Mozaik
U POVODU MEĐUNARODNOG DANA ŽENA

Digitalna izložba o Slatinčankama
Objavljeno 9. ožujka, 2024.
Slatinski srednjoškolci predstavili su 15 prvih žena u pojedinim zanimanjima na slatinskom području
SLATINA - Izuzetno uspješna višegodišnja suradnja Zavičajnog muzeja Slatina i slatinskih srednjih škola rezultirala je već četvrtom digitalnom izložbom pod nazivom Slatinčanke…, priređenoj u povodu Međunarodnog dana žena.

Riječ je o projektu koji provode učenici Srednje škole Marka Marulića i Industrijsko-obrtničke škole pod mentorskim vodstvom profesorica hrvatskoga jezika i književnosti Sanje Mrzljak Jovanić i Ivane Lukač Vuković. Učenici su istraživali tko su bile prve žene u pojedinim zanimanjima na slatinskom području i pokušali su kroz razgovore sa živima ili pisane zapise o preminulima otkriti zanimljive pojedinosti iz njihova životopisa. Svaki je učenik napravio digitalni plakat o osobi koja je bila predmet njegova istraživanja, a na izložbi s nekoliko je rečenica predstavio tu osobu, uz objašnjenje zašto je baš to zanimanje privuklo pozornost.

Muzejski kustos Srđan Đuričić u pozdravnom je obraćanju istaknuo izložbu kao dio odgojno-obrazovnog segmenta djelovanja ustanove i omogućavanja slatinskim srednjoškolcima da se okušaju u istraživačkom radu te da predstave javnosti rezultate toga rada. Sanja Mrzljak Jovanić istaknula je samostalnost učenika u njihovim istraživanjima i pohvalila izbor prvih žena u pojedinim zanimanjima, koje su otvorile put i ostalim Slatinčankama i koje će zasigurno biti predstavljene sljedeće godine. Ivana Lukač Vuković rekla je da su učenici bili počašćeni što su imali priliku upoznati ih, istražiti zanimljive činjenice iz njihovih života i pisati o njima, a načinjeni digitalni plakati svojevrsna su oda njihovoj upornosti i ljubavi prema zvanju koje su odabrale. Međunarodni dan žena svim Slatinčankama čestitao je ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Mladen Graovac. – Ovaj projekt doista je jedna krasna priča, naši učenici željni su saznati pojedinosti o ženama koje su u određenom povijesnom razdoblju činile da ovaj grad bude ono što on jest. Njihova je poruka neka sve naše mlade sugrađanke čine sve ono što u svojim obiteljima mogu najbolje, a taj trag ostat će i u gradu. – rekao je ravnatelj Graovac. Svima koji su sudjelovali u ostvarenju izložbe zahvalio je, a ženama čestitao Dan žena i obnašatelj dužnosti gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić.

Petnaest učenika predstavilo je potom prve žene sa slatinskoga područja koje su se istaknule u određenim zanimanjima. Učenica Leona Srbić predstavila je optičarku Blaženku Međumurac, Lorena Vujić razgovarala je s građevinarkom Majom Lazić, Anamaria Zlatunić izradila je plakat o prodavačici Branki Gal, Sara Rašetić predstavila je CNC operaterku Kristinu Matijević Žic, Emina Kovač na svom je plakatu predstavila prehrambenu tehnologinju Mariju Ranilović Vraneš, Magdalena Jokoš prikazala je kuharicu Nadu Ciglar, Dora Šantalab pisala je i govorila o licitarki Slađani Petrošević, Marinela Marinković predstavila je psihologinju Jasnu Plantak, Ivana Balog izradila je plakat o fotografkinji Vesni Kočiš Tkalec, Lana Šerer predstavila je zanimanje socijalne radnice i Dušanku Perović, a Ema Ćosić na svom je plakatu prikazala krojačicu Zlatu Černi.

Učenica Maria Adžić istražila je kako postati odvjetnik, što je Odvjetnička komora i što propisuje Zakon o odvjetništvu. Navela je žene u Općinskom sudu Slatina, predsjednica je Marica Bićanić, a aktivne odvjetnice su Tatjana Denisov i Ivana Stojić. Prva odvjetnica u Slatini od 1988. godine bila je Marija Brnić Bljakaj, tragično preminula 2002. godine obavljajući svoj posao. Lana Morović predstavila je Katarinu Kovač, slatinsku poštaricu koja je na natjecanju poštara u brzom hodanju u Umagu 2009. osvojila prvo mjesto i titulu "Najbrža poštarica Hrvatske". Mihaela Tunić prikazala je Družbu sestara Presvetog Srca Isusova, koja dolazi u Slatinu 1937. godine. Ispričala je što su sve časne sestre radile kroz povijest i što rade danas. U slatinskom samostanu Gospe Lurdske danas djeluju sestre Krešimira Vuleta, Dionizija Petric, Flavija Prepunić i Nives Stubičar. Jedini učenik u svim dosadašnjim istraživanjima o Slatinčankama bio je Niko Grubač, koji je predstavio relativno rijetko zanimanje stjuardese. Pojasnio je kako se postaje članom kabinskog osoblja te doznao imena šest stjuardesa sa slatinskog područja koje rade za aviokompanije Qatar Airways i Emirates.

Digitalna izložba Slatinčanke… bila je vrlo posjećena, predstavljanje srednjoškolaca pratile su brojne žene zastupljene na učeničkim plakatima, ali i učenici, ravnatelji škola i drugi građani.

Petar Žarković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike