Osijek
VRIJEDAN UREĐAJ STIGAO U KBC OSIJEK

Najmoderniji PET/CT uređaj skenira tijelo za 8 - 13 minuta
Objavljeno 19. ožujka, 2024.
S pomoću ovog PET/CT uređaja može se otkriti karcinom veličine dva, tri milimetra

Osječki je Klinički bolnički centar dobio najmoderniji PET/CT uređaj, vrijedan 2,8 milijuna eura, koji će znatno unaprijediti dijagnostiku i liječenje onkoloških bolesnika.



U povodu ove velike vijesti za oko milijun stanovnika koji gravitiraju najvećoj zdravstvenoj ustanovi na istoku Hrvatske, u ponedjeljak su u Osijek doputovali ministar zdravstva Vili Beroš te ministar obrane i potpredsjednik Vlade Ivan Anušić, koje su u Zavodu za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja KBC-a Osijek dočekali ravnatelj KBC-a, doc. dr. sc. Željko Zubčić, dr. med., i predstojnik navednog Zavoda, prof. dr. sc. Ivica Mihaljević, dr. med., uz gradonačelnika Osijeka Ivana Radića i osječko-baranjskog župana Matu Lukića.


Nije kraj investicijama


Riječ je o najmodernijem uređaju te vrste, koji ima mogućnost skeniranja cijelog tijela u samo 8 - 13 minuta, ovisno o tome radi li se o niskodoznom ili dijagnostičkom CT-u. Njegova će primjena omogućiti rano otkrivanje karcinoma i metastaza, procjene proširenosti tumora, bolje planiranje operacija te uštede u zdravstvenom sustavu, s obzirom na to da će se kod onkoloških bolesnika izbjeći niz pretraga koje će se sada dobiti jednim snimanjem.

“Zadovoljstvo mi je što je ovaj najmoderniji uređaj došao baš u grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju te ovim putem zahvaljujem Ministarstvu zdravstva na tome što je mimo planiranih iznašlo i dodatna sredstva za njegovu nabavu. Zadovoljstvo je to veće ako znamo da je nakon KBC-a Zagreb naša bolnica druga u Hrvatskoj koja je dobila jedan takav uređaj", rekao je ravnatelj KBC-a Zubčić te napomenuo kako će uređaj biti na raspolaganju pacijentima svih pet slavonskih županija, uključujući i bosansku Posavinu.

Investicijama u osječki KBC-a ovdje nije kraj. Kako je najavio njegov ravnatelj, ove će godine biti nabavljen i drugi SPECT/CT uređaj, čime će biti zaokružena nabava dijagonostičkih uređaja na Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja, što će ga uvrstiti među najbolje kliničke zavode u Hrvatskoj.


Priprema i realizacija nabave PET/CT uređaja trajala je godinu dana, a o tome koliko je ona važna za osječki KBC i njegove pacijente govorio je predstojnik Zavoda Ivica Mihaljević.

“Ovaj je PET/CT uređaj iznimno važan zbog toga što je incidencija gotovo svih karcinoma u porastu. S pomoću njega možemo otkriti karcinom veličine dva, tri milimetra ili upalnu bolest u samom začetku, kao i bolesti drugih organskih sustava. Njime možemo u vrlo kratkom roku detektirati promjene praktički na staničnoj razini. Rezolucija je uređaja vrlo visoka i revolucionarna, jer CT komponenta može postići rezoluciju do 0,25 milimetara, a PET uređaj visoke razlučivosti postiže rezoluciju do 2,9 milimetara. Osim ovih performansi uređaj ima i odlično vidno polje te može prikazati vrlo male patološke procese koji su u samom začetku, a u rekonstrukcijskim algoritmima može koristiti i umjetnu inteligenciju", istaknuo je prof. Mihaljević, zahvalivši Ministarstvu zdravstva na iskazanom povjerenju i pomoći da KBC Osijek dobije ovakav uređaj.

Uređaj je već prošao testiranje, a kada bude stavljen u puni pogon, dnevno će biti moguća obrada 12 - 14 pacijenata, što je, prema Mihaljevićevu mišljenju, optimalan broj. Također, skratit će se i liste čekanja.

“Kada budemo radili u punom pogonu, na pregled bi se trebalo čekati oko mjesec, mjesec i pol dana, što je prosječno vrijeme čekanja pretraga na našem Zavodu, a naravno da ćemo nastojati još boljom organizacijom to vrijeme dovesti na manje od 30 dana", rekao je Mihaljević.

Spašavat će živote


Župan Mato Lukić zahvalio je Ministarstvu i ministru Berošu uime svih stanovnika OBŽ-a i svih djelatnika osječkog KBC-a jer je nabavljen uređaj koji će unaprijediti liječenje bolesnika te napomenuo kako u županijskoj upravi konstantno osluškuju potrebe osječkog KBC-a, njegovih zaposlenika i pacijenata.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić istaknuo je kako će novi uređaj pridonijeti boljoj zdravstvenoj zaštiti i ranom otkrivanju bolesti, što u konačnici znači da će spašavati živote.

“Osječki KBC-a ovime staje uz bok zagrebačkom KBC-u, jer smo jedini uz njega koji ima ovakav uređaj. Zahvaljujem Ministarstvu zdravstva i Vladi što su prepoznali da Osijek treba ovaj uređaji, ali i da treba Objedinjeni hitni bolnički prijam u vrijednosti od 22,8 milijuna eura, koji smo otvorili baš na Dan grada Osijeka, a kojim se također unaprijedila zdravstvena zaštita u gradu Osijeku i OBŽ-u", poručio je Radić dodavši kako ga posebno raduje činjenica da procedura oko izgradnje nove zgrade KBC-a ide planiranom dinamikom.


Ministar Vili Beroš istaknuo je kako će novi PET/CT uređaj biti od velike pomoći hrvatskom zdravstvenom sustavu, a Ministarstvo se tu neće zaustaviti.

“Početkom godine pokrenuli smo nabavu još jednog ovakvog uređaja za KBC Sestre milosrdnice. Na taj ćemo način zaokružiti tu priču, no imamo planove i za dalje. Kada je riječ o skrbi za onkološke bolesnike, iz NPOO-a osigurali smo nabavu čak 21 linearnog akceleratora, od kojih čak tri dolaze u Osijek. Time nastavljamo jačati našu zdravstvenu infrastrukturu kako bismo mogli odgovoriti svim zdravstvenim izazovima, a poglavito izazovima u liječenju onkoloških bolesti", poručio je Beroš te potvrdio kako Vlada ima namjeru izgraditi novi osječki KBC, čija se vrijednost procjenjuje na više od 715 milijuna eura.

Ministar obrane i potpredsjednik Vlade Ivan Anušić rekao je kako je riječ o velikom danu za osječki KBC, s obzirom na to da će novi uređaj na vrijeme dijagnosticirati karcinome i tako spašavati živote, te podsjetio na druge projekte ključne za unaprjeđivanje zdravstvenog sustava na ovom području, od kojih je novi KBC zasigurno najveći i najvažniji.

“Uz nabavu ovog uređaja OHBP je drugi veliki projekt koji je dovršen, a treća i najvažnija stvar koje treba biti svjestan svatko tko živi na istoku Hrvatske zove se novi KBC, koji je u visokoj fazi rješavanja imovinskopravne procedure. Spremni smo ove godine ishoditi građevinsku dozvolu, pa čak i raspisati natječaj za izvođača radova. Riječ je o najvećem projektu u povijesti istoka Hrvatske koji se čekao generacijama i koji će služiti generacijama. To ne bismo mogli postići bez pomoći ministra Beroša i Vlade RH, koja će osigurati sredstva i sve ostalo što je potrebno kako bi se taj veliki projekt započeo i dovršio", poručio je Anušić.

Novinare je zanimalo koliko će nabava ovog i drugih uređaja utjecati na liste čekanja za bolničke pretrage.

“Sami smo sebi nametnuli smanjenje lista čekanja za 30 posto. Nakon što se za bolničke dijagnostičke pretrage u prosjeku čekalo duže od 400 dana, sada ono traje prosječno 270 dana. Ovaj akcijski plan doista djeluje, pa je, prema podacima koje smo detektirali, prosječno vrijeme čekanja na bolničke dijagnostičke pretrage u KBC-u Osijek smanjeno sa 165 na 154 dana. Također, prosječno je vrijeme čekanja za kolonoskopiju smanjeno za 29 dana, za TCD za 58, a za ergometriju i holter za 15 dana. Do ovih smo rezultata došli zahvaljujući boljoj organizaciji. Liječnici u Osijeku rade prekovremeno, rade u više smjena, rade ponekad i do 22 sata, prema potrebi i vikendom. Ponegdje, što srećom u Osijeku nije slučaj, angažiraju se i djelatnici iz drugih ustanova", rekao je ministar Beroš.

Ivan Alilović

Vili Beroš

ministar zdravstva

Liječnici u Osijeku rade prekovremeno, rade u više smjena, rade ponekad i do 22 sata, prema potrebi i vikendom. Zahvaljujući tome smanjene su liste čekanja za bolničke dijagnostičke pretrage u Kliničkom bolničkom centru Osijek.



 

ANDRAŠI: PET/CT VAŽAN JE DIO MOZAIKA

 

U Klubu žena liječenih na dojci MAMMAE Osijek vijest o dolasku najmodernijeg PET/CT uređaja očekivano su dočekali s golemim oduševljenjem.

“Oduševljena sam ne samo kao bivša pacijentica s dijagnozom karcionoma već i kao medicinska sestra KBC-a Osijek. Znam što ovakvi uređaji znače za dijagnostiku, a pravodobna i točna dijagnostika ključna je u liječenju. PET/CT uređaj jedan je komadić mozaika u cijeloj toj priči, uz osječki tim za tumore na dojci, koji nam jako puno znači, jer više ne hodamo od vrata do vrata, nego stručnjaci sve odrade na jednom mjestu. Ovaj uređaj nešto je što nam je bilo jako potrebno, no jednako su važni i stručnjaci koji će ga koristiti, odnosno njegova puna iskoristivost, kako liste čekanja ne bi bile duge kao do sada”, rekla je predsjednica Kluba žena liječenih na dojci MAMMAE Osijek, Katica Andraši.



 

Možda ste propustili...

VELIK JE IZBOR RAJČICE, PAPRIKE, TIKVICA...

Na glavnoj tržnici vlada prava pomama za sadnicama povrća

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

Najčitanije iz rubrike