Regija
NATJECAT ĆE SE U PET DISCIPLINA

U Lenije dolaze najbolji sjekači
Objavljeno 2. lipnja, 2023.
VINKOVCI - Uprava šuma podružnica Vinkovci nakon 20 godina ove je subote ponovno domaćin Dana hrvatskoga šumarstva i 13. državnog natjecanja sjekača, koje će se održati na posebno uređenom poligonu u vinkovačkom parku Lenije, gradu duge i respektabilne šumarske tradicije i kraju poznatom po kvalitetnim stablima hrasta lužnjaka. Ove se godine, naime, navršava 150 godina organiziranog šumarstva u jugoistočnoj Slavoniji i osnutka Brodske imovne općine.

Sjekači će se natjecati u pet disciplina: okretanje vodilice, kombinirani prerez, točni prerez na podlozi, podsijecanje stabla (zasjek) i definitivni prerez stabla te kresanje grana, a sve su to zanimljive discipline koje će sigurno privući u subotu u Lenije brojne Vinkovčane.

- Hrvatske šume imaju 17 svojih uprava šuma podružnica, od Splita do Vinkovaca. Svaka od njih ima svoju reprezentaciju, koju čine tri sjekača plus jedan sjekač junior, kojega mogu imati, ali ne moraju. Bit će tu i reprezentacije Slovenije i Mađarske, koje su izvan konkurencije, ali će nam pokazati svoje vještine - kaže Krešimir Žagar, direktor sektora za šumarstvo u Hrvatskim šumama.

- Imali smo dva tjedna pripreme, neki dečki prvi put sudjeluju, ja sam već godinama u natjecanjima, pa sam im otkrio neke tajne. Nisam bio zadovoljan rezultatom postignutim u travnju na Svjetskom prvenstvu u Estoniji, gdje smo zauzeli 9. mjesto od 21 ekipe, a ja sam pojedinačno osvojio 25. mjesto od 63 natjecatelja. Na ovakvim natjecanjima, uz trud i trening, treba i malo sreće – kaže član vinkovačke podružnice Hrvatskih šuma Ante Zadro, aktualni državni prvak u disciplini okretanje vodilica, koju je pred novinarima prezentirao za samo 8,25 sekundi. Inače, svjetski je rekord 8,27.

Od popratnog sadržaja bit će u Lenijama kod otvorenih bazena sajam lokalnih udruga i OPG-ova s domaćim proizvodima, štandovi poslovnih partnera, a u suradnji sa Županijskim lovačkim savezom organizirana je i degustacija čobanca za građane, oko 500 porcija, najavljuje Krasnodar Sabljić, voditelj UŠ podružnice Vinkovci. Drvni klaster Slavonski hrast za najmlađe priprema radionicu “Od šume do grada”.

Sljedeće Svjetsko prvenstvo u šumarskim diciplinama održat će se u Beču, krajem kolovoza ili početkom rujna. Hrvatska je takvom natjecanju 2010. bila domaćin u Zagrebu na Jarunu. M. Flego
Možda ste propustili...

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

Najčitanije iz rubrike