Osijek
NOVA INVESTICIJA LUČKE UPRAVE OSIJEK

Počela gradnja terminala za pretovar rasutih tereta
Objavljeno 24. siječnja, 2023.
Terminal će imati četiri kolosijeka, dva veza, usipni koš i otvorena skladišta

Ravnateljica Lučke uprave Osijek Iva Horvat predstavila je u utorak u velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije projekt gradnje terminala za rasute terete u Osijeku, ukupno vrijedan nešto više od 34 milijuna eura, od čega nepovratna sredstava iznose 92 % ukupno utvrđene vrijednosti prihvatljivih izdataka. Nepovratna sredstva potječu iz Europskog kohezijskog fonda (85 %) i državnog proračuna (15 %). Lučka je uprava 12. prosinca 2022. potpisala ugovor za izvođenje radova s ljubljanskim GH holdingom. Vrijednost je tih radova 24 milijuna s PDV-om, a moraju se završiti za 28 mjeseci od službenog početka gradnje (16. siječnja 2023.). Ugovoreni su također poslovi nadzora i vidljivosti projekta.



Moderna tehnologija


- Najzahtjevnija je gradnja 240 metara okomite obale jer to ovisi o vodostaju. Terminal će imati četiri kolosijeka, dva nova veza za privez plovila, usipni koš, otvorena skladišta za rasuti teret. Osnovni je posao Lučke uprave da gradimo i održavamo lučku infrastrukturu te da dajemo koncesije za obavljanje lučkih djelatnosti. Trenutno je u Luci samo Tranzit d.o.o., u postupku smo javne nabave za koncesiju za obavljanje djelatnosti na ovom terminalu. Osnovna je ideja projekta da se lučka usluga učini boljom i da tehnologija pretovara bude moderna, usklađena s europskim standardima - kazala je Horvat.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić istaknuo je kako će ova investicija značiti puno za cijeli istok Hrvatske.

- Prometni koridori koje gradimo, zajedno s ministarstvima i Vladom RH te nadležnim institucijama, poput koridora 5C, rekonstrukcija Zračne luke Osijek i sada revitalizacija luke rasutih tereta, pružit će nove mogućnosti ovom području. Nalazimo se na sjecištu važnih prometnih koridora, takav nam je geostrateški položaj, a osnovni preduvjet razvoja ovog dijela Hrvatske upravo su kvalitetni prometni pravci. Važno je istaknuti i kako je nužno u budućnosti riješiti problem čišćenja korita rijeke Drave, ali i, primjerice, Dunava i Save, s obzirom na neplovnost u određenom razdoblju godine, kada su niži vodostaji - rekao je Anušić.

Prometna povezanost


Zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin također ocjenjuje kako ova investicija za Osijek znači puno u svakom smislu.

- Bitna je za prometu povezanost i razvoj gospodarstva. Kada nam dolaze investitori i raspituju se što to Osijek nudi, uvijek ističemo prednost prometne povezanosti na sve načine. Svjedočili smo otvorenju koridora 5C do Belog Manastira, očekujemo relativno brzo i spoj s Mađarskom, govorimo o željezničkoj infrastrukturi, Zračnoj luci, a ističemo i riječnu luku, koja će ovime zaživjeti u punom smislu. Na mjestu stare luke do kraja ove godine bit će spoj šetnice Gornjeg i Donjeg grada, to je nešto što se čekalo generacijama u Osijeku. Ovom ćemo investicijom u Luci dobiti modernu infrastrukturu u istočnom dijelu grada, što će pridonijeti dodatnom razvoju gospodarstva i dodati prednost Osijeku u smislu potencijalnih investicija - kazao je Vulin.

Darko Pejić
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

GRAD OSIJEK ZA PRAZNIK RADA

Grah i druženje kod katakombi

Najčitanije iz rubrike