Osijek
TIHANA & FERDO KRALJEVIĆ - SUPRUŽNICI / RODITELJI / PARTNERI

Strast nas tjera naprijed,
i u poslovanju i u životu
Objavljeno 2. prosinca, 2023.
Ovaj nas grad, u prvom redu naši sugrađani, nadahnjuje i motivira

Nju je oduvijek zanimala moda, njega sport, početkom 90-ih prošlog stoljeća "smuvali" su se u gradu, potom zajedno krenuli u avanturu zvanu brak, ali usporedno su gurali težu priču - privatni biznis u Hrvatskoj. Danas oboje kažu: "Hvala Bogu, uspjeli smo! I u osobnom i poslovnom životu." Ovo nije priča o manekenki i nogometašu, nego o djevojci iz centra i dečku iz Vatrogasnog naselja, Tihani i Ferdi Kraljević.



Krenuli u pothodniku



Gotovo da ne postoji Osječanin koji bar jednom nije ušao ili nešto kupio u Ferivi sportu, trgovini sportske odjeće i obuće koja u kolovozu 2024. slavi 30 godina postojanja. Ferivi&CO (početna slova imena vlasnika i osnivača tvrtke Ferde i Ivice Kraljević) s radom je počeo 1994. u 17 kvadrata u pothodniku na Trgu Ante Starčevića. Danas Ferivi ima 25 poslovnica, četiri internetske trgovine (ferivi.hr, runninggate.hr, footballmania.hr, ferivi.si), 160 zaposlenih (plus studenti), posluje od Slavonije do Dalmacije, te u Sloveniji. Generalni su distributer Adidasa za Hrvatsku i Sloveniju, a u njihovim se trgovinama može naći odjeća i obuća ostalih sportskih marki. Poslovni put nije bio lagan, ali Ferdo kaže kako njemu i bratu Ivici odustajanje nikad nije bila opcija. Krenuli su tiho, praktički kao klinci, uz moralnu i logističku podršku starijeg brata Marka, osluškivali želje i potrebe sugrađana, išli korak po korak, a uz golemu strast, volju, želju i rad posao se samo širio.

- Ferivi je imao tri faze, 2000. poslovna je priča postala doista ozbiljna, 2008. dobili smo savjete koji su nas spasili. U gostima su nam bila dva iskusna konzultanta iz Nizozemske koja su tjedan dana pomno pratila što i kako radimo, a onda su rekli: "Dečki, reći ćemo vam dan kada ćete propasti." Nismo te riječi dočekali s podsmjehom, pitali smo ih što da napravimo. Nismo imali to ekonomsko znanje i nismo vidjeli pozadinu posla. Savjetovali su nam osam koraka za napredovanje, sve smo ih usvojili! Treća je faza kad smo postali generalni zastupnici Adidasa za Hrvatsku, pa naše preuzimanje drugih tvrtki. U Dalmaciji smo kupili MG Sport i ušli na to tržište, a u Sloveniji preuzeli četiri Adidas shopa - priča Ferdo.

Iako su brat Ivica i on vlasnici i osnivači tvrtke, Ferdo stalno naglašava da je za uspjeh potreban - tim. Ferivijev je svake godine sve veći, ponosni su na djelatnike koji su godinama u tvrtki, recimo Marina Perković s njima je od 1994. "Marina i ja radile smo kao prodavačice u našoj prvoj trgovini", otkriva Tihana.

Preslika maratona


- Veseli nas međusobna otvorenost i lojalnost. Naravno, bude tenzija, povišenih tonova, svađe..., baš kao u obitelji. Sjećam se kad smo prije korone ulazili u posao sa Slovencima, Ivica me je s druge strane prostorije gađao kolutom selotejpa. I za deset minuta kao da ništa nije bilo - kaže Ferdo.

U tvrtki se točno zna tko što radi i ne petljaju se jedno drugome u posao.

- Ako se netko hoće zaposliti kod nas, vjerujte, odluka nije na meni, nego na voditeljici ljudskih resursa Josipi. Mogu joj za nekoga sugerirati, ali njezina je konačna. Na sastancima svatko ima pravo iznijeti svoju ideju, volim kad tjeramo jedni druge da zajedno budemo bolji i uspješniji. Uza se trebam ljude koji su pametniji od mene, inovativniji, koji imaju viška energije. Uz njih sam i ja bolji. Nikad ne govorim "bratovo i moje", nego "naše" - dodaje Ferdo. U bari s puno krokodila nije lako opstati, ali Kraljevići su obranili čast svog prezimena i postali "kraljevi" domaćeg tržišta. Jedina su hrvatska tvrtka u prodaji sportske odjeće i obuće koja je ostala na životu od 1990-ih do danas.

- Nije se lako boriti s multimilijunskim kompanijama za ostanak na tržištu. Biti generalni zastupnik Adidasa za Hrvatsku i Sloveniju onima koji se ne bave biznisom možda se ne čini naročitim, no onaj koji je u ovom poslu zna koliko je to veliko - ističe Ferdo, u mlađim danima nogometaš, sada zaljubljenik u trčanje, posebice svladavanje maratonskih granica.

- Život i posao za mene su preslika maratona. Ništa ne dolazi samo, za velike stvari moraš raditi godinama i onda čekati pravi trenutak da napraviš korak naprijed. Tako je i u poslu, ima gluposti i prepreka, ali ako dobro radiš i pripremiš stvari, uspjeh će doći - odlučan je.

Za hrvatske su prilike Kraljevići napravili puno, ne postavljaju si cilj, jer uvijek žele više. Ne zbog novca, više zbog ovisnosti o radu i uspjehu.

- Jedva čekam ujutro doći u tvrtku, imam tu nevjerojatnu strast za poslom. Na putu prema uspjehu treba biti i odgovoran, hrabar, uporan, spreman na rizike, ali strast je najvažnija.

Ferivi je prepoznatljiv osječki brand, no kako se posao širio, mnogi su braći Kraljević govorili da je nemoguće posao voditi iz Osijeka. Oni, međutim, nikada nisu razmišljali o selidbi, recimo u Zagreb.

- Nikad! Osijek je naš grad, naša inspiracija, ljudi iz našeg podneblja su posebni. Kad trčim, ujutro, navečer, zimi ili ljeti uz Dravu svaki drugi čovjek me pozdravi, znani ili neznani, pa gdje bih to mogao dobiti! Ovo je najbolji grad za odgoj djece, a ja ih, hvala Bogu, imam četvero. Imamo poslovnice u cijeloj Hrvatskoj, ali naši zaposlenici u Osijeku su posebni, odgovorni i odani, zato je Osijek naše utočište, naš grad, ovdje smo donijeli sve ključne odluke za razvoj tvrtke i u Osijeku se najbolje osjećamo. Dokazujemo da se iz Osijeka može voditi posao i da se u njemu može uspjeti. Samo treba izići iz zone komfora, usuditi se riskirati i biti odgovoran - savjetuje Ferdo.

Moda - hobi pa posao



Priču o Feriviju, koji je početna točka i temelj svega, Tihana Kraljević dopunjava svojim poglavljima. Prvo kao Ferdina djevojka, poslije supruga, a dio je tvrtke od samih početaka.

- Radila sam u trgovini, poslije razvozila robu, nije nas bilo puno, svi smo sve radili - prisjeća se.



Sintagma "žena, majka, kraljica" baš joj pristaje. Osim što je majka Mislava, Teute te blizanaca Ive i Šimuna, u Feriviju je voditeljica računovodstva, a pomaže i u marketingu. Ima i samostalan biznis, modni brend Gabrielle by TK. Riječ je o odjeći od finih materijala, u prvom redu muslina. Svaki je komad unikatan i može se kupiti samo preko web shopa (i u jednom butiku u Puli). Prije Gabrielle by TK bila je dio dvojca koji je pokrenuo brand Miss strawberry.

- Kad su blizanci bili mali, negdje između hranjenja i uspavljivanja, pala mi je na pamet ideja o izradi odjeće koja će biti od kvalitetnog materijala, unikatna, nekako casual i opuštena, a opet da se s nekoliko detalja, dobrim cipelama i torbicom, od haljine za opuštenu prigodu pretvori u svečanu opravu. Ideju sam iznijela prijateljici, ona me je spojila s krojačicom i tako je sve krenulo - kaže Tihana.

“Jagodica" je postala prepoznatljiva na tržištu, posao je dobro išao, ali ona i kolegica razišle su se u viziji mode i svaka je krenula na svoju stranu.

- Radim ono što mi se sviđa, ideje mi padaju na pamet u raznim situacijama i dobima dana ili noći. Tako nastaje odjeća koju bih ponajprije ja rado nosila, pa onda mislim da će se i drugima svidjeti. Nisam neka trendseterica, volim svevremenske modele, koji se mogu nositi i ljeti i zimi, sada, ali i za pet godina. Preko glave mi je sintetike i loših materijala, u kojima koža ne diše, pa sam se orijentirala na muslin. Cijenim kvalitetu i unikat, Gabrielle by TK moj je hobi koji sam, eto, pretvorila u biznis.

Duhovnost i vjera



Četvero djece, suprug, dizajniranje odjeće, marketing i računovodstvo u obiteljskoj tvrtki koja više nije mala... I to nije sve. Tihana pjeva u crkvenom zboru Adoramus u Župi sv. Ćirila i Metoda, kad god joj se ukaže prilika putuje, a nađe se vremena i za kavu s prijateljicama.

- Kad čovjek sve posloži, kad zna koji su mu prioriteti, onda ima vremena za sve. I ne, nije mi teško, moj je život lijep! Evo, nedavno sam bila u Taboru (mjesto duhovnih obnova i vjerskih seminara, nap. a.), ne kako bih išla nešto moliti, nego zahvaliti Bogu za sve što mi je dao, a dao mi je jako puno. Nisam imala lako djetinjstvo, rano sam ostala bez roditelja, ali stostruko mi se vratilo. Kako ne biti zahvalan!

Duhovnost i vjera supružnicima Kraljević temelj je na kojem grade svoju obitelj. Jedan im je dan u tjednu posebno važan.


- Nedjelja je nešto sveto, nešto naše što čekamo cijeli tjedan. Imamo svatko svoj posao, četvero djece ima svoje obveze, teško nas je preko tjedna okupiti za stolom, pa je nedjeljni ručak tradicija u kojoj uživamo. Često dođu rodbina i prijatelji, uživam kad je obitelj zajedno, to bih voljela prenijeti na svoju djecu, da i ona jednog dana sa svojim obiteljima uživa u zajedničkim trenucima i ručkovima - kaže Tihana. I kako onda ne zaključiti: žena, majka - Kraljevićka.

Ivana Liović
Vraćanje duga zajednici
Osječani su od 1994. vjerni Feriviju, a tvrtka tu vjernost vraća svojoj zajednici. Ne postoji ni jedna utrka u Osijeku i okolici da Ferivi ne sudjeluje kao sponzor. Od Osječkog preko Baranjskog polumaratona do tradicionalne Novogodišnje utrke. Uz to niz je klubova kojima je Ferivi spreman uputiti donaciju u opremi, i mi smo novinari neke sportaše prije velikih natjecanja slali u Ferivi, a Kraljevići su ih dočekivali darom - kompletom sportske opreme.

Možda ste propustili...

OBALOUTVRDOM ZAGOSPODARIO KOROV

Neželjene biljne vrste pokorile kosinu šetnice

SVEČANA PROMOCIJA NA FAKULTETU AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI

Diplome sveučilišnim mag. inženjerima i specijalistima

Najčitanije iz rubrike