Osijek
PRIUŠTIVO STANOVANJE

Cijena najma gradskog stana četiri puta niža od ekonomske
Objavljeno 7. lipnja, 2023.
U novu zgradu u osječkom prigradskom naselju Tenja doselilo se 68 obitelji * Radić: Zajednički tražimo modele za priuštivo stanovanje, koje bi bilo dostupno svim našim sugrađanima

Osječki gradonačelnik Ivan Radić uručio je u utorak 68 ključeva i ugovora o najmu stana za isto toliko obitelji u novoizgrađenoj zgradi u Tenji, čija je vrijednosti tri milijuna eura. Riječ je o višestambenom zdanju u Osječkoj ulici s kućnim brojem 2b i 2c, čija je gradnja počela u veljači 2021., a sadržava stanove veličine od 25 do 67 četvornih metara. Investitor je u punom iznosu Grad Osijek, a izvođenje radova dodijeljeno je osječkoj građevinskoj tvrtki Massa d.o.o. Zgrada je projektirana prema najsuvremenijim standardima energetske učinkovitosti, što znači da je u energetskom razredu A plus.



Zgrada ima 25 garsonijera, po 15 jednosobnih i dvosobnih te 13 trosobnih stanova, kazao je Radić, napomenuvši kako je u njoj najamnina četiri puta niža od ekonomske cijene najma u gradu Osijeku i iznosi 1,09 eura po kvadratu.

Gradi se i vrtić


- Grad i stanove ne čine sami zidovi nego i obitelji, koje danas unose radost u ovu novoizgrađenu zgradu - poručio je gradonačelnik obiteljima koje su s iznimnim zadovoljstvom i velikom zahvalnošću primale ključeve svog novog doma. Mjesni odbor Tenja najveći je mjesni odbor u gradu Osijeku i u tijeku su velika ulaganja u izgradnju potrebne infrastrukture.

Gradonačelnik Radić podsjetio je da u blizini ove zgrade počinje zgradnja novog dječjeg vrtića, zatim radovi na Adici, novom sportsko-rekreacijskom kompleksu, gradi se Ulica Tina Ujevića, a nedaleko odavde je i škola s novom sportskom dvoranom i Hrvatski dom. Brojni su projekti, a među njima je i biciklistička staza kroz cijelu Tenju, koja će se graditi kroz ITU mehanizam, kazao je Radić, dodavši da Tenja ima organiziran bogat sportski i kulturni život, aktivne su mnogobrojne udruge i sportski klubovi.

Također je istaknuo da je NK Slavonac ove godine osvojio prvo mjesto u ligi u kojoj se natjecao i privodi se kraju obnova svlačionica na nogometnom igralištu. Siguran sam da će se uz tako bogat život i nove obitelji, koje od danas žive u Tenji, vrlo brzo uključiti u njega i dati mu dodatnu dimenziju.

Brankica Sardelić, samohrana majka, sa svoje je dvoje djece novi dom našla u Tenji. Nakon dobivanja ključeva bila je toliko uzbuđena da od poplave emocija nije uspjela otključati vrata stana.

- Zahvalna sam gradonačelniku Radiću jer bez njega ovo sigurno ne bi bilo moguće - kazala je drhtavim glasom, napomenuvši kako je do sada s djecom živjela u podstanarskom stanu na Jugu 2, koji je plaćala 400 eura. "Već mi je gazda najavio da će tražiti podizanje stanarine, ali od sada toga više nema i to je jedna plaća za nas više", skromno je naglasila Brankica Sardelić, zadovoljna onim što je vidjela.

Brza asimilacija


Bivši dugogodišnji predsjednik Vijeća MO Tenja, a sada vijećnik u Gradskom vijeću Grada Osijeka iz Tenje Josip Mihaljević, izrazio je zadovoljstvo što je mogao sudjelovati u dodjeli ključeva budućim najmoprimcima i ljudima koji će s današnjim danom početi živjeti na području MO Tenja.

- Želim im dobrodošlicu i nadam se da će se vrlo brzo asimilirati s našom zajednicom da što prije prihvate našu svakodnevicu i da se uključe što prije u rad naših brojnih udruga. Ovo je velika stvar za naš Mjesni odbor Tenja. Imamo intenciju dolaska, pogotovo mladih obitelji, u Tenju i kada vidimo da se stalno radi na poboljšanju infrastrukture, uvjeren sam da će, iako smo i sada najveći mjesni odbor u gradu Osijeku, s godinama biti i veći. Ovako moderna zgrada dat će i novu vizuru, vjerujem, budućem središtu samog mjesta, kada prođu svi ovi infrastrukturni projekti - poručio je Mihaljević.

Za razliku od prije dvije godine, kada je potražnja za kućama u Tenji bila velika, sada je ponuda stambenih objekata za prodaju vrlo malena.

- Povoljnije se nude tek derutni objekti s neriješenim nasljedstvom, cijene kuća srednje veličine kreću se u rasponu od 50 do 60 tisuća eura, a cijene većih kuća u Novoj Tenji sada su dosegle vrijednosti i do 150 tisuća eura - zaključuje Mihaljević.

Tomislav Prusina
Velika potreba za gradskim stanovima
Gradonačelnik Ivan Radić podsjetio je na nedavu inicijativu “Četiri grada”, koju su zajednički pokrenuli gradonačelnici Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka. “Sljedećeg petka imamo sastanak, a jedna od tema bit će priuštivo stanovanje. Povezao nas je razgovor s Europskom investicijskom bankom, gdje zajednički tražimo modele za priuštivo stanovanje, koje bi bilo dostupno i platno moguće svim našim sugrađanima”, najavio je Radić, dodavši kako Grad Osijeka ima 709 stanova, koji su u ovom trenutku popunjeni.

Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike