Kultura
VELIKI PROJEKT GLAZBENE ŠKOLE MILKA KELEMENA

Na koncertu “Viva la musica” nastupilo stotinu glazbenika
Objavljeno 5. lipnja, 2023.
Nastupili su u Orahovici i Slatini, a danas su na Trgu Gospe Voćinske u Voćinu

Izuzetno sam zadovoljan što smo konačno ostvarili projekt koji planiramo već dvije godine, ali s obzirom na cjelokupnu situaciju s koronom ranije to nije bilo moguće. Sada smo uspjeli naše učenike iz Orahovice i Slatine spojiti u jedan veliki orkestar, čime stvaramo i zajedništvo između gradova i između naših učenika matične škole i područnih odjela. Planiramo taj projekt ponoviti za dvije godine i održavati ga svake druge godine - rekao je ravnatelj Glazbene škole Milka Kelemena Antonio Brzica uoči slatinske izvedbe koncerta "Viva la musica".



Velika stvar


Riječ je o velikom koncertu učenika te sadašnjih i bivših profesora matične škole u Slatini i Područnog odjeljenja u Orahovici, koji je okupio stotinu vrhunskih glazbenika i mladih koji će to tek postati. Što i kako se radi u slatinskoj Glazbenoj školi Milka Kelemena, oni su prvo pokazali u Orahovici, zatim su koncert ponovili u Slatini, a danas (ponedjeljak) u 18 sati predstavit će se na Trgu Gospe Voćinske u Voćinu. To je i svojevrsni uvod u veliku proslavu obilježavanja 30. obljetnice rada slatinske Glazbene škole sljedeće godine. U tom velikom projektu do izražaja dolazi zajedničko muziciranje, a koliko je to velika stvar, najbolje su pokazala lica zadovoljnih učenika. Cilj projekta je promicanje rada škole i motiviranje djece i roditelja, koji tako vide i čuju instrumente koji se u školi uče, da se upišu u školu i da jednoga dana i oni sudjeluju u takvom projektu.

Prvi koncert održan je na ljetnoj pozornici središnjega gradskog parka u Orahovici u okviru 55. orahovačkog proljeća, pa je u svojoj zahvali gradonačelnik Orahovice Saša Rister održani koncert nazvao prekrasnim poklonom "koji ovogodišnjem Orahovačkom proljeću daje dimenziju više". Drugi koncert održan je na Trgu sv. Josipa uz gradsku fontanu u Slatini. Pozdravljajući sve glazbenike i posjetitelje, gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić istaknuo je da su učenici i njihovi profesori, ali i roditelji zaslužni za brojne glazbene uspjehe na natjecanjima i susretima, ne samo ove godine nego i prijašnjih.

Voditeljica programa Sara Mojzeš podsjetila je da su učenici škole u Slatini i Orahovici sa svojim profesorima nekoliko mjeseci proveli vježbajući i stvarajući glazbu, a tijekom tog zajedničkog vremena profesionalni glazbenici nastojali su u svojih učenika probuditi iskru za glazbu i potaknuti ih da više muziciraju i nešto više razmišljaju o glazbi.

Tradicijske pjesme


Koncert je počeo nastupom Ive Bartolović, Hane Pavličević (5. raz. tambure) i Klare Košćak (3. razred tambure). Njihova učiteljica je profesorica Korana Perlić, a izvele su Trio, 3. st. Finale Josepha Haydna. Gitaristički kvartet Laura Martinović, Klara Gaća (3. raz. gitare), Lilian Jagić i Irina Radijevac (4. raz. gitare), profesora Siniše Ivčeka, izveo je Ferdinando Vals Patrice Duranda. Nastupio je potom kvartet profesora: Ines Jagec - violina, Korana Perlić - brač, Martina Tepeš – brač i Siniša Ivček – čelo. Oni su izveli Serenadu Franza Schuberta u obradi Gorana Hlebeca. Dvije skladbe izvela su tri mlada harmonikaša, Filip Čes, Dorijan Dundović i Toni Podnar, učenici Roberta Čavlovića, mag. mus. Bio je to menuet Essentia Musica Josipa Matanovića i skladba Na livadi M. Lajoša.

Tamburaški orkestri GŠ Milka Kelemena i PO Orahovica zajedno su pod ravnanjem Martine Tepeš i Marije Ševarac izveli dvije hrvatske tradicijske pjesme, Polka i Poljka pljeskalica, a potom i glazbeni miks iz crtanih filmova. U izvedbi pjesme U san mi dođe tambura Krešimira Stipe Bogutovca u aranžmanu Krunoslava Dražića nastupili su članovi tamburaškog orkestra PO Orahovica, a solisti su bili učitelji Viktor Čelant i Silvio Gumbarević. Školski puhački orkestar pod ravnanjem Jelene Škvorc izveo je skladbe Guantanamera i Od mora do mora, a pjevački zbor pod ravnanjem Andree Kligl izveo je pjesmu Život nije siv uz pratnju Ines Jagec - ukulele, Miloša Cvjetkovića - klavir, Siniše Ivčeka - bas-gitara i Marija Novakovića na bubnjevima.

Koncert je završio skladbama "Viva la vida" rock-sastava Coldplay i "We will rock you" skupine Queen, za koje je aranžman pripremio Mario Jagec. Te su skladbe izveli svi sudionici koncerta, a bilo ih je više od stotinu, pod dirigentskom palicom Jelene Škvorc.

Po broju sudionika i sadržajnom programu bio je to prvi ovako velik glazbeni događaj slatinske GŠ Milka Kelemena. Zbog dojma koji su ostavili na sve posjetitelje i zadovoljstva svih sudionika, raduje izjava ravnatelja škole Antonija Brzice da to nije jedina prigoda takvoga jedinstvenog užitka i njegova najava da će se za dvije godine škola predstaviti u još ljepšem svjetlu, sa sudionicima iz matične škole u Slatini i područnih odjela u Orahovici i Voćinu.

Petar Žarković
Nastupio je i svestrani Viktor Čelant
Na koncertu je nastupio i Viktor Čelant iz Orahovice, umirovljeni profesor glazbene kulture, koji je desetak godina prije umirovljenja radio i u GŠ Milka Kelemena. Čelant je autor više od stotinu (tamburaških) skladbi prijavljenih u ZAMP-u, a približno toliko još čeka prijavu. Skladatelj je i “Pjesme Orahovici”, koja je odlukom Gradskog vijeća 2009. proglašena svečanom pjesmom grada Orahovice i koja se izvodi u prilikama svečanim za grad Orahovicu. “Profesija nosi svoje, počeo sam s dječjim skladbama, pa skladbama za brojne zborove koje sam vodio, za bendove i solo pjevače. Sada vodim mješoviti pjevački zbor u Orahovici i mušku pjevačku skupinu iz Crkvara”, kaže Čelant. O svom je nastupu rekao da je cilj pokazati kako djeca lijepo sviraju, a ne kako profesionalci pjevaju. “Djeca su krasno uvježbala izvedbu, to je dobitak”, kaže.

Možda ste propustili...

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike