Mozaik
33. SVJETSKI FESTIVAL ANIMIRANOG FILMA

Kentridge: Divno je dobiti nagradu baš ovog festivala
Objavljeno 7. lipnja, 2023.
Nagradu su primili i Suzanne Buchan i Nacionalna škola filma i televizije

Počeo je 33. Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb 2023, u sklopu kojega će od 5. do 10. lipnja u kinima SC i Tuškanac, na Ljetnoj pozornici Tuškanac i drugim gradskim lokacijama biti prikazano mnoštvo umjetničkih animiranih filmova, uz brojne popratne događaje. Najvažniji hrvatski filmski festival te jedan od vodećih festivala animacije u svijetu otvorila je zamjenica gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec.



Četiri hrvatska filma


U dvorani Kina SC izaslaniku ministrice kulture i medija RH Nine Obuljen Koržinek, državnom tajniku Krešimiru Partlu, visokim predstavnicima diplomatskog zbora, predstavnicima Grada Zagreba i medija te uglednim gostima međunarodne animacijske scene obratili su se i Christopher Peter Marcich, ravnatelj HAVC-a, Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta, te Matea Milić i Paola Orlić, producentice Festivala.

- Konzultirao sam se s AI savjetnikom, ChatGPT-om, i odmah mi je odgovorio, vidi se koliko je inteligentan, "najbolji festival animiranog filma". Animafest Zagreb već godinama spada u A-kategoriju glavnih svjetskih festivala animiranog filma. To je veliko postignuće i čast i nije se dogodilo igrom slučaja. Iz godine u godinu organizatori Festivala dokazuju da zaslužuju tu titulu i na tome vam iskreno čestitam. U protekle četiri godine usprkos pandemiji i ostalim nedaćama HAVC je sufinancirao više od 50 kratkih animiranih filmova. Plodovi se beru i ove godine. Veseli nas što se u sklopu VN-a kratkometražnog filma prikazuju četiri hrvatska filma. Animafest je autorima i ekipama golema odskočna daska za daljnji život filma, pa tako svima njima želim uspješan život prikazivanja, nama što dojmljiviji susret s filmovima, a ekipi uspješan Festival - kazao je Marcich.

- Od prošle godine, kada smo slavili pola stoljeća i zatvorili jednu debelu knjigu, do ove, kada smo otvorili prvu stranicu sljedećih 50 godina, dogodio se AI i tko zna što nas čeka dogodine. Imali smo 15 prijava s AI-jem, od kojih smo dvije uzeli u glavnu konkurenciju i još nekoliko u popratne programe. Gledali smo kvalitetu filmova. Prvi film u večerašnjem programu je AI. Vidjet ćemo kako će se ta nova tehnologija razvijati. Uživajte u Festivalu. Ponovno je jako puno filmova, 300, i 400, gostiju. Tu smo gdje trebamo biti - naglasio je Šuljić.

Na svečanom otvorenju dodijeljene su Nagrada za životno djelo Animafesta 2023 Williamu Kentridgeu, Nagrada za izniman doprinos proučavanju animiranog filma Suzanne Buchan i Nagrada za najbolju školu animacije Nacionalnoj školi filma i televizije (NFTS) iz Ujedinjenog Kraljevstva.

- Dobiti Nagradu za životno djelo uvijek me čini pomalo nervoznim. Mislim si, "što to oni znaju o mome zdravlju što ja ne znam". Kada sam se kasnih 1980-ih, u doba Hladnog rata i još uvijek velike podjele, počeo baviti animiranim filmom, Animafest je već imao ime i bio središnje mjesto svjetske animacije. Zbog toga je divno dobiti nagradu baš ovog festivala. Uvijek je postojalo pitanje o viđenju svijeta kao činjenice ili kao procesa. Animacija je način viđenja nefiksiranog svijeta, svijeta u transformaciji. Sa svima vama ovdje koji razumijete takav svijet osjećam veliku solidarnost - rekao je primajući nagradu William Kentridge. U Galeriji Kranjčar otvorena je izložba njegovih radova "Circulus vitiosus", a južnoafrički velikan u srijedu, 7. lipnja, drži masterclass u 13 sati u Kinu SC i performans u 22.30, na kojem će izvesti svoju verziju dadaističkog komada Kurta Schwittersa "Ursonate".

Važan posao


- Ova nagrada pripada svima s kojima sam tijekom godina surađivala koliko i meni. Ako imate vremena, dođite na deseti Animafest Scanner. Ako dođete, shvatit ćete koliko se puno razmišlja o stvaranju animiranog filma i važnosti posla koji radimo, jer animacija je supermoć - istakla je Buchan, glavna govornica znanstvenog skupa Animafest Scanner X.

Nagradu za najbolju školu animacije, koju dodjeljuje Selekcijska komisija Natjecanja studentskog filma, preuzeo je Robert Bradbrook, voditelj tamošnjeg studija animacije, koji će govoriti i uoči retrospektive NFTS-a, koja je na rasporedu u srijedu, 7. lipnja, u 15:30 u Kinu SC uz slobodan ulaz.

Nakon predstavljanja članova svih žirija i festivalske špice, autora Dalibora Barića i glazbenika Tonija Starešinića, ceremoniju je uveličala i projekcija Kentridgeova filma “City Deep” uz glazbeni performans uživo Alena i Nenada Sinkauza te Maje Rivić. Prikazan je i Kentridgeov rad “Drawing Lesson 47 (An Interview with the Artist)” kao dovitljivi način sažetog predstavljanja njegova rada. Ceremonija je okončana projekcijom filmova iz Velikog natjecanja kratkometražnog filma 1 i razgovorom s prisutnim autorima.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike