Osijek
ZOO VRT I U SIJEČNJU IMA SVOJE ADUTE. PROVJERITE!

Mirko i Slavko nisu zimogrozni
kao ni seke Mojca i Špela
Objavljeno 25. siječnja, 2023.
Majmuni kao da su znali da će ih posjetiti novinari, spremno su istrčali i demonstrirali najbolje iz arsenala akrobacija

Posjeti Zoološkom vrtu Osijek na lijevoj obali Drave ne bi trebali biti rezervirani isključivo za proljeće i ljeto. Istina, u travnju i svibnju on je svakako najljepši, a životinje gotovo bez iznimke najaktivnije, no i zimsko doba ima svoje adute. Primjerice, oni koji ne vole gužvu i cijene mir i tišinu, doći će na svoje, a ako su usto i naoružani strpljenjem, moći će vidjeti i veliki broj životinja, unatoč činjenici da ih je dio trenutačno sklonjen u unutarnje nastambe, na toplo.



Da je društvo koje ne podnosi hladnoću dobro zbrinuto uvjerili smo se u utorak zahvaljujući edukatorici u Zoo vrtu Tatjani Elez i timaritelju Antunu Kozjaku, koji su nam otvorili vrata zimskih nastambi ptica i životinja koje ovih dana tek u rijetkim trenutcima provire van, samo kako bi se uvjerile koliko je ljepše u grijanim prostorijama.

Najprije smo posjetili fose, mačkolike zvijeri s Madagaskara. Riječ je o dvije jedinke, bratu i sestri, koje su u Osijek stigle prije nekoliko godina i ovdje su se vrlo dobro snašle u velikoj nastambi punoj ljuljački, koje obožavaju. Do njih su smješteni servali, prekrasne zvijeri iz porodice mačaka s karakterističnim disproporcionalnim ušima. Frktanjem su nam dali do znanja da nismo pogodili najbolji trenutak za dolazak u goste (kod mačaka je jako teško procijeniti kada je pravi), stoga smo ih ostavili na miru i pošli dalje.

Od životinja koje su i ovih dana vidljive u svojim vanjskim nastambama svakako treba spomenuti simpatične ljame koje nam uvijek izmame osmijeh. Iako nije baš uobičajeno za siječanj, u nastambama s majmunima bilo je vrlo živahno. Kao da su znali da će ih posjetiti novinari, spremno su istrčali i demonstrirali najbolje iz arsenala akrobacija. Tri dikobraza koja su u Osijek stigla prije nešto manje od dvije godine iz Češke imaju jako lijepu nastambu u kojoj su dobro vidljivi posjetiteljima, a zanimljivost je i ta što je prostor ispred nastambe uređen kamenim kockama koje su ostale kao višak nakon rekonstrukcije Trga Sv. Trojstva u Tvrđi. Mužjaka hijene koji je susjed dikobrazima nikada nismo vidjeli aktivnijeg, pa je i to pozivnica svima koji žele vidjeti tu zvijer.


Aktivne su u vanjskom prostoru i gorske kune, Mirko i Slavko, dvije sestre medvjedice, Mojca i Špela iz susjedne Slovenije, sva sila kopitara... Ondje je i četveročlana obitelj dvogrbih deva predvođena ocem Stevom koji se za našeg posjeta ponašao previše zaštitnički, pa se nismo dugo zadržavali pokraj njihove nastambe.

Puno je, dakle, životinja koje su aktivne u trenutačno ne baš zelenoj oazi na obali Drave, no koja je svakako vrijedna posjeta i u ovo doba godine. Provjerite!

Ivan Alilović
Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

Najčitanije iz rubrike