Osijek
GRAD ĆE BITI OSVIJETLJEN S 15 KM BLAGDANSKE RASVJETE

Povratak u bajkovitu Tvrđu: Osijek planira obraniti titulu najboljeg adventa
Objavljeno 26. studenog, 2022.

Nakon četiri godine izbivanja najraskošnija i najdraža manifestacija mnogih građana, Advent u Osijeku, ove će se godine uz bogat zabavni, kulturni, glazbeni i gastronomski program ponovno održati u Tvrđi, i to od 2. do 30. prosinca.


Najavio je to u petak gradonačelnik Ivan Radić s obnovljenog Trga Svetog Trojstva, iz "dnevne sobe" ovogodišnjeg Adventa, podsjetivši kako je lani osječki Advent ponio laskavu titulu najljepšeg u Hrvatskoj.

- Središnji dio osječkog Adventa ponovno se vraća u čarobnu i bajkovitu Tvrđu. Ta je lokacija Osječanima srcu najviše prirasla i siguran sam da će ovogodišnji Advent obraniti titulu najboljeg u Hrvatskog, ali isto tako da ćemo ga dići na još višu razinu. Naglasak je stavljen na mlade, koji će imati prilike vidjeti 20 bajki, no i za sve ostale pripremljen je bogat program uz gastro i glazbenu ponudu - kazao je Radić.

Naglasio je da će Osijek, kao nikada do sada, biti osvijetljen s 15 kilometara blagdanske rasvjete te je uvjeren da će od 2. prosinca, kada se na 236. rođendan grada svečano otvara, Advent svakodenevno privlačiti brojne građane i njihove goste.

Organizatori su Kulturni centar (KCO) i gradska Turistička zajednica uz pokroviteljstvo Grada te partnerstvo s Osječko-baranjskom županijom. Ravnatelj KCO-a Ivan Kristijan Majić tvrdi da je poseban naglasak stavljen na obiteljske posjete, zbog čega će biti puno dodatnog programa za djecu i cijele obitelji.

- Svakodnevno će biti kazališno-književnog programa i bajki koji će se svaku večer održavati u posebnoj kupoli. Tu su i ulične predstave koje će posjetitelji moći pogledati na Trgu Svetog Trojstva, kao i dječje kino koje će prikazivati božićne filmove. Imat ćemo i veliki poštanski ured Djeda Mraza te inspekciju čizmica za blagdan sv. Nikole. To će upotpuniti veliki lunapark kod Školjke i panoramski kotač u Tvrđi - istaknuo je Majić.

Uz središnji program u Tvrđi kroz nekoliko točaka šetnje gradom koji će ove godine biti posebno okićen, moći će se pronaći ugostiteljske sadržaje, ali i lijepa mjesta da se ostavi sjećanje fotografijom na Osijek i njegovu zimsku specifičnost, zaključio je Majić.

Tajana Rogulja, direktorica TZ-a Osijek, istaknula je da za prvih deset mjeseci ove godine Osijek bilježi porast noćenja u odnosu prema istom razdoblju 2019. godine. "Nadamo se da ćemo srušiti rekord iz te godine. Slika koja u prosincu ode iz Osijeka s mnoštvom detalja i fotografija zapravo prenosi ono što Osijek ima, a to je gostoljubivost i toplina", rekla je Rogulja. Ivana Jurić, direktorica županijskog TZ-a, izrazila je zadovoljstvo što se Advent vraća u Tvrđu, uvjerena da će ovdje zasjati punim sjajem.

Za kraj, prva adventska svijeća ispred konkatedrale pali se već ove nedjelje, 27. studenoga u 19.15 sati. Uz prisustvo gradonačelnika, upalit će je župnik Župe Sv. Petra i Pavla, mons. Adam Bernatović.

Tomislav Prusina

Glazba i poslastice


Među brojnim glazbenim poslasticama Majić je posebno najavio je nastupe A strane, Nene Belana, Klape Rišpet, Soulfingersa, a, istaknuo je, bit će dobro zastupljeni i osječki glazbenici i zabavljači. Posebnu će ulogu imati generacija mladih osječkih glumaca, a kao novost najavio je i subotnje matinejske programe kojima će pod vodstvom poznatog hrvatskog gastronomada Renea Bakalovića započeti tematski ciklus otkrivanja nove slavonske kuhinje.

Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

Najčitanije iz rubrike