Ekonomija
NA OSJEČKOM PAMPASU 4. TEHNICOOLUM

Potiče kreativnost i želju za stvaranjem kod djece
Objavljeno 26. studenog, 2022.
”Meni je ovo baš fora. Sto puta je bolje nego biti na kompjutoru”, rekla je Iva Crnković, učenica iz OŠ Frana Krste Frankopana

Na sajamskom prostoru Pampas u petak je otvoren dvodnevni 4. Sajam tehničke kulture sajam strukovnih zanimanja Tehnicoolum u organizaciji tvrtke Osječki sajam i suorganizaciji Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Osijek, Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije (OBŽ), Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka te uz pokroviteljstvo Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka.



Bazeni znanja


Da će i četvrto izdanje Tehnicooluma biti na razini na koju smo navikli proteklih godina, kada je unatoč nekim nepovoljnim društvenim okolnostima sajam ispunio sva očekivanja, bilo je jasno već pri dolasku do Pampasa.

Puni autobusi djece koju su organizirano iz njihovih škola dovozili autobusi GPP-a, bili su potvrda sve veće popularnosti tehničke kulture i znanosti STEM područja - glavnih okosnica Tehnicooluma, sajma čije je ime, kako je pri svečanom otvaranju pojasnio direktor Osječkog sajma Alen Vukašinović, satkano od tri riječi koje će ga najbolje opisati.


- "Tehni", zbog činjenice da ga organiziramo s našim dragim prijateljima, zajednicama tehničke kulture Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, koje su naši bazeni znanja. "Cool", zato što je sajam zaista najcool mjesto u ovom gradu, županiji i državi u ovom trenutku, a "um" zato što ćete vi, draga djeco, ovdje koristiti svoj um i ruke izrađujući razne predmete sudjelujući u svim prekrasnim aktivnostima koje smo vam priredili s jednim ciljem, a to je da u budućnosti ostvarite svoju egzistenciju u našem dragom Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji - poručio je stotinama učenika Vukašinović.

I ovaj je Tehnicoolum pomogla Osječko-baranjska županija koja, kako je istaknula Miranda Glavaš Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ-a, prepoznaje važnost obrazovanja, ali i pravovremenog usmjeravanja djece.

- Župan Ivan Anušić, kao i cijeli OBŽ, svojim radom podržava ovakve manifestacije, jer one su važan izvor informacija za buduće obrazovanje. Posebno mi je zadovoljstvo vidjeti učenike i osnovnih škola, ali i srednjih škola koji ovdje predstavljaju svoju struku. To je golema prednost ovoga sajma i nadam se da će ih ubuduće biti još više, jer zaista je jako važno usmjeravati djecu u strukovna zanimanja - rekla je Glavaš Kul.

Sajam je svečano otvorio zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin, koji je podsjetio kako Grad Osijek, na čelu s gradonačelnikom Ivanom Radićem, ulaže velike napore upravo u razvoj STEM-a.

- Ovaj nam je sajam iznimno važan jer želimo razvijati STEM područje koje je najvažnije za razvoj našeg gospodarstva. Osim ulaganja u infrastrukturu IT industrije, poput centralne zgrade u IT parku, još je važnije ulagati u mlade ljude, u njihovo znanje. To činimo na više načina, a jedan od njih je ovaj sajam, jer upravo se u ovoj dobi potiče zanimanje učenika za ovo područje - rekao je Vulin.

Nakon svečanog otvorenja prošetali smo sajmom na kojemu je i ove godine vladala velika gužva. Više od 1200 djece u pratnji svojih učitelja s velikim je zanimanjem sudjelovalo u radionicama potvrdivši, što posebno veseli, kako su i nove generacije itekako zainteresirane za stvaranje vlastitim rukama.


Brojne radionice


- Meni je ovo baš fora, bila sam ovdje i prošle godine, na istoj ovoj radionici i jako mi se svidjelo. Sto puta je bolje nego biti na kompjutoru, ili tako nešto - rekla nam je Iva Crnković, učenica Frana Krste Frankopana, koja je sa svojim vršnjacima sudjelovala u radionici modelarstva u organizaciji Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture čiji nam je tajnik Ivan Rajsz otkrio kako su djeca iznimno zainteresirana za modelarstvo.

- Ovo je radionica za djecu od 1. do 8. razreda, svi mogu doći i raditi sa strojevima koji su sigurni za njih, ne mogu ih porezati ili povrijediti na bilo koji način. Izrađujemo razne uporabne i ukrasne predmete. To su jednostavni radovi poput kutijica, držača za mobitel i ukrasa za bor - otkrio nam je Rajsz, koji je potvrdio kako je interes djece za tehničku kulturu sve veći.

Isto je potvrdio i Antun Šikić iz Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka, koji ističe kako je, zahvaljujući Tehnicoolumu, interes djece za njihove radionice u Domu tehnike nevjerojatno porastao.

- Priredili smo oko 4500 radova, a vjerojatno ćemo ih i večeras izrađivati, jer organizirano dolazi oko 1300 djece, a tu su i neorganizirani dolasci s roditeljima, bakama i djedovima. Sajam još nije bio službeno otvoren, a već je dupkom pun. Pozivam sve da nas posjete i u subotu, uz napomenu da djeca sve radove koje ovdje izrade mogu ponijeti kući - poziva Šikić.

Zaista, vrijedi još jednom reći kako je Tehnicoolum nevjerojatno zanimljiv i zabavan sajam iz kojeg pršti dječja kreativnost i želja za stvaranjem, a to je daleko najveća vrijednost ove društveno korisne manifestacije.

Ivan Alilović
ZABAVAN I EDUKATIVAN
Organizatori pozivaju svu djecu, njihove roditelje, bake i djedove da posjete sajam i u subotu, 26. studenoga. Tehnicoolum je, uvjerili smo se i ove godine, zabavan i edukativan, a djeci je na raspolaganju više od 40 radionica koje se odvijaju svakih 15 minuta kako bi mogla proći kroz sve što ih zanima.

Najčitanije iz rubrike