Ekonomija
IZV. PROF. DR. SC. IVANA BESTVINA BUKVIĆ PRI EKONOMSKOM FAKULTETU U OSIJEKU

Proširiti interese i mrežu kontakata
Objavljeno 8. veljače, 2023.
Specijalistička i stručna obrazovanja postaju sve važnija na tržištu rada
Nužnost cjeloživotnog učenja proizišla je iz potrebe za brzom prilagodbom potrebama tržišta rada te mogućnošću stjecanja specifičnih znanja i vještina koji su potrebni za uspješno obavljanje različitih poslovnih funkcija, posebice onih kreiranih nakon završetka vašeg formalnog obrazovanja. Suvremena specijalistička i stručna obrazovanja postaju sve važnija na tržištu rada,
a Ekonomski fakultet u Osijeku aktivan je u razvoju i provedbi programa cjeloživotnog učenja.

U suradnji s partnerima iz zajednice pružamo mogućnosti učenja i usavršavanja polaznika u različitim ekonomskim i interdisciplinarnim područjima. Pritom izvodimo edukacije za polaznike koji žele usavršiti poznavanje pojedinog područja, steći novu kvalifikaciju, proširiti interese, kao i proširiti mrežu kontakata iz svog područja rada.

U svrhu izrade programa cjeloživotnog učenja EFOS provodi ispitivanja potreba tržišta rada te analizira već provedena istraživanja relevantnih institucija i organizacija. Sadržaji programa razvijaju se u suradnji s brojnim dionicima iz poslovnog okruženja od kojih se posebno ističu Osijek Software City te brojne tvrtke i institucije iz Osijeka i regije koji nam pružaju potporu u nastojanju da prijenosom znanja i putem programa cjeloživotnog učenja pridonesemo razvoju naše zajednice.

Budući da EFOS ima dugu tradiciju izvođenja programa cjeloživotnog učenja, u ponudi već ima niz programa odobrenih od strane Senata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i nadležnih ministarstava, poput programa Izobrazba u području javne nabave (odobren od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske), Stručno usavršavanje i polaganje stručnog ispita za turističkog vodiča (odobren od strane Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske).

U okviru interdisciplinarnih područja razvili smo i provodimo edukacije za voditelje EU projekata i za voditelje turističkih gospodarstava.

U svrhu poticanja razvoja poduzetničkih vještina polaznika razvijeni su programi pod krovnim nazivom Poduzetnička akademija, i to Franšizno poslovanje od A do Ž; Pokretanje poduzetničkog pothvata te Poslovno planiranje.

Uz navedeno, u području upravljanja ljudskim potencijalima razvijeno je osam samostalnih, nadopunjujućih programa cjeloživotnog učenja, čiji je cilj stjecanje i unaprjeđivanje poslovnih i osobnih vještina te kompetencija polaznika, poput Organizacija rada i upravljanja ljudskim potencijalima; Administrativni poslovi u upravljanju ljudskim potencijalima; Brendiranje u upravljanju ljudskim potencijalima; Zapošljavanje (planiranje, privlačenje i odabir zaposlenika); Razvoj zaposlenika, upravljanje znanjem i nasljeđivanjem; Radni učinak zaposlenika; Zadovoljstvo i angažiranost zaposlenika, pa i program Kako mjeriti uspješnost procesa i praksi upravljanja ljudskim potencijalima?

Listu zaključujemo s programima Cost-benefit analiza (Analiza troškova i koristi), Prediktivna analitika i vizualizacija podataka te Programom razlikovnih obveza za upis na diplomske studije Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

Za kraj, a ništa manje važno, edukacije se izvode i u suradnji sa stručnjacima iz prakse s iskustvom rada stečenim u području pojedine edukacije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike