Osijek
GOSTI GOURMETA U ŠETNJI

Osijek zaslužio komplimente za gostoljubivost
Objavljeno 10. studenog, 2022.
Priča kako su Slavonci topli, radišni i srdačni nije samo legenda, zaključio je Antonio Ivičević

Sudionici stručno-znanstvenog okruglog stola "Crna slavonska svinja kao potencijal razvoja gourmet turizma", održanog u utorak, 8. studenoga, u sklopu Tjedna crne slavonske svinje, koji je dio projekta Turističke zajednice grada Osijeka - Osijek Gourmet, imali su priliku u poslijepodnevnim satima upoznati znamenitosti Osijeka pod vodstvom Veronike Završki, licenciranog turističkog vodiča, koja ih je povela u vrlo zanimljivu šetnju gradom koji se odnedavno može pohvaliti titulom najuspješnije kontinentalne destinacije gradskog turizma.

Šetnja je počela na Trgu Ante Starčeviča "kod slona", pa preko konkatedrale svetih Petra i Pavla, Kapucinske ulice, Sakuntalina parka i Europske avenije, a završila je u Tvrđi, gdje je goste u Regionalnoj vinoteci dočekala vinska okrjepa.

Antonio Ivičević, osnivač i urednik portala Putni Kofer, bio je prepun dojmova i riječi hvale za Osijek nakon upoznavanja njegove arhitekture te bogate i zanimljive prošlosti.

- Osijek sam prvi put posjetio prošle godine u privatnom aranžmanu, s društvom. Prošli smo kroz cijeli grad, informirali se o njegovoj povijesti i znamenitostima putem interneta. Iako smo tada uspjeli nešto pokupiti, ovo danas bilo je mnogo bolje, posebno. Osjećam ovaj grad kao toplo mjesto. Cijeli ovaj posjet Osijeku lijepo je zaokružen ovom šetnjom i mogu reći da priča kako su Slavonci topli, radišni i srdačni nije samo legenda, ovdje se uistinu osjeća neka posebna energija - lijepim je komplimentima Osijek i Osječane počastio ovaj Pločanin sa zagrebačkom adresom.

U srijedu su se, pak, gosti uvjerili u jednako toplu dobrodošlicu vinara iz erdutskog vinogorja.

Ivan ALILOVIĆ

VINO I MESO CRNE SVINJE SAVRŠEN SPOJ

Turistička šetnja gradom u društvu gostiju iz Zagreba koji su u Osijek pristigli na poziv Turističke zajednice grada Osijeka kako bi upoznali slavonske specijalitete i lokana vina, okončana je u Regionalnoj vinoteci gdje ih je spremno dočekao sommelier Damir Zrno, koji je i na Masteclassu Osijek Gourmeta bio odgovoran za sljubljivanje jela od crne slavonske svinje s vinima osječkih vinara. Nakon ugodnog i poučnog razgovora uz dobru kapljicu s ovim vrsnim poznavateljem vina, koji je istaknuo kako je ono najbolja pozivnica u Osijek i Slavoniju, društvo se zaputilo na večeru, gdje je glavna zvijezda bila, pogađate - crna svinja.

Možda ste propustili...

U ORGANIZACIJI SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA I UDRUGE MUZZA

U petak i subotu prvi “Open mind”, vikend znanosti za djecu i mladež