Osijek
UDRUGA ZA POLJEPŠANJE GRADA "MOJ OSIJEK" OKUPILA ZALJUBLJENIKE U BAŠTINU

Šetnja kroz bogatu povijest Županijske palače s Pestom
Objavljeno 3. prosinca, 2022.

U sklopu ovogodišnjeg obilježavanja 236. Dana grada Osijeka, 2. prosinca, Udruga za poljepšanje grada "Moj Osijek" organizirala je posjet zgradi Osječko-baranjske županije u Županijskoj ulici 4. Osječani su tako imali priliku saznati brojne detalje iz povijesti zgrade, a skupinu znatiželjnika proveo je poznati osječki "lovac na baštinu", turistički vodič Vlado Pest.



- U povodu Dana grada Osijeka, Udruga za poljepšanje grada "Moj Osijek", kao i svake godine do sada, organizirala je razgledavanje dijela grada ili pojedinačnih građevina, a budući da smo tijekom godina obišli cijeli grad, ovaj smo put odabrali zgradu Županijske palače u Županijskoj ulici, koja je sagrađena u klasicističkom stilu 1836. godine, po nacrtima arhitekta Józsefa Hilda. Dugo je to bila najveća zgrada u gradu Osijeku, uvijek je bila upravna zgrada, znači uredska zgrada, i gotovo nikada nije imala druge namjene, osim u razdoblju nakon II. svjetskog rata kada su u desnom krilu bili stanovi zaposlenika koji su radili u inspekcijskim službama koje su se u zgradu uselile 1950. godine. U palači je osnovana glazbena škola 1921. godine, zatim Galerija likovnih umjetnosti, osnovana 1952., inače preteča Muzeja likovnih umjetnosti. U dvorištu su se održavale kazališne priredbe, nekoć je bila i ljetna pozornica, između dva svjetska rata, a na ovom je mjestu bilo i sajmište, a 1925. godine održana je velika izložba koja se zvala "Trgovačko-obrtničko industrijska izložba", istaknuo je tijekom šetnje Pest.

Ured župana nalazi se u palači od 1992. godine, kada su u Hrvatskoj ustrojene županije. Na zgradi se može uočiti "zalutala" topovska kugla, koja je vjerojatno polovinom 19. stoljeća iz starog grada Tvrđe nenamjerno ispucana te se zaustavila upravo u podnožju zida Županijske palače.

- Od II. svjetskog rata do Domovinskog rata u zgradi je bilo Izvršno vijeće gradske uprave gdje su se provodile sve gradske odluke i izdavala sva uvjerenja koje su građani trebali, a koje je izdavala gradska uprava. U palači se, osim Županije, trenutačno nalaze Državni geodetski ured, Porezna uprava, Matični ured te Upravni odjel za poljoprivredu - dodao je Pest.

Tijekom šetnje znatiželjnici su vidjeli najstariju zgradu u dvorištu županijske palače, u kojoj se nalazi Matični ured, a koja je sagrađena krajem 18. stoljeća, zatim zgradu nekadašnje Upravne škole, sagrađenu sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća, u kojoj se trenutačno nalazi I. gimnazija, zgradu u kojoj je Porezna uprava te veliku dvorana u kojoj su, osim donošenja odluka Gradskog vijeća i Skupštine, Osječani tijekom desetljeća izgovarali svoje sudbonosno DA.

Nikola Kučar
162

prozora ima zgrada Županijske palače, koja je nekada bila poznata i po velikom broju kaljevih peći, od kojih je preostala samo 21

TREĆA ZGRADA
Pest je istaknuo kako je ovo bila treća zgrada Županije. Prva je bila u Strossamyerovoj ulici 33, a nakon toga preselila se na mjesto gdje se trenutačno nalazi hotel Royal, da bi se u palaču preselila po njezinu završetku. Virovitičku županiju osnovala je 1745. godine Marija Terezija postavljanjem velikog župana Ljudevita Patačića, a njezin sin Josip II. središte je te županije 1785. preselio u Osijek.

Možda ste propustili...

SVEČANO NA FAKULTETU AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI

Promovirani prvostupnici

NA PRAVOS-U 3. KONGRES STUDENATA SOCIJALNOG RADA

Za svako mjesto čak pet kandidata