Sport
SLIJEDI SLAGANJE NOVE MOMČADI

Glavne poteze vući će - Boto
Objavljeno 6. ožujka, 2024.
Glavni protagonist nove ljetne rekonstrukcije momčadi bit će sportski direktor Osijeka Jose Boto

Kroz nemirne vode opet plovi bijelo-plavi brod ovog proljeća. Nogometaši Osijeka su iz svih utrka za trofeje ispali već u ožujku, što je prilično uzbunilo njihovo navijačko tijelo.



Ovaj put navijači nisu štedjeli nikoga, na udaru su se opet našli klupski čelnici, trener Zoran Zekić, ali i igrači. Napet je bio tjedan uoči derbija s Dinamom, a nategnute odnose nije mogla popraviti ni dobra predstava koju je osječka momčad pružila protiv aktualnog prvaka Hrvatske koji joj se treći put ove sezone izvukao "s konopaca". I sad kad je Osijeku ostao samo minimalni cilj vezan uz plasman na europsku scenu, iako je i put do njega još uvijek u itekakvoj magli, naveliko se počelo pričati o ljetu i novoj, tko zna kojoj po redu, rekonstrukciji momčadi.

Boto u fokusu


Nakon završetka ove sezone jedan će čovjek biti u najvećem mogućem fokusu - sportski direktor Jose Boto. U moru frustracija koje okružuju Bijelo-plave u ovom trenutku Portugalca se doživljava kao jedini svjetionik koji NK Osijek može vratiti na pobjedničke staze. Ugled ima, znanje također, ali sve to ne mora imati posebnu važnost u vječno nestabilnom ozračju osječkog kluba. Tu prije svega mislimo na stalne promjene kursa sportske politike klupskih čelnika. Boto, ali i trener Zoran Zekić trebali bi biti jamac dolaska stabilnijeg razdoblja na tom planu, a pri tome će najvažniji posao imati ipak - Boto. Rekonstrukcija momčadi bit će u njegovim rukama. Istina, Zekić će usko surađivati na njoj, ali Boto je taj koji će donositi ključne odluke oko nabave igračkih pojačanja. Jasno, ostaje pitanje koliko će se klub biti spreman financijski ispružiti, ali Boto je nedavno poslao jasnu poruku:

- Imat ću budžet za ljetni prijelazni rok i slobodu u odlučivanju kolike će plaće imati igrači koje odlučimo dovesti. Naravno, sve to u granicama naših financijskih okvira i u dogovoru s trenerom Zoranom Zekićem.

Već se duže vremena vrti priča o prevelikim plaćama koje imaju ili su imali igrači Osijeka, pa se te izdatke pomalo mahnito i bez pravog plana išlo rezati. Činjenica je kako je još do prije godinu dana Osijekova svlačionica vrvjela igračima koji su imali, za hrvatske prilike, vrlo visoka primanja, a da su za klub zapravo bili čisti gubitak. Tu prije svega mislimo na mogućnost povratka uloženog kroz transfere. Na kraju se nije opipljivije vratilo ni kroz rezultat, a kao produkt svega dogodilo se ovo što NK Osijek ima danas - manjak prave kvalitete. U ljetnom prijelaznom roku Osijek zapravo treba imati samo jedan cilj - dovesti nekoliko pravih pojačanja, pa ih i nešto skuplje platiti ako treba jer uvijek je najskuplje bilo kupovati jeftino.

Bez prava na pogrešku


Jedino o čemu još treba voditi računa da svi ti igrači koji će na ljeto doći budu ulaganje, a ne "mrtvi kapital" kakvog danas Osijek ima baš previše.

Naravno, određeni financijski gabariti moraju biti postavljeni, ali ne bi trebao biti problem i probiti ih u slučaju da se procijeni kako taj igrač ili igrači u budućnosti mogu vratiti uloženo, a u boljem slučaju donijeti i profit. Uopće ne sumnjamo kako Jose Boto već ima jasno određene mete koje će "gađati" tijekom ljetnog prijelaznog roka, samo se ne smije dogoditi da na tom putu nailazi na bilo kakve balvane ili barikade. Posla će biti jako puno jer nije sve samo u dovođenju novih igrača, već treba napraviti i kvalitetnu procjenu postojećeg igračkog kadra u kojem doista ima svega i svačega.

- Još nikakvu odluku vezanu uz igrače koji su u postojećem kadru nismo donijeli. Svjesni smo kako nekolicini istječu ugovori, nekima posudbe, ima i onih koje ćemo pokušati transferirati, ali neću sad govoriti o tome jer s njima još nismo obavili razgovore. Kada to učinimo, te kada dođemo do rješenja, tada ćemo obavijestiti navijače i javnost - poručio je Boto.

Uglavnom, danas većina navijača NK Osijek u Portugalčevim potezima vidi jedini izlaz iz teške prosječnosti u koju je klub upao na rezultatskom planu.

Dalibor Keler
PAMETNO IZABRATI MLADE
Trener Osijeka Zoran Zekić kao jednu od pozitivnih stvari izdvojio je afirmaciju igrača iz Škole nogometa. To je svakako jedna od stvari koja veseli, ali se ni na tom planu ne treba prepustiti stihiji. Za te darovite dečke mora postojati jasan plan daljnjeg razvoja jer neće svi oni moći biti dio prve momčadi i sljedeće sezone. Treba odabrati dvojicu ili trojicu za koje se smatra kako su se tjelesno, ali prije svega mentalno spremni nositi sa zahtjevima igranja u prvoj momčadi NK Osijek.

Najčitanije iz rubrike