave i energetsku obnovu svojih kuća. Osobno sam vodila tu radionicu i moram priznati da sam bila stvarno oduševljena njihovom pripremljenošću, informiranošću o ovoj temi i ozbiljnošću kojom pristupaju cijelom tom procesu.

Već smo spomenuli velik broj prijava, no što ako neki podatci nedostaju, ako prijave nisu cjelovite, ako ne zadovoljavaju...?

- Nedostava obveznog dokumenta, nažalost, nije prihvatljiva, ali oko nekakvih drugih stvari, oko nekakvih nenamjernih pogrešaka ili slično, bit ćemo naravno fleksibilni. Nama je u interesu da financiramo što je moguće veći broj prijava i uvijek kada možemo sami doći do zaključka oko nečega, mi to i napravimo prije nego što rušimo neku prijavu.

Za sve koji se na ovaj javni poziv nisu javili, bit će još prilike, jer je energetska obnova stambenog fonda u Hrvatskoj jedan od prioriteta. Mi to radimo već desetak godina i dosad je obnovljeno više od 25 tisuća kuća. To su programi koji će svakako ići i dalje, optimistično je zaključila Rajčić. (Sven Tubak/MS)
Možda ste propustili...

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

Najčitanije iz rubrike