Osijek
ZA POTREBE ZAVODA ZA ENDOKRINOLOGIJU

Osječki KBC nabavio uređaj vrijedan oko 700 tisuća kuna
Objavljeno 6. listopada, 2022.

OSIJEK - Osječki Klinički bolnički centar (KBC) je za potrebe Zavoda za endokrinologiju nabavio novi centralni denzitometar, s pripadajućom radnom stanicom, vrijedan nešto manje od 700 tisuća kuna, za što je sredstva osiguralo Ministarstvo zdravstva, izvijestio je u četvrtak KBC.

Uređaj se koristi za izvođenje dijagnostičke pretrage denzitometrija – neinvazivne radiološke pretrage s minimalnim zračenjem kojom se najpreciznije i najpouzdanije definira postotak gustoće kostiju. Riječ je o suvremenoj, bezbolnoj i brzoj proceduri, koja se najviše koristi za dijagnostiku osteoporoze, oboljenja koje najviše pogađa žene u postmenopauzi, a označava smanjenje mineralne gustoće koštanog tkiva, što može dovesti do prijeloma kosti i nerijetko trajnog invaliditeta.

Uređaj je nabavljen za potrebe Zavoda za endokrinologiju Klinike za unutarnje bolesti, jer se pretraga na ovoj Klinici izvodila na uređaju starom oko 17 godina, koji je zbog dotrajalosti i nemogućnosti ponovnog vraćanja u funkciju u potpunosti prestao s radom početkom 2020. godine, navode u osječkom KBC-u

Podsjećaju kako se pretraga nakon toga izvodila na uređaju pri Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja, ali se također radi o starijem uređaju, koji je u više navrata prekidao rad zbog  potrebnih popravaka.

Novi uređaj započeo je s radom nakon zahtjevne instalacije te edukacije cjelokupnog tima za rad na novoj opremi, bazirane na najnovijim svjetskim standardima i trendovima, a ovom vrijednom nabavom osigurat će se vrhunska zdravstvena usluga pacijentima s područja Slavonije i Baranje, ističu iz KBC-a Osijek.

(Hina)

Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

Najčitanije iz rubrike