Ekonomija
SAPONIA ZADRŽALA TRŽIŠNI POLOŽAJ

Rast prodaje u Hrvatskoj, ali i na izvoznim tržištima
Objavljeno 28. veljače, 2023.
Dioničko društvo Saponia sa sjedištem u Osijeku, a pod čijim zajedničkim upravljačkim okriljem je i poslovanje principala Kandita i Koestlina, u 2022. godini ostvarilo je ukupni prihod od 704,7 milijuna kuna, što je rast od 4,7 % u odnosu prema istom razdoblju prošle godine, od čega su poslovni prihodi 702,3 milijuna kuna.

Ostvarena je EBITDA od 44 milijuna kuna, a dobit prije poreza 27,4 milijuna kuna. Prihodi od prodaje u Hrvatskoj ostvareni su u iznosu od 449,8 milijuna kuna. U strukturi prodaje vlastiti brendovi Saponije generirali su 73 posto ukupnih prihoda od prodaje, a 27 posto prihoda od prodaje ostvareno je od prodaje proizvoda Kandita i Koestlina. Na izvoznim tržištima realizirani prihodi od prodaje iznose 237,3 milijuna kuna i veći su 7,4 posto nego prihodi od prodaje u prošloj godini.

"S ponosom možemo pogledati u godinu iza nas i reći - opet smo napravili vrhunski posao. Jer doista i jest tako", ovim je riječima Dajana Mrčela, predsjednica Uprave Saponije, zaključila, netom na zagrebačkoj burzi objavljeno, Godišnje izvješće.

U poslovanju Saponije tijekom cijele prošle godine, posebno izazovno bilo je prevladati nepovoljne utjecaje nezapamćeno visokih cijena energenata, negativnog utjecaja rasta cijena sirovina i ambalaže, povećanja materijalnih prava radnika kao i drugih troškova koji svojim rastom utječu na profitabilnost kompanije. Zahvaljujući proaktivnom pristupu, Saponia je zadržala dostignuti tržišni položaj te nastavila realizirati planirane investicijske projekte.

Poslovnu godinu obilježio je troškovni pritisak kroz rast cijena sirovina i ambalaže, rast troškova energenata te daljnje povećanje prosječne bruto plaće zaposlenika. Tako su troškovi materijala za proizvodnju veći su za 18 posto, a troškovi energenata i goriva od početka godine viši su za 20,2 posto. Kako bi očuvali standard zaposlenika, u Saponiji su nastavili s provođenjem politike povećanja prosječne bruto plaće, koja je u protekloj godini za 14,4 posto veća u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prošla je godina obilježena nastavkom zelene tranzicije i digitalne transformacije s ukupnim ulaganjima od 46,4 milijuna kuna.

Međutim, istaknut će u izvješću, nisu samo brojevi i financijski pokazatelji ti koji govore o uspješnom poslovanju. Saponia je društveno odgovorna kompanija koja, paralelno uz uvođenje digitalnih i novih alata u svakodnevnom radu, cijeni doprinos svakog zaposlenika u njoj te svoju tradiciju dugu gotovo 130 godina.

Naposljetku, godinu koja je za nama u Saponiji će pamtiti i po odlasku većinskog vlasnika - Mirka Grbešića, koji je svoju viziju u poslovni uzlet kompanije uspješno ostvario, ostavljajući Saponiju kao snažnu i modernu deterdžentsku industriju. D.Kuštro
Godina je obilježena nastavkom zelene tranzicije i digitalne transformacije s ulaganjima od 46,4 mil. kn.

Možda ste propustili...

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike