Crna kronika
AKCIJA POLICIJE U VIROVITIČKO-PODRAVSKOJ ŽUPANIJI

Nije se vezalo 128 osoba u vozilima
Objavljeno 19. ožujka, 2024.
Proteklog tjedna, sukladno planiranim aktivnostima organizacije Roadpol, policija je na području Virovitičko-podravske županije kontrolirala (ne)korištenje sigurnosnog pojasa. Ukupno je utvrđeno i sankcionirano 128 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i pet prekršaja nepropisnog prijevoza djece.

Nevezanje sigurnosnog pojasa jedan je od četiri najčešća ubojice u prometu. Stoga su svi sudionici u prometu upozoreni na važnost korištenja sigurnosnog pojasa i propisanog prijevoza djece uvijek, u svakoj prilici i na najkraćim relacijama. "Odredbama Zakona o sigurnosni prometa na cestama propisano je da su vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasi dužni koristiti se pojasom na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa. Također, vozač motornog vozila za prijevoz osoba ne smije prevoziti djecu nižu od 150 centimetara ako nisu smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici/postolju koje je za vozilo pričvršćeno sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu i suprotno načinu koji je odredio proizvođač posebne sigurnosne sjedalice, a na sjedalima koja nisu prednja može prevoziti djecu nižu od 150 centimetara, i visoku bar 135 centimetara, koja nisu smještena u sigurnosnoj sjedalici/postolju, ako su ona pravilno vezana sigurnosnim pojasom za odrasle osobe", podsjećaju iz policije.

Onima koji se nisu vezali, uz prijavu, uručen je i letak "Čuvajte život, vežite pojas", a vozačima vozila u kojima je zatečeno dijete bez sjedalice brošura o temi propisnog prijevoza djece u vozilu Udruge Roda. S.Lacić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike