Regija
KNJIGA VLČ. STJEPANA MAROSLAVCA

Da se ne zaboravi miholjački govor
Objavljeno 3. listopada, 2022.
DONJI MIHOLJAC - U sklopu Dana grada u Pastoralnom centru "Ivan Vajda" predstavljena je knjiga ‘‘Donji Miholjac - njegovi stanovnici i njihov govor‘‘, autora vlč. Stjepana Maroslavca, svećenika rodom iz Donjeg Miholjca, na službi u Đakovu, a ujedno i nadbiskupijskog povjerenika za Hrvatski martirologij, prikupljanje podataka i popisivanje žrtava II. svjetskog rata i poraća Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Knjigu je objavio Ogranak Matice hrvatske u Donjem Miholjcu, čiji je predsjednik Ivan Vlahović podsjetio na biografiju autora i njegove već objavljene knjige ‘‘Litanijar‘‘, ‘‘Kraljica svih glazbala‘‘, ‘‘Donji Miholjac kroz stoljeća‘‘ te ‘‘‘Slava glasu nebeskom‘‘.

Župnik Župe sv. Mihaela arknađela Donji Miholjca vlč. Josip Antolović, istaknuo je kako je knjiga vlč. Stjepana Maroslavca iznimno vrijedan poklon gradu i župi, a koja omogućuje povratak u povijest Miholjca te upoznavanje stanovništva i njihovog govora.

Govoreći o nastanku i sadržaju knjige, autor je naglasio kako je ovo druga monografija o Donjem Miholjcu te da su njezini počeci u 90-im godinama prošloga stoljeća. Kaže kako je počeo skupljati građu još prije 30-ak godina. ‘‘S vremenom su mi nadolazile te miholjačke riječi, pa sam i noću morao ustajati i bilježiti te riječi koje su mi navirale iz sjećanja. Dobro sam proučio i Rječnik Bratoljuba Klaića koji mi je dobro poslužio u proučavanju riječi. U knjizi se nalazi popis nestalih naselja, atara, imena i prezimena. Zabilježio sam i židovska prezimena, prezimena s nadimcima, kao i šokačku štokavsku ekavštinu, specifičnu za ovo područje. Skupljenu građu stavio sam u ovo djelce da se mioljački govor, mioljačka uobičajena imena i starosjedilačka prezimena s nadimcima, stari nazivi ulica i dijelovi atara otmu od zaborava", rekao je vlč. Maroslavac.

Dodao je kako u knjizi postoji jedna prazna stranica, a predviđena je da svaki čitatelj dopiše riječ, prezime i ime karakteristično za miholjački kraj, kako se ne bi zaboravilo. Uz riječi zahvale, najavio je da priprema knjige ‘‘Liturgijsko zlato i srebro‘‘, ‘‘Liturgijsko ruho‘‘ te ‘‘Pečati i crkvena administracija‘‘.

Predstavljanje knjige uljepšao je Mješoviti zbor ‘’Sveta Cecilija’’, pod dirigentskim vodstvom prof. Silvije Ježić-Knežević i orguljsku pratnju s. Kristijane Kolić. S. Fridl
Možda ste propustili...

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike