Mozaik
FILMSKE NAGRADE BAFTA

Film “Na zapadu ništa novo” dobio čak 14 nominacija
Objavljeno 21. siječnja, 2023.
Filmovi “The Banshees of Inisherin” i “Everything Everywhere All At Once” imaju po 10 nominacija

Njemački remake antiratnog klasika "Na zapadu ništa novo", koji je slabo prošao na dodjelama Zlatnih globusa i nagrade Critics‘ Choice, vodi u nominacijama za filmske nagrade BAFTA Britanske akademije s ukupno 14 nominacija.



Temeljen na epskom romanu njemačkog pisca Ericha Marije Remarquea iz 1928., film se nalazi u užem izboru za najbolji film, koji također uključuje crnu komediju "The Banshees of Inisherin" i "Everything Everywhere All At Once", od kojih svaki ima po 10 nominacija. Biografski film o Elvisu Presleyju "Elvis" Baza Luhrmanna našao se na trećem mjestu s devet nominacija, dok je drama "Tár", o homoseksualnoj dirigentici berlinskog orkestra čija karijera propada zbog skandala sa zlostavljanjem, dobila pet nominacija.

"Na zapadu ništa novo", film na njemačkom jeziku čija se radnja odvija na ratištima Prvog svjetskog rata, osvanuo je kao iznenađujući favorit za ovogodišnju dodjelu filmskih nagrada Britanske akademije. Uz njega, "Everything Everywhere All at Once" i "The Banshees of Inisherin", za glavnu se nagradu BAFTA-e natječu i "Elvis" i "Tár". Znakovito je da se među nominiranim naslovima nije našla poluautobiografska drama Stevena Spielberga "The Fablemans", koja je odnijela nagrade za najbolju dramu i najbolju režiju na dodjeli Zlatnih globusa. Spielberg nije nominiran ni za najboljeg redatelja, što je uspjelo svim redateljima čiji su filmovi nominirani za glavnu nagradu, osim Baza Luhrmanna, te Gini Prince-Bythewood s filmom "The Woman King" te korejskom redatelju Park Chan-wooku s "Decision to Leave".

Za najbolju su glavnu glumicu nominirane: Cate Blanchett za "Tár", Viola Davis za "The Woman King", Danielle Deadwyler za "Till", Ana De Armas za "Blonde", Emma Thompson za "Good Luck to You, Leo Grande" i Michelle Yeoh za "Everything Everywhere All At Once". Kandidati za najboljeg glumca su: Austin Butler za "Elvisa", Colin Farrell za "The Banshees of Inisherin", Brendan Fraser za "The Whale", Daryl McCormack za "Good Luck to You, Leo Grande", Paul Mescal za "Aftersun" i Bill Nighy za "Living".

Nominacije za ovogodišnju dodjelu Oscara bit će objavljene u utorak, 24. siječnja, i bit će zanimljivo vidjeti hoće li se "Na zapadu ništa novo" pojaviti kao kandidat u kategoriji najboljeg filma nakon što je nedavno Zlatni globus u kategoriji stranog filma izgubio od filma "Argentina, 1985", a nagradu Critics‘ Choice od indijskog akcijskog epa "RRR".

Poznata kao BAFTA (Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti), dodjela najveće britanske filmske nagrade održat će se 19. veljače u Londonu.

Tanja Kvorka
KANDIDATI U BRITANSKIM KATEGORIJAMA
Za najbolji britanski film nominirani su: “Aftersun”, “The Banshees of Inisherin”, “Brian and Charles”, “Empire of Light”, “Good Luck to You, Leo Grande”, “Living”, “Roald Dahl’s Matilda the Musical”, “See How They Run”, “The Swimmers” i “The Wonder”. Za najbolji debut britanskog scenariste, producenta ili redatelja natjecat će se: Charlotte Wells za “Aftersun”, Georgia Oakley i Hélène Sifre za “Blue Jean”, Marie Lidén za “Electric Malady”, Katy Brand za “Good Luck to You, Leo Grande”, Elena Sánchez Bellot i Maia Kenworthy za “Rebellion”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike