Osijek
SMIJEH, PJESMA I PLES

Plesači u šarenim čarapicama
opet su rasturili podij
Objavljeno 21. ožujka, 2024.
U Centru Ivan Štark plesom i radionicama žele podignuti svijest o tome što je to Downov sindrom

U osječkom Centru za odgoj i obrazovanje Ivan Štark tijekom ožujka obilježavaju Svjetski dan osoba s Down sindromom, a 21. ožujka globalni je dan podizanja svijesti koji Ujedinjeni narodi službeno obilježavaju od 2012. godine. Stoga su organizirali zanimljive aktivnosti.



- Aktivnosti i događaji služe i pomažu podizanju svijesti o tome što je Downov sindrom, kako izgleda imati ga te pokazuju vitalnu ulogu koju osobe s Downovim sindromom imaju u našem životu i zajednici. Oni su uvijek spremni za zabavu. Posebno su empatični, pa ako imate loš dan, samo se okružite našim malim i velikim prijateljima. Uz čvrst zagrljaj, topli pogled i iskren osmijeh dobit ćete najbolju utjehu - pojašnjava ravnateljica Centra Maja Radoš-Bučma.

Ovaj su dan, kaže ravnateljica, odlučili obilježiti kako i priliči, uz zabavu, smijeh, pjesmu i ples. "To nije obični ples. To je ples u šarenim rasparenim čarapama. Osim u plesu u šarenim čarapicama, u Centru Ivan Štark sudjelovali smo i u kreativnim radionicama bojenja čarapica te uz podršku roditelja išli u obližnju slastičarnicu. Budući da je misija Centra rad na mijenjanju stavova prema osobama s teškoćama u razvoju, naši izlasci u lokalnu zajednicu jedan su od načina kojim drugima pokazujemo naše vrijednosti. Tako su naši učenici prošlog petka izišli zajedno s nogometašima na utakmicu NK Osijek protiv NK Varaždin, a zatim su bili u obližnjoj igraonici te posjetili jedan vrtić - nabraja ravnateljica.

Cijelog je ožujka u svrhu promoviranja potencijala osoba s Down sindromom postavljena i izložba njihovih radova u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Donjem gradu.

Darko Pejić
Možda ste propustili...

PANEL-RASPRAVA NA 10. KREATIVNOJ RIZNICI

Primjeri kružne kreativnosti su već posvuda oko nas

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

Najčitanije iz rubrike