Osijek
ŽUPANIJSKA SMOTRA PROJEKATA “GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE” OKUPILA 40 UČENIKA

Cilj - aktivni i odgovorni građani
Objavljeno 21. ožujka, 2024.
Ugostiteljsko-turistička škola bila je ovoga tjedna domaćin Županijske smotre projekata iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja (GOO), koja je okupila 40 učenika iz tri osnovne i dvije srednje škole. Skup su organizirale profesorice Mirela Berlančić i Monika Gusić, županijske voditeljice za GOO u povezanosti s međupredmetnim temama, a s profesoricom Nadom Tolić bile su članice povjerenstva koje je ocjenjivalo projekte.

- Učimo učenike da budu aktivni i odgovorni građani, pravedni, empatični, da sudjelujuju u aktivnostima za dobrobit svoje zajednice - istaknula je profesorica Berlančić, voditeljica za GOO za osnovne škole. Prof. Gusić, voditeljica za GOO za srednje škole, kaže da je cilj projekta Građanin aktivno sudjelovanje mladih u rješavanju problema.

Mentorica Silvija Vukašinović iz OŠ Višnjevac dovela je na smotru dvije skupine učenika, čiji su projekti Svi jednaki i Učimo učeničku demokraciju. "Građanski odgoj predajem u školi i sudjelujem na smotri deset godina. Izrađujemo projekte vezane uz konkretne probleme u Višnjevcu. Učenici su napravili park za kućne ljubimce, volontiraju u vrtićima, rade s umirovljenicima", dodala je. "Naučila sam da smo svi jednaki, bez obzira na boju kože, probleme koje imamo, da tebamo pomagati jedni drugima i sve ljude poštovati", rekla nam je Iva Mazur, učenica OŠ Višnjevac.

U Drugoj srednjoj školi Beli Manastir odlučili su se za temu Društveno poduzetništvo, ističe mentorica Jasminka Berend, profesorica koja već 20 godina radi s učenicima na temama iz Građanskog odgoja i obrazovanja. Učenica Nives Mršić dodaje da su naučili što je društveno poduzetništvo i kako se učenici mogu uključiti.

Dvije su se škole odlučile za projekte vezane uz baštinu, OŠ Hinka Juhna iz Podgorača (Očuvanje prirodne baštine) i Prosvjetno-kulturni centar Mađara u RH (U potrazi za Faustom Vrančićem). Učenik Zoltan Ello iz PKC-a Mađara prezentirao je projekt i zasvirao na citri. "Provodili smo ankete, istraživali veze između Mađarske i Hrvatske, upoznali rad Fausta Vrančića, autora prvog hrvatsko-mađarskog rječnika", rekao je Zoltan. Učenici OŠ Siniše Glavaševića odlučili su se za temu E-cigareta među mladima.



U uvodnom je dijelu programa nastupio sastav Acordix. V. Latinović
Možda ste propustili...

TRGOVINE KOJE RADE 28. TRAVNJA

Gdje kupovati ove nedjelje?

U OSIJEKU O GOSPODARENJU OTPADOM

Unikom osniva Centar za obradu glomaznog otpada

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

Najčitanije iz rubrike