Osijek
UZ SVJETSKI DAN JEDINSTVENIH VODOZEMACA

U nedjelju u Zoo vrt - zbog žaba!
Objavljeno 22. ožujka, 2024.
Svjetski dan žaba bit će u nedjelju, 24. ožujka, obilježen i u Zoo vrtu Osijek, u suradnji s Odjelom za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Taj se datum u svijetu obilježava od 2009. godine s ciljem podizanja svijesti o važnosti tih jedinstvenih organizama. Naime, žabe (kao i svi ostali vodozemci) danas su najugroženija skupina kralježnjaka, s obzirom na to da je više od 40 % svih vrsta vodozemaca (od poznatih 8736) ugroženo.

“Kao što i sam naziv cijele skupine kaže (vodo-zemci), ove životinje žive u vodi, ali i na kopnu. Zbog takvog, dvostrukog načina života puno su izloženije negativnim utjecajima iz okoliša nego pravi kopneni organizmi. Iako mnogi ne vole žabe jer imaju glatku i vlažnu kožu (koja se često opisuje kao ‘ljigava‘), većina ljudi nije svjesna koliko su nam žabe važne za normalno funkcioniranje ekosustava. Osim što povezuju vodene i kopnene sustave, žabe su nam važne i kao prirodni ‘insekticidi‘ jer se hrane kukcima, od kojih su mnogi štetnici, poput komaraca", pojašnjava izv. prof. dr. sc. Olga Jovanović Glavaš.

Ako želite naučiti nešto više o tim jedinstvenim životinjama, dođite u nedjelju u Zoo vrt, gdje ćete moći provjeriti svoje znanje o žabama u zanimljivim pitalicama i pogledati razne preparate žaba, kao i fotografije žaba iz cijeloga svijeta, a najmlađi će se posjetitelji zabaviti na radionicama. I.R.G.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike