Crna kronika
SPOJ DALMATINSKE I ZVEČEVSKE ULICE

Retfalačko je raskrižje rekorder po sudarima
Objavljeno 4. ožujka, 2024.
U sudaru BMW-a X7 švicarskih i Clija osječkih registracija nesreću je skrivio vozač terenca. Ozlijeđenih, srećom, nema

Na raskrižju Dalmatinske i Zvečevske ulice u Osijeku, u subotu oko 8 sati, dogodio se sudar između BMW-a, švicarskih registracija, i Renaulta Clio, s osječkim pločicama. U sudaru nije bilo ozlijeđenih osoba, a kako doznajemo iz policije, prometnu nesreću izazvao je strani državljanin.



- Do nesreće je došlo kada je strani državljanin, upravljajući osobnim automobil švicarskih nacionalnih oznaka, jednosmjernom Dalmatinskom ulicom od juga prema sjeveru (u smjeru groblja) došao do križanja sa Zvečevskom te se nije zaustavio na znak ‘raskrižje s cestom s prednošću prolaska‘, nego je ušao u križanje i oduzeo prednost osobnom automobilu osječkih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 41-godišnjak iz Osijeka, Zvečevskom ulicom od istoka prema zapadu. Očevid su na mjestu događaja obavili policijski službenici Postaje prometne policije Osijek. Vozači su alkotestirani, a testovi su bili negativni. Vozači i putnici nisu ozlijeđeni i bili su vezani. U stranom vozilu bio je jedan putnik, a u osječkom dva putnika. Oba je vozila s mjesta prometne nesreće odvezla vučna služba. Strancu je naplaćena novčana kazna za izazivanje prometne nesreće - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske. Inače, tijekom subote, u Osječko-baranjskoj županiji, policija je evidentriala pet prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Kako doznajemo od mještanina Retfale, čija se kuća nalazi na navedenom križanju, ondje se gotovo jednom tjedno događaju "kvrcavice", jer vozači ne gledaju znakove uz cestu. Kod većine kvrcavica, ako je šteta manja, te nema ozlijeđenih, sudionici ne zovu policiju, već sami popune europsko izvješće o nesreći.

U svim ovim nesrećama krivnja je na vozačima koji dolaze u raskrižje iz Dalmatinske ulice, jer ona nema prednost prolaska sa Zvečevskom. Lokalni vozači svjesni su problematičnosti ovog raskrižja, pa i oni koji voze Zvečevskom ulicom, iako imaju prednost, stanu pred raskrižjem, kako ih slučajno ne bi udarilo vozilo koje nailazi iz Dalmatinske ulice. Slični problemi sa sudarima događaju se i na raskrižju Zvečevske i Kordunske ulice.

Iz policije doznajemo i detalje prometne nesreće koja se dogodila u petak prijepodne u Klisi, u kojoj su sudjelovali automobil i traktor. Automobil se doslovno zabio pod traktor, odnosno drljaču, koja je bila na traktoru. Šiljci drljače zabili su se u prednji dio automobila, tek nekoliko centimetara od vozača automobila, koji je pritom, srećom, samo lakše ozlijeđen.

Iz policije doznajemo kako je Operativno dežurstvo Postaje prometne policije Osijek, u petak u 10.38, zaprimilo dojavu da je na državnoj cesti D2, između Osijeka i Vukovara, kod Klise, došlo do prometne nesreće između traktora i osobnog automobila.

- Osobni automobil vukovarskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 35-godišnjak iz Vukovara iz smjera Vukovara prema Osijeku, udario je u drljaču, koja je pridodana traktoru vukovarskih registracijskih oznaka, kojim je istim smjerom upravljao 20-godišnjak iz Vukovara, koji je u tom trenutku počeo skretati ulijevo. Očevid je obavila očevidna ekipa Postaje prometne policije Osijek. U vozilima nije bilo putnika. Vozači su alkotestirani i test je bio negativan. Tridesetpetogodišnjak je prevezen u Klinički bolnički centar Osijek, gdje je utvrđeno da je lakše ozlijeđenen. Tijekom očevida, od 11.15 do 12.45, cesta je bila zatvorena za sav promet, koji je preusmjeravan okolnim cestovnim pravcima - doznajemo iz policije, iz koje dodaju kako osječki policajci utvrđuju okolnosti zbog kojih je došlo do opisane prometne nesreće.

Sandra Lacić
STANOVNICI: NEŠTO SE MORA PODUZETI
I stanovnici Kordunske ulice svako malo svjedoče sudarima na raskrižju njihove i Zvečevske ulice. Kordunska je, kao i Dalmatinska ulica, jednosmjerna i vozači koji se tom ulicom kreću znaju bez zaustavljanja proći raskrižjem, i tako izlete pred vozilo koje se kreće Zvečevskom. Stanovnici apeliraju na gradske vlasti i policiju da se nešto poduzme, postavljanjem ležećih policajaca primjerice, pa čak i semafora, jer su nesreće na ova dva retfalačka raskrižja konstantne, pa je samo pitanje vremena kada će netko ozbiljno nastradati.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike